Karamell fagyi - sós

A kisfiam kedvence a karamellfagyi, ezért már jó régen leadta a rendelését nálam. Nagyon finom, máskor is fogok csinálni. Senkinek se szóltam, hogy só is van benne, így nem is reklamálta senki, viszont nagyon jól kiemeli a karamell ízét. Gyakorlatilag az egészet a fiam ette meg, mézes fagyitölcsérben.


Hozzávalók:
3 tojássárgája
160 g cukor
2,5 dl tej
2,5 dl tejszín
vanília (kb. 5 cm-es darab) vagy vaníliakivonat
2-3 csipet só

Elkészítés:
A cukrot fél dl vízzel felteszem forrni, kiforralom a szirupból a vizet, hagyom, hogy karamellizálódjon. Mikor már szép középbarna, ráöntöm a tejet. Vigyázni kell a felcsapódó gőzzel! A vaníliát felhasítom, kikaparom a magokat, bele a karamellás tejbe. Tovább melegítem, amíg a karamell feloldódik. Kb. 70 fokosra hagyom hűlni. Folytonos keverés mellett a tojássárgákra öntöm, visszateszem a tűzre, és kevergetve sűrűsödésig főzöm. Beleteszem a sót, hagyom kihűlni. Ha már meghűlt, a tejszínből nem túl kemény habot verek, és a karamelles alapba beleforgatom. Beteszem a hűtőbe 2-3 órát, majd a fagyigépben elkészítem.

4 megjegyzés:

  1. Én meg ebből kérnék egy adagot! :) Én is imádom a karamellt, minden formában.

    VálaszTörlés
  2. Gusztusos. Kedvencem, tényleg nem érezni benne a sót, én is csináltam.:))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta!!! A gyerekkori karamell fagyit juttatja az eszembe.:)) Nincs fagyigépem, de megpróbálom a fagyasztóba megfagyasztani. Köszi a receptet!!

    VálaszTörlés

@templatesyard