2010. augusztus 9., hétfő

Házi krémes

30 megjegyzés

Ez a süti a férjem kedvence, és olyan elvetemült ebben, hogy még a cukrászdait is szereti. Azért évente egyszer-kétszer magam is nekirugaszkodom, legfőképpen névnapja vagy szülinapja alkalmából. Ilyenkor aztán készítek 15 db 6 cm magas, 7,5 cm-es kockát, mert ehhez van egy levehető peremű tepsim. Ez aztán kitart pár napig. Szerencsére ilyenkor van egy kis segítség az evésben, mert a fiúk is szeretik.


Hozzávalók: kb. 8 darabhoz 500 cm2 alapterületű tepsibe (pl. 20x25)
1 csomag leveles tészta
8 tojás
100 g + 100 g cukor
50 g finomliszt
20 g zselatin
5 dl tej
1 szelet vaj
vanília vagy 1 csomag vaníliáscukor
1 kávéskanál ecet vagy citromlé

A lapok elkészítése:
A sütőből kiveszem a sütőrácsot. Előveszem azt a tepsit, amely rács nélkül is beletehető. Ezt megfordítom, ennek a hátulján sütöm a lapokat.
A levelestésztából 2-3 mm vastag lapokat nyújtok, a tepsinél mindenhol 2-2 cm-rel nagyobbat, mert sütéskor összehúzódik. Begyújtom a sütőt 200 fokra. A lapot a tepsi hátuljára helyezem, és betolom a sütőbe. 3-4 perc sülés után a sütőrácsot normál helyzetéhez képest 90 fokkal elfordítva (hogy keskenyebb legyen) ráhelyezem a tésztára. Ez megakadályozza a felpúposodást és az összehúzódást is csökkenti. Pár perc alatt aranybarnára sütöm. Nagyon könnyen megég, figyelni kell!



Kiveszem, és rácsostul langyosra hűtöm, majd a rácsot leveszem és a lapot óvatosan az asztalra csúsztatom. A tepsit hagyom még hűlni, majd a másik lapot is ugyanígy kisütöm. Ha a lapok kihűltek, akkor pontos méretre vágom őket egy recés kés segítségével. Az egyiket beleteszem abba a tepsibe, amelyben a krémes lesz, a másikat pedig kockákra vágom.

A krém elkészítése:
Szétválasztom a tojásokat, a sárgákat egy lábosba és a fehérjéket egy akkora habverő tálba, hogy majd az összes krém elférjen benne.
A sárgákat 100 g cukorral krémes-fehérre keverem, hozzáadom a lisztet és a zselatint, beleteszem a vaníliát, majd a tejet fokozatosan, és csomómentesre keverem. Mérsékelt lángon, folytonos keverés mellet sűrűsödésig melegítem. Nem szabad forrnia! Max. 80 fokra melegítsük, mert kicsapódik! Ha kész, belekeverem a vajat és leveszem a tűzhelyről. Ekkor a tojásfehérjékből kemény habot verek. Ha már habos beleadom az ecetet és azzal készre verem. Ezután 100 g cukrot is beleadok, tovább verem, amíg szép fényes lesz.


A forró vaníliakrémbe a habot apránként óvatosan beleforgatom, majd a tepsibe öntöm azonnal, mert később a krém "törik". (Ha a krém nem elég meleg -ez kb. 80-90 fok-, akkor a hab nem dermed meg, később a töltelék elfolyik, ha viszont túl forró, a fehérje kicsapódik, "túrós" lesz.) A krémeslap kockákat a tetejére rakom, hagyom hűvös helyen megdermedni.

Megjegyzések

30 megjegyzés ehhez: "Házi krémes"

Andi/cuki írta... [Válasz erre...]
2010. augusztus 9. 15:10

Nagyon-nagyon guszta!:-)) Szuper kép, itt alul ezt a falatot de megenném!:-))

Bianka írta... [Válasz erre...]
2010. augusztus 9. 16:06

Hű de gyönyörű, hogy sikerült ilyen szépséges szeletet szelni

Sütis néne írta... [Válasz erre...]
2010. augusztus 9. 16:40

Ez bizony jól néz ki! :-)

Raindrop írta... [Válasz erre...]
2010. augusztus 9. 19:53

Több, mint gyönyörű!
A cukrászdában nem lehet ilyet látni. Nem tudom hogy csinálod, de most szívesen elugranék hozzátok! :) Imádom a krémest. Ja, és apukámat is vinném, mert ő még nálam is jobban. :D

Csodás a fejléced is!

Thrini írta... [Válasz erre...]
2010. augusztus 9. 20:47

Tökéletes, precíz, csoda szép!!!!
:))

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. augusztus 9. 22:03

Lányok jöhet mindenki!

amplik írta... [Válasz erre...]
2010. augusztus 9. 22:14

Ezt muszáj lesz egyszer kipróbálnom. Gyönyörűek!!! Köszönöm a receptet! Akkor most a férjed név- vagy szülinapja volt? :-)

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. augusztus 9. 22:45

Szülinap.

haNa írta... [Válasz erre...]
2010. augusztus 10. 7:29

Ez vicces! Nálunk is az Ember kedvence a krémes. Épp nem rég sütöttem. :) A Tied is nagyon szép lett!!!
Nagyon praktikus ez a szögletes csatos tepsi....vennem kell egyet, már látom! :))

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. augusztus 10. 14:15

Nagyon guszta lett! Nálunk is krémes volt a hétvégén. A fejlécben levő sütemény receptjét hol lehet megtalálni?

Alexandra írta... [Válasz erre...]
2010. augusztus 11. 13:54

Nahát...! Nem is olyan régen kerestem az oldaladon a krémes receptjét és azóta sem sütöttem meg.
De most meg fogom :)
Nagyon guszták lettek :)

Alexandra írta... [Válasz erre...]
2010. augusztus 15. 11:40

Tegnap este elkészítettem a krémeseket, ma megkóstoltuk őket - tökéletesek lettek!
Cukor helyett mézet használtam (2 kanállal a tojáshabba, 2-vel a sárgájába), nekünk így is elég édes volt. Legközelebb megpróbálom juharsziruppal is, hátha azzal is jó, mert ezen azért érezni lehetett a méz ízét.
Köszi a receptet, maximálisan bevált!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. augusztus 15. 12:28

Nagyon örülök!

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. október 29. 16:03

Szia! Nagyon guszta a krémesed!
Akkor ebből az adagból 8 db,vagy
15 db lesz? Az én kapcsos tepsim
29X42 cm-es.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. október 31. 21:40

@Névtelen
Abba dupla adag kell.

Delinke írta... [Válasz erre...]
2011. április 4. 13:24

Szombaton megsütöttem a házi krémest. Nagyon jól sikerült, másnapra el is fogyott. Főleg a krém miatt izgultam egy kicsit, de jól sikerült. Még fogok sütni ilyet. Köszönöm szépen a receptet.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. április 4. 14:17

@DelinkeHát ez igazán szuper! Örülök, hogy jól sikerült.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. szeptember 19. 19:46

Sajnos az enyém nem sikerült a krém teljesen híg maradt, nem tudom, hogy melyik része nem működött. a krémet meddig kellett volna főzni? Talán a zselatin volt benne ami nem szlárdult meg?
Sajnálom, hogy így alakult. Wellness

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. szeptember 19. 20:00

@Névtelen
Igazán sajnálom. Ez akkor fordulhat elő, ha a zselatin nem keveredik el egyenletesen.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2012. március 11. 10:21

Isteni finom lett a krémes.Nagyon örülök,hogy megtaláltam a receptedet,mert adalékanyagoktól mentes igazi házi krémes lett.
Köszönet érte!!!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2012. március 11. 14:01

@Névtelen
Nagyszerű!

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2012. június 21. 13:40

Kedves Wise Lady,
azt szeretném kérdezni, hogy a képen látható laphoz dupla adag krém kell? A recept elején megjelenik, hogy kb. 20x25-ös mérethez elegendő a krém, viszont úgy látom, hogy a tepsi, amit a lap beborít, ennél jóval nagyobb. Tehát vagy csak a tészta felét kell megsütni, vagy kétszerezni a krémet, nem?
Nagyon jól néz ki, alig várom, hogy meg is kóstolhassam:)!
Üdv,
Zsófi

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2012. június 21. 13:52

A képen egy speciális, levehető peremű tepsit látsz, én ebbe 12 tojásból sütök. A megadott mennyiség 500 cm2 alapterülethez van. Mérd meg a saját tepsidet, és szorozd össze, abból a számból már tudsz viszonyítani. Másrészt mi úgy szeretjük, ha nagyon magas, lehet, te kevésbé magasat akarsz.

dr. Bottyánné Pécsi Irén írta... [Válasz erre...]
2012. november 11. 14:00

Én is megcsináltam már egy párszor ezt a receptet...de nálunk soha nem marad másnapra....annyira finom....nem tudunk vele betelni!
Üdv: Irén!

János Esztergomi írta... [Válasz erre...]
2013. január 8. 13:40

Köszike. Megcsináltam férfi létemre. Eszméletlenül finom lett!!! Köszönöm mégegyszer.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2013. január 13. 19:02

@János Esztergomi
Gratulálok! Örülök, hogy jól sikerült.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2013. február 9. 22:08

Nagyon jól sikerült.Köszönöm a receptet.

Erika Szlovákiából

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2013. április 29. 10:21

Szia! Köszönöm a receptet. Én a bátyámank csináltam, aki nem kicsit finnyás ( és csak és kizárólag a házi dolgokat eszi meg), szóval neki is és mindneki másnak is ízlett. Köszönöm mégegyszer Nelli

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2013. november 15. 22:55

Kedves Wise!

Harom kerdesem lenne mielott neki allnek a szuper receptednek.
A levelesteszta nem tul morzsolodo, nem torik mikor felvagom?
Probaltad-e a kremben a lisztet kemenyitovel helyettesiteni?
Nagyon szeretenem azt az egyensulyi allapotot megtalalni a kremnel amikor mar epp nem folyik,de messze nem egy zselatintol remego, suru allagu krem,hanem lagy, mint egy jo cukraszhab. Mit javasolnal?

Koszi!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2013. november 17. 22:30

@N�vtelen
Persze, törik, morzsáz, óvatosan kell vele bánni. Keményítővel is lehet, akkor tulajdonképp pudingos lesz. A könnyű hab titka a tojáshab pontos időben belekeverése. A krém 80 fok körül legyen.

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com