2010. június 25., péntek

Sörperec

13 megjegyzés

A tészta egy nagyon egyszerű kenyértészta, a perec kívül ropogós kérgű, belül levegős és puha.Kitűnő baráti sörözések mellé.



Hozzávalók: 25 db
150 g finomliszt
150 g rétesliszt
10 g friss élesztő
1 kávéskanál cukor
1 kávéskanál só
2 evőkanál olaj vagy ugyanennyi olvasztott zsír
100 - 110 ml víz
1 tojássárgája


Elkészítés:
A liszteket, sót, cukrot egy tálba teszem. Hozzáadom az olajat. Meglangyosítom a vizet, az élesztőt elkeverem benne, beleöntöm a tálba. Egy villával összekeverem, majd kézzel jól átgyúrom, dagasztom, kb. 5 percig. Ha kíván, akkor vizet tehetünk hozzá, de csak evőkanalanként.
Letakarva hagyom kelni duplájára.
Ha megkelt, átgyúrom a tésztát, egy vastagabb hengert formázok belőle, és késsel kb.25 egyforma szeletet vágok. 10 percig pihentetem, majd egyenként 33 cm hosszú rudakat sodrok a szeletekből, perec alakúra formázom, és beleteszem a tepsibe. Pár csepp tejjel elkevert tojássárgájával megkenem. Beszórhatjuk durva sóval, köménymaggal, szezámmaggal. Hagyom 10 percet kelni, addig begyújtom a sütőt 220 fokra, betolom a tepsit, és a pereceket aranysárgára sütöm, kb. 15 perc alatt.
Ha teljesen ropogós perecet akarunk sütni, akkor a sütést kisebb hőmérsékleten (180-200 fok) hosszabb ideig végezzük (20-25 perc).

Megjegyzések

13 megjegyzés ehhez: "Sörperec"

Thrini írta... [Válasz erre...]
2010. június 25. 15:23

Szia!
Tetszik a perec, vinném a receptet, de csak úgy nem tudom kimásolni?
Kézzel úgy nem akaródzik leírni...:) Van valami megoldás?
Köszi.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. június 25. 15:31

Ctrl+c és Ctrl+v

Thrini írta... [Válasz erre...]
2010. június 25. 15:43

Köszi :)

duende írta... [Válasz erre...]
2010. június 25. 17:34

De guszta Whise Lady, és milyen jó ötlet! :)
Szépek a fejléceid mostanában, fantasztikus ez is! :)

Eisenstock Ildikó írta... [Válasz erre...]
2010. június 25. 17:58

A következő meccshez, a sör mellé megsütöm. Még nagyon sietnem sem kell, este kilencig biztosan elkészülök.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. június 25. 18:10

Kíváncsi vagyok!

Moha írta... [Válasz erre...]
2010. június 25. 19:23

Nagyon szépek lettek!

Andi/cuki írta... [Válasz erre...]
2010. június 25. 20:42

Ez a cseresznye az a bizonyos...
Csodaszép a perec, olyan kis szabályos, csini mind!:-))

Kati írta... [Válasz erre...]
2010. június 25. 20:52

Nagyon guszták! :-)

Én is a napokban sütöttem, de tisztán rozslisztből, úgy egy kicsit vad. :-S ... és jóóóó ropogós. :-P

Nálunk - sajnos - nem az a helyzet, amit az előző bejegyzésben írtál a családodról. Én bizony nem használok zsírt, szinte minden tésztafélébe keverem a liszteket, vagy tisztán teljes kiőrlésűt használok, mozgunk is eleget és mégis ... hát... meglehetősen nagy a túlsúly :-S.

Nem untatni akarlak, csak leírtam. :-)

egy pici írta... [Válasz erre...]
2010. június 25. 22:08

nagyon jól néz ki!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. június 26. 0:19

Kati: nem untatsz, örülök, ha írsz.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. június 26. 0:22

Andi, melyik cseresznye?

Bianka és Karina írta... [Válasz erre...]
2010. június 29. 6:36

Ez nagyon guszta!!:)

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com