2010. augusztus 27., péntek

I. Nemzeti Gulyás Nap

2 megjegyzés
A kezdeményezés Csíki Sándoré, ő indította útjára és nagy jövőt jósolok a napnak.
A gulyás, a pörkölt minden háztartás alapétele, a magyarokat összefogó, régebbi hagyományainkból eredő fogás. Szokás egyesek által ma ezt a hungarikumot támadni, lenézni, az igénytelen konyhával és az igénytelen élettel összekapcsolni, de ez csupán a legrosszabb sznobizmus. Nem képzelhető el ünnep pörköltfőzés nélkül egyetlen magyar családban sem. Bogrács mellett jönnek össze a baráti társaságok, közösségek, családok, és életünk főbb eseményeihez is hozzátartozik, mint a születésnap, lakodalom, keresztelő, halotti tor.

Mellesleg ez az ételfajta nagyon finom is, sok személyre is főzhető, minden húsból (és akár zöldségekből, gombából, tojásból) is készülhet. Rokonételei a pásztortarhonya, lecsó, paprikáskrumpli, stb. Mi az, ami jobban összefoghatná, és kifejezhetné az összetartozásunkat, mint ez a valóban nemzetinek tekinthető étel?
 
"A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor gulyást, pörköltet, paprikást, lecsót, halászlét (…) főzünk. Nem azonos ritmusra, és azonos recept szerint, hanem azonos szellemben. A Nemzeti Gulyás Nap nem fesztivál, nem egy város, egy régió ünnepe. A Nemzeti Gulyás Nap az ország ünnepe. A Nemzeti Gulyás Nap a Kárpát-medence ünnepe. A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor összetartozásunk megnyilvánul. A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor szimbolikusan egy tűz köré gyülekezünk. (Csíki Sándor, 2010. június 28.)"
 
Vegyél részt te is 2010. augusztus 28-án szombaton, pusztán azzal, hogy ezen a napon gulyást (paprikást,...) főzöl és eszel, bárhol is vagy. Eközben gondolj azokra, akik ugyanezt teszik ezen a napon akár azért, mert Nemzeti Gulyás Nap van, akár azért, mert épp csak ezt főztek, pedig nem is tudnak a kezdeményezésről.
 
Bővebben olvashatsz itt a Nemzeti Gulyásnapról:
http://www.foodandwine.hu/2010/08/25/nemzeti-gulyas-nap-most-szombaton/
 
Egy kis ajánló:
Paprikás krumpli
Sertéspörkölt pirított tarhonyával
Körömpörkölt
Zúzapörkölt
Csirkepaprikás
Tojáspörkölt
Gulyásleves

Megjegyzések

2 megjegyzés ehhez: "I. Nemzeti Gulyás Nap"

Csíki Sándor írta... [Válasz erre...]
2010. augusztus 27. 15:44

Köszönöm a segítséged! :)

Üdvözlettel:
Csíki Sándor
FOOD & WINE

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. augusztus 27. 15:55

@Csíki Sándor
Nagy örömmel!

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com