2010. június 16., szerda

Tojásos leves

10 megjegyzés


A tojásos levest nagyanyám és édesanyám is gyakran főzte, az én konyhámban is előfordul évente négyszer-ötször. Régen inkább a szegények eledele volt, ha akadt a kamrában egy kanálfej zsír, némi liszt a hombárban, a tyúkok alól egy-két tojás, már meg is voltak a hozzávalók. Nálunk mindenki szereti, akkor szoktam főzni, ha nem akarok sok időt fordítani a levesfőzésre. Annyi változtatást szoktam tenni a hagyományos recepthez képest, hogy ha van, vöröshagyma helyett póréhagymát használok, és mindig teszek bele csipetnyi szárított vagy egy ágacska friss lestyánt is.

Hozzávalók: 1 l leveshez
1/4 vöröshagyma vagy 5 cm-es póré
2 teáskanál finomliszt
2 teáskanál pirospaprika
késhegynyi köménymag (én őröltet használok)
2 tojás
1 csipet lestyán
pár csepp ecet
1 teáskanál zsír (vagy olaj)


Elkészítés:
A hagymát apróra vágom, és a felhevített zsiradékon megdinsztelem. Ráteszem a lisztet és lepirítom. Lehúzom a lángról, beleteszem a pirospaprikát, elkeverem, és azonnal felöntöm egy pohár vízzel folytonos keverés mellett, hogy csomómentes legyen. Felöntöm 1 literre, megsózom, beleteszem a lestyánt, felforralom és kb. 5 percig főzöm. A tojásokat egy kis tálkában villával elhabarom. A levest lehúzom a tűzről. A tojást vékony sugárban a levesbe csurgatom, miközben folyamatosan keverem. Már nem kell főzni. Pár csepp ecettel enyhén savanykásra ízesítem.
Adhatunk hozzá pirított zsemlekockát is, de anélkül is finom.

Megjegyzések

10 megjegyzés ehhez: "Tojásos leves"

Andi/cuki írta... [Válasz erre...]
2010. június 16. 19:20

Jaaaj ez a lábos, eszméletlen édes!:-))

Kati írta... [Válasz erre...]
2010. június 16. 20:56

Mi nagyon szeretjük!
Igaz, a miénk hagyma meg ecet nélkül készül jó sok köménnyel. :-)

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. június 16. 21:00

Andi ez a kislábos a kedvencem, mindössze 10 cm átmérőjű.

Kati: akkor nálatok még olcsóbb ez a leves :)

Bianka írta... [Válasz erre...]
2010. június 16. 21:35

Csúcs ez a kép

Mike Adina írta... [Válasz erre...]
2010. június 16. 21:57

Én egészbe ütöm bele a tojásokat, és nagyon szeretük.

Maimoni írta... [Válasz erre...]
2010. június 16. 22:08

Nálunk is pont ez volt ma:))

duende írta... [Válasz erre...]
2010. június 17. 9:46

Detto ugyanígy főzöm, mint Te, egy különbséggel: nem köménnyel csinálom, hanem babérlevéllel. :)
Eszméletlen finom úgy is, egyszer próbáld ki.
(A rántott levest viszont sok köménnyel.)

Lívia írta... [Válasz erre...]
2010. június 27. 20:22

Én vöröshagyma helyett fokhagymát teszek bele. Próbáld ki!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. június 27. 21:59

Feltétlenül kipróbálom, jó ötlet!

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2012. január 20. 9:57

Én is sok fokhagymával készitem,és köménnyel.

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com