2010. május 5., szerda

A tejsavó és a kelt tészta

8 megjegyzés
A tejsavóról már több helyen írtam, kenyerek, lángos, pékáruk sőt kevert édes sütemény sütéséhez használom fel. A savó akkor is jót tesz a kelt tésztának, ha csak kevés van, aszkorbinsav helyett kiválóan használhatjuk. Ha sok savónk van, akár a teljes folyadékmennyiséget is helyettesíthetjük vele. Az eredmény nagyon könnyű, puha, csodásan megkelt tészta. Mivel rendszeresen készítek otthon túrót, krémsajtot és házisajtot, ezért sokszor nagyobb mennyiségű savó keletkezik. Ilyenkor 2-3 dl-es adagokat öntök üvegekbe, egyet felhasználok pár napon belül, a többit a fagyasztóban tárolom. Ha kevés savóm van, pl. krémsajt készítés után kb. 1-1,5 dl, akkor jégkockatartóban fagyasztom le, és pár kockánként adagolom a sütnivaló kelt tésztába. A savó egyébként nagyon egészséges is, hűtőhidegen nyugodtan kortyolgassunk belőle, a javunkra válik.

Megjegyzések

8 megjegyzés ehhez: "A tejsavó és a kelt tészta"

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. május 5. 14:45

Szerinted az a lé, amiben a mozzarellát árulják, felhasználható ugyanígy?

Tünde

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. május 5. 16:33

Elképzelhető, de valószínű, hogy valamilyen tartósítót is tartalmaz.

Vörösbor írta... [Válasz erre...]
2010. május 5. 18:38

A szászok nagy becsben tartották (már azokban a falvakban amelyekben én jártam, mert mindig felhasználták sütéshez. Emlékszem, nagy vedrekben cipeltük, mindig a gyerekeket küldték a tejgazdaságba, aztán jártunk vele házról házra, az asszonyok kimerték a saját adagjukat, másnap fizettek. Istenem de szép is volt. Kenyér, lepány, sütemény...mindenhez használták, és olyan jó kelt dolgokat azóta se ettem.

Andi/cuki írta... [Válasz erre...]
2010. május 5. 19:27

Hát,most már nekem is ideje lesz ezt a savódolgot kipróbálni!Mindig bevált a többi tanácsod is!:-))

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. május 5. 19:45

Itt nálunk is sütéshez használták a régi öregek. Nagyanyám mindennap fejte a házitejet, készítette a tejfölt, túrót, a savó egy részét pedig elsütötte.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. május 5. 21:12

Egyszer bent felejtetem a tejfölsavót a hűtőben, nem tudom hány napig, de lehetett két hét is. Jól lezárt üvegben pihent, mire rátaláltam, megecetesedett. Na nem baj, mondtam, akkor ezt adom ecet helyett a rozsos kenyérhez.
1 kiló liszthez adagoltam 2-3 evőkanállal, és ameddig ez tartott, addig sütöttem életem legfinomabb kenyereit. Ízre, állagra nagyon finom, könnyű (a rozsliszt ellenére is), és az ecetnek hála egyáltalán nem morzsálódott!

Petra

duende írta... [Válasz erre...]
2010. május 6. 11:50

Na, ezentúl én sem öntöm ki! :) Mert úgyis minden másnap sütök kenyeret. Köszi a tippet!

bodzablog írta... [Válasz erre...]
2010. május 6. 13:24

Névtelennek üzenem, hogy ha jófajta mozzarellát vásárol, nyugodtan használja fel a levét. Én már sütöttem vele kenyeret, kalácsot, sőt meg is szoktuk inni, és szerintem csak javunkra válik :)
Vörösbort pedig irigylem, de nagyon az élmányeiért :))

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com