2010. május 4., kedd

Snidlinges házisajt

14 megjegyzés

Már nagyon régóta ki akartam próbálni a házisajt készítést. Duendénél olvastam erről. Most, hogy a konyhaablakban nődögélő snidlinget már muszáj volt "learatni", és friss házitejet is hoztam a piacról, nekiláttam.



Hozzávalók:
1 l házitej (vagy 3,8%-os)
1 citrom
1 kávéskanál só
csipet őrölt bors
1 marék apróra vágott snidling

Elkészítés:

A tejet egy lábosban felforralom, ha forr, fél citrom levét hozzáteszem, ez kicsapja a fehérjét a tejből. Lassan kevergetem, majd annyi citromlevet adok még hozzá, hogy a fehérje teljesen kicsapódjon, és csak a zöldessárga savó maradjon. Türelemmel kevergessük, ez egyszer csak megtörténik.


Egy szűrőt sűrű organza anyaggal kibélelek és egy tálat teszek alá, a lábos tartalmát beleöntöm. Hagyom csöpögni.


A snidlinget apróra vágom, ráteszem a sajtra, hozzáadom a sót és a borsot, majd elkeverem egy villa segítségével.

Az anyagot szorosan összecsavarom, hogy a sajt jó tömör legyen benne, ...


... egy kőlapot (vagy vágódeszkát) alul kissé kitámasztok, hogy lejtős legyen,...


... a sajtot ráhelyezem, a tetejére nehezéket teszek.


Hagyom így pár órát préselődni. A végeredmény egy tömör, szeletelhető, finom sajt lesz. 1 l tejből 145 g sajtot kaptam.
A savót sem dobom ki, hanem 3 dl-ként kis üvegekbe töltöm, kenyér vagy sütemény sütéséhez felhasználom.

Megjegyzések

14 megjegyzés ehhez: "Snidlinges házisajt"

duende írta... [Válasz erre...]
2010. május 4. 9:30

:) nagyon guszta! :) (És még meg is grillezheted...Nyami. Isteni ropogósra tud sülni...)

sedith írta... [Válasz erre...]
2010. május 4. 9:34

Hasonlóan készül az orda mifelénk. Épp múltkor mondattam el Édesanyámmal, hogyan csinálta régebb a sajtot (amilyet a juhászok-pásztorok is készítenek) és valamikor a közeljövőben szeretném kipróbálni. Csak éppenséggel sok friss házi tej kell hozzá, én meg éppen most mondtam le 2 l-t hetente, mert már kezdett túl sok lenni. :P
Ez a snidlinges változat jól néz ki! Én egyszer készítettem így, Duende szerint, de egy gumiszerű, csikorgó valami lett a végeredmény és az az igazság, hogy nem ízlett. Átsütöttem és megettem, de ettem finomabbat is. :)

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. május 4. 11:24

Egyáltalán nem gumiszerű, nagyon finom, ízletes.

sedith írta... [Válasz erre...]
2010. május 4. 11:31

Wise Lady, én elhiszem, szerintem is én csinálhattam valamit rosszul, talán túl sok citromlevet tettem, vagy nem tudom, de akkor nem ízlett és azóta nem próbálkoztam.

DebiGabi írta... [Válasz erre...]
2010. május 5. 10:55

Kedves Wise Lady!
Tegnap elkészítettem ezzel a módszerrel a sajtot!
Köszönet a receptért!!!!!
Nagyon jó állagú, tömör sajtot kaptam.

Ági1973 írta... [Válasz erre...]
2010. szeptember 9. 10:45

A legfinomabb, családom egyik kedvence. Köszönöm:-)

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. szeptember 9. 19:57

@�gi1973
Örülök!

Zsuzsa írta... [Válasz erre...]
2011. május 15. 22:41

Most találtam erre a receptre és szívesen kipróbálnám, csak az nem világos nekem, hogy amikor a citromlevet teszem bele, akkor még főzni kell, vagy le kell venni a tűzről? A sót tehetem az elején a tejbe, vagy csak a fűszerekkel együtt, ha már kicsapódott és lecsöpögött?
Köszönöm, Zsuzsa

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. május 15. 22:52

@Zsuzsa
Még utána kevergetni, főzni kell, s ha szükséges, akkor kevés citromot még hozzá. Egyszercsak kicsapódik.

bogyó írta... [Válasz erre...]
2011. november 4. 11:07

Lehet olyan tejből készíteni, ami már fel van forralva? Szóval, ha újraforralom is jó?

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. november 4. 11:23

@bogyó
Igen, lehet.

bogyó írta... [Válasz erre...]
2011. november 4. 17:25

Finom lett :) ;)

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. november 4. 18:52

@bogyó
Hát ez nagyszerű :)

Tamás Markovics írta... [Válasz erre...]
2013. március 22. 15:08

Ma ki is próbáltam nagyon jó!!
1L tejhez 4ek citromlé azonnal és tökéletesen kiadta:D bár semmim nem volt amiben leszűrhettem volna, vettem a krumplinyomót és abba tettem. Tökéletes lett és a formája se lett utolsó. Bazsalikommal és csili porral ízesítettem:D:D

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com