2010. október 10., vasárnap

Máglyarakás

23 megjegyzés

A máglyarakás a fiúk egyik kedvence. Most sok almánk van, és így sort kerítettem rá. Mindig sokat kell sütni, mert ebéd után, egészen vacsoráig rájárnak. Az adagot elfelezve is megfelel 3-4 embernek második fogásként egy tartalmas leves után.



Hozzávalók:   30x40 cm-es tepsi, 12 nagy szelet (10x10-es)
10 kifli (legjobb a vajaskifli, de normál is lehet)
1 liter tej
8 tojás
12 evőkanál cukor
2 evőkanál rum
1 teáskanál citromlé (ecet)
2 evőkanál darált dió vagy mandula
1 evőkanál zsemlemorzsa vagy édesmorzsa
1 evőkanál baracklekvár
1,5 kg alma (tisztítás előtt ennyi)
őrölt fahéj

A kifliket felkarikázom.


A tojásokat szétválasztom. A sárgájákhoz adok 7 evőkanál cukrot, a rumot, majd fokozatosan 1 liter tejjel elkeverem. 


A tojásos tejet a kiflire öntöm, és hagyom ázni kb. negyedóráig. Egyszer-kétszer fakanállal átforgatom. Eközben megpucolom az almát...


... lereszelem.


Egy tepsit kikenek vastagon vajjal, zsemlemorzsával megszórom. A sütőt begyújtom 220 fokra.


Beleöntöm a tepsibe az ázott kiflit, és egyenletesen elterítem.


Rászórom a diót (mandulát), ...


... és ráhalmozom az almát is.


3 evőkanál cukorral megszórom, ...


... és egy teáskanál fahéjjal is egyenletesen meghintem.


A tepsit a bemelegített sütőbe tolom, és 40 percig sütöm.


A tojásfehérjéket felverem habnak, majd beleadom a citromlevet, és még további 2-3 perc alatt nagyon kemény habot verek. Ekkor beleszórok 2 evőkanál cukrot, és azzal is verem a habot tovább 1-2 percet. Végül 1 evőkanál sárgabaracklekvárt is adok hozzá, azzal is átmixelem. Eddigre a hab fényes, és annyira kemény, hogy késsel "szeletelhető". Kiveszem a tepsit, a hőmérsékletet leveszem 180 fokra, és a habot evőkanállal az almára osztogatom.


Egy késsel szétkenem egyenesre, de vigyázva, nem nyomom agyon a habot. Majd egy villával megcsíkozom a tetejét.


Betolom a 180 fokos sütőbe, és addig sütöm, míg aranybarnára pirul a hab teteje.


Azon melegen egy recés késsel bevagdosom a hab tetején a szeletelés helyét, majd hagyom langyosra hűlni (kb. 20 perc). Ekkorra viszonylag jól szeletelhető lesz. Óvatosan szeleteket vágok, a széleken is fellazítom, lapáttal alányúlva veszem ki őket, s tálalom.

Megjegyzések

23 megjegyzés ehhez: "Máglyarakás"

Hegemony77 írta... [Válasz erre...]
2010. október 10. 14:14

Nagyon guszta! És gyönyörűek a képek!

Carol Anna írta... [Válasz erre...]
2010. október 10. 15:05

Még a nyál is összefutott a számba! :-) Azt hiszem a jövőhéten egyik nap elkészítem ebédre! ;-)

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. október 10. 15:35

az én receptemben normális kifli van, de a tejbe kell keverni olvasztott vajat - akkor tulképpen meg is kapod a vajas ízt :)

Thrini írta... [Válasz erre...]
2010. október 10. 15:42

Szééép!
Én ritkán készítek, viszont nálunk kaláccsal fut.

Vea írta... [Válasz erre...]
2010. október 10. 16:26

Nagyon jól néz ki, a hab meg egyenesen gyönyörű. Köszi a receptet.

Ottis írta... [Válasz erre...]
2010. október 10. 17:14

Nagyon jó ez a sok fázisfotó!!

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. október 10. 18:08

Csodás a recept,és ahogy ez nekünk "tálalva van", a képek, a leírás....szóval nagyon igényes,élmény volt olvasni és meg is csinálom.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. október 10. 18:15

@VeaA hab "titkát" leírtam a posztban.
@ThriniKaláccsal még finomabb, igen. Viszont hol van nekünk egy tepsire való kalácsunk? :D
@OttisA részletes fázisfotózás talán most már mondhatom, hogy gyakori nálam.

Raindrop írta... [Válasz erre...]
2010. október 10. 18:22

Csakis ódákat tudok zengeni, olyan gondosan, tökéletesen elkészített "süti" lett. :) Gyönyörű!

duende írta... [Válasz erre...]
2010. október 10. 21:25

Isteni finomság! :)
Én még sosem készítettem, valahogy kimaradt... De majd most! Köszi a jó kis receptet! :)

mellissina2 írta... [Válasz erre...]
2010. október 10. 22:32

Kiflivel és reszelt almával még nem csináltam,de kipróbálom,mindig zsemlével,és szeletelt almával készitettem.nézni is jó!!!!de még enni!!!

Alexandra írta... [Válasz erre...]
2010. október 11. 8:20

Ó, de szeretem!

Bianka írta... [Válasz erre...]
2010. október 11. 9:50

Igazán mesteri és gyönyörű

Andi/cuki írta... [Válasz erre...]
2010. október 12. 16:12

Csodaszép, a fiúk el lennének ájulva, ha kapnának!:-))

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. október 13. 21:59

Megsütöttem, ugyan ilyen lett mint a képeken! Fenséges, fantasztikus ... és nagyon finom. Egy gondom van vele, kihűlve nem tudtam megkóstolni, mert egy falat se maradt a sütiből. Muszáj még egyszer "megalkotnom a művet"! Köszönöm a receptet!

Anikó Debrecenből

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. október 14. 14:10

@Anikó
Nagyon örülök!

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. október 17. 19:59

Szombat délelőtt csináltam anyukámnak meglepiként : )(17 éves vagyok)
bevallom őszintén amikor melegen megkóstoltam nagy csalódás ért : s akkor megfogadtam hogy ilyet sem csinálok többet
aztán estére mikor teljesen kihült nyamm : ) este 10kor is megettem két naaagy szeletet : $ köszönöm a receptet isteni volt!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. október 17. 20:26

@Névtelen
Hűha, nagyon ügyes vagy!
Mifelénk ez egy édes második fogásnak számít, így melegen esszük. De hidegen is finom, akkor tulajdonképp egy sütemény.
Nem írtad, hogy anyukád mit szólt?

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. október 19. 13:22

odavolt tőle : ) másoknak a hab nem ízlett annyira, szerintük felesleges

Hajni írta... [Válasz erre...]
2010. október 21. 11:15

Köszi a receptet. A klasszikus almáslepény mellé jól jön egy ilyen változat:)
Esetleg van még valami "almafaló" recept a tarsolyodban? Örömmel venném:)

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. október 24. 15:46

Köszönöm a receptet, elkészítettem, nekem kisebb tepsim van, így az adagokat egy picivel csökkentettem, de a végeredmény: finom!!!!! Még egyszer köszönöm!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. október 24. 18:50

@Névtelen
Örülök, hogy ízlett.

Kiddy írta... [Válasz erre...]
2012. november 18. 15:10

Épp hűlőfélben álldogál a konyhapulton. Régen nem szerettem, mert a menzán mindig olyat adtak, amibe benne volt az alma héja, szára, magja, magháza, "fanszőrzete", gondolom, beleszecskázták egészben, és rém undorító volt. Most adtam neki egy esélyt, igaz, a lekvár kimaradt, mert nincs idehaza. Mindjárt kiderül, milyen lett, de a te receptjeid még sosem okoztak csalódást, úgyhogy nem félek =D

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com