2010. július 10., szombat

Sajtos tallér

23 megjegyzés


Ez a ropogtatnivaló a mi családunk egyik kedvence, sőt hagyományos karácsonyi sütivé is vált. Réges-régen, amikor a gázos ostyasütőmet vettem, ahhoz volt hozzácsomagolva ez a recept. Kipróbáltam, és a gyerekeknek annyira ízlett, hogy azonnal leírtam a receptet egy kockás iskolai füzetbe, hogy ha a papír elveszne, akkor is meglegyen. Ebbe a füzetbe kerültek aztán a legféltettebb, legbeváltabb receptjeim.

A hosszú évek alatt lecsöpögtettem kávéval, amit sütögetés közben ittam, lisztes és zsírfoltos lett, és még egy vízfestékes festés nyomait is őrzi, amikor a kislányom a konyhaasztalon festett, miközben én sütöttem. Költözésekkor állandóan rettegtem, hogy elvész, és az egyik alkalommal el is tűnt vagy félévre. Nem mutattam, de bántott. Nagyon örültem, amikor mégis megkerült.
A sajtos tallér főleg a legnagyobb fiam kedvence volt, mivel nem édesszájú, hát neki sütöttem gyakran. Sokat kellett mindig, 1 kg lisztből fogtam hozzá, ami kb. 170 tallért jelentett. Szükség volt a segítségre nagyon. Én összegyúrtam a tésztát, a két picurka pedig kigömbölygette a sütnivaló golyókat. Még így is eltartott egy órát.
Még mindig a kisfüzetből sütöm, most először íródik át a recept egy másik helyre is, nem tudom, miért nem csináltam róla eddig egy "biztonsági mentést".

Hozzávalók:
500 g finomliszt
1 tojás
100 g zsír esetleg vaj
1/2 csomag sütőpor
kb. 1 dl tej vagy tejföl
1 kávéskanál őrölt kömény
2 kávéskanál só
100-150 g reszelt sajt

Elkészítés:
A lisztbe belemorzsolom a zsírt, beleteszem a sót, köményt és a sütőport, összekeverem. Hozzáadom a reszelt sajtot. A tojást elhabarom fél deci tejjel vagy tejföllel, beleöntöm. Villával, majd kézzel összegyúrom, és még annyi tejet (tejfölt) öntök hozzá, hogy összeálljon, de ne legyen túl lágy. Meg kell kóstolni, mert a só megfelelő aránya nagyon fontos! Ha kell, gyúrok még hozzá sót.
A tésztát kb. félóráig pihentetem. Akkora golyókat gömbölyítek, amekkora egy főtt tojás sárgája. A kekszsütőt a gázlángon felforrósítom, és mivel nagyobb fajta, és téglalap alakú, épp 3 kekszet tudok sütni egyszerre. Az első előtt vékonyan megkenem zsiradékkal, a többinél már nem kell. A megsült tallérokat egyenes felületen hagyom kihűlni. Hidegen légmentesen csomagolom, hetekig eltartható.

Megjegyzések

23 megjegyzés ehhez: "Sajtos tallér"

Altair írta... [Válasz erre...]
2010. július 10. 19:10

Ilyen ostyasütőt hol lehet venni vagy megnézni? Mert még sose láttam, de a fagyitölcséred óta "fáj rá a fogam". :o)

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. július 10. 19:14

Már terveztem a lefényképezését. Amilyen az enyém, olyat azóta sem láttam, kerek formájút elvétve lehet háztartási boltokban találni (olyan vasedény-féle boltokban). Ezeket az ostyákat meg lehet sütnöd elektromos sütővel is, mind a tölcsért, mind a tallért.

Andi/cuki írta... [Válasz erre...]
2010. július 10. 20:36

Nagyon szeretjük, és én is megérdemlem!:-))

gondaanyu írta... [Válasz erre...]
2010. július 10. 20:46

Vásárokban, búcsúkon is lehet kapni viszonylag olcsón, bár az "egyszemélyes".

Bianka írta... [Válasz erre...]
2010. július 11. 9:10

Már mióta tervezem, de nekem is vennem kell. Mennyei férjem egyik nagy kedvence

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. július 11. 11:33

Most jövök a bolhapiacról, és ott volt négyzet alakú, új, 2800 forintért a háztartási eszköz árusnál.

Anazar írta... [Válasz erre...]
2010. július 20. 17:14

Van egy elektromos (vekonyabb, sziv alaku) waffle sutom, egy probat meg er, nem? Valakinek tapasztalata ebben tallert sutni?

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. július 23. 18:10

Hol vagy?
Nyaralsz biztosan, nagyon jó pihenést ,de nagyon várom a következőket.

Andi/cuki írta... [Válasz erre...]
2010. július 24. 9:42

Most már naggggyon hiányzol!:-))

Hugi írta... [Válasz erre...]
2010. július 24. 18:26

Szia!
Mikor jössz??? Hiányoznak az írásaid, az észrevételeid!!!!
Jó pihenést, ha épp ott lennél :)

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. október 15. 10:51

A sajtos tallérokat mibe csomagolod???

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. október 15. 10:54

@Névtelen
Én nem szoktam, csak tálban tartom folpackkal fedve, és onnan eszegetjük.
De nylonzacskóba lehet, hogy ropogós maradjon.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. október 15. 13:14

Ma tíz óra ötvenegykor olvastam a receptet,és a Félegyházi piacról a Férjem zsákmányolt egy gázos, négyzet alakú sütőt.Előtte 6 üzletben járt elektromos kütyüért, de sehol nem kapott.Rövid telefonos konzultáció után irány a piac, ahol az eladó:mi lehet az oka, annyit ad el, amennyit csak hoz, nagyon viszik.Délután próba sütés!!!!!!A piskóta receptedért álld az egész család,azóta közfelkiáltásra MINDIG én sütöm a tortákat..........

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. október 15. 15:46

@Névtelen
Hű nagyon kíváncsi vagyok! Én is láttam az itteni piacon, de az én sütőm már ősrégi szerzemény, nagyon érdekel, hogy ezek az újabbak hogy szuperálnak.
Nekem van elektromos is, de jobb szeretem a hagyományost használni.
A piskótának is nagyon örülök!

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. október 15. 16:09

Nos,egy apró szépséghiba, hogy alumínium a sütő,DE egy óra alatt 76 csodás sajtos tallér sikeredett,az első, mint a régi palacsintasütőknél, persze leragadt, de a második már tökéletes lett és tényleg nem egy kímélő/lábkímélő/süti, de szuper sikerélmény volt.
EZT IS KÖSZÖNÖM!!!
Mi a véleményed az édes változatáról??

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. október 15. 20:07

Hát ez nagyszerű! Enyém is alumínium, de ötvözet, ezért nagyon súlyos. Nem is a lábam, hanem a csuklóm szokott kilenni a forgatástól.
Az édes változatot nagynéném sütötte gyerekkoromban. Már régóta készülök posztolni.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. október 16. 8:59

Szerintem sokan várjuk az édes változatot is!!
Ma a Máglyarakás van soron,ezt is először készítem,Férjem nagyon várja...remélem mindent jól csinálok.
Én csuklóban edzett vagyok, fogorvos lévén, de ezt nem nagyon szoktam propagálni,nem egy népszerű szakma.DE a konyhában mindenki azonos esélyekkel indul,hajrá.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. november 11. 12:14

Nekem régi fajta van...Miért ragad le????

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. november 11. 15:41

@Névtelen
Nem tudom, neked miért ragad le. Közepes lángon sütöm, és át kell sütni. Akkor egy késsel szoktam alányúlni, és lejön simán, szinte lepattan. Az első előtt nagyon vékonyan vajazom.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. október 25. 1:23

Én tegnap sütöttem először sajtos tallért, egy szomszédtól kölcsön kapott gázon használatos alumínium sütővel, de tényleg nem 1 leányálom ott állni a gáztűzhely mellett. Viszont nagy sikere volt, bár én kicsit száraznak találtam, mert kisült belőle a zsír egy része. Látom 2010-es dátumok szerepelnek, lehet, hogy már nem is nézi senki, de azért ide írom. Tapasztalatom szerint minden 10 dkg liszthez 1 nem túl kicsi mokkáskanál só dukál, ha fél kilónál több a liszt +1 mokkáskanállal teszek bele, de a 1/2 kg-hoz is érdemes +1/2 mokkáskanállal többet tenni.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. december 2. 17:01

Én most sütöttem de belaragadt nagyon a sütőba (kör alakú kicsi gázos):-(

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. december 2. 18:14

@Névtelen
Túl gyorsan sütötted. Az én sütőm nagyon vastag, nagyon nezéz, a tiéd valószínűleg nagyon vékony.
Az első tallér sütése előtt vékonyan olajozd meg, és kisebb hőfokon süsd.

László Szabó írta... [Válasz erre...]
2014. június 14. 17:47

@Wise LadyÉn a héten vettem a piacon ugyan ilyen kerek mintás.De kocka mintást gazdaboltokba is láttam

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com