Hozzávalók:
750 g birkagerinc
1 szál zeller vagy egy szeletke zellergumó
1 sonkahagyma
10 szem feketebors
körömnyi babérlevél
fél csipet zsálya
1 teáskanál tárkony
1 szál friss lestyán vagy 1 kávéskanál szárított
1 nagy szál sárgarépa
1 nagy szál petrezselyemgyökér
1,5-2 dl tejföl
1-2 teáskanál liszt
150 g zöldborsó
150 g gomba
1 gerezd paradicsom
1 szelet zöldpaprika
1 jó marék csiga levestészta
1 chilipaprika
1 szelet vaj
Elkészítés:
A gerincet szeletekre vágom, és felteszem hideg vízben főni. Adok hozzá sót, szemesborsot, babért, zsályát, lestyánt, hagymát, fokhagymát. Nagyon lassú gyöngyöző forrással főzöm kb. 2,5-3 órát. Vízfürdőben lehűtöm, beteszem egy éjszakára a hűtőbe.
Másnap a vajat felforrósítom, beleteszem a karikára szelt répát, petrezselymet, megpárolom, ráteszem a borsót, gombát, azt is átpárolom.
A megfőzött leves tetejére kifagyott zsírt-faggyút leszedem. A húsokat átteszem a másik fazékba, a levet rászűröm. Egész chilipaprikát, a paradicsomot és zöldpaprikát is hozzáadom, sót, ha szükséges. A csigatésztát is beleteszem. Felforralom, és gyöngyözve főzöm fél órát. A lisztet simára keverem a tejföllel, egy merőkanál levessel, és beleöntöm. 5 perc alatt összeforralom. Rászórom a tárkonyt. Tálaláskor citromot teszek mellé, aki szereti, még tehet bele. A chilit is mindenki maga adagolhatja ízlés szerint.
Nagyon jól néz ki a leves. A nagyobbik fiam nyaggat folyton, hogy süssek bárányt, de még nem csináltam soha, mert tartok a faggyúíztől. Egyszer sikerült ráharapnom... :))
VálaszTörlésNagyon finom volt. A birka jobban faggyús, azt előre le szoktam szedegetni. A bárányt én is imádom.
VálaszTörlésNagyon jól néz ki a levesed!
VálaszTörlésHol tudsz birka vagy bárányhúst venni? Nálunk egyáltalán nincs!
VálaszTörlésA piacon az egyik húsosnál néha van. Ez most gyönyörű birkakaraj volt, sütni nem mertem, mert nem tudható a kora. Utólag derült ki, hogy egész fiatal lehetett.
VálaszTörlésÉn most fözöm a levest tegnap vágtunk
VálaszTörlésegy bírkát.Nagyon szeretjük a birka pörköltet,de azt mpst nem csinálunk