2010. május 15., szombat

Rebarbarakompót

2 megjegyzés


A rebarbara nagylevelű, talajközeli növény, amely Ázsiából került át hozzánk. Először dísznövényként tartották. Kb. 300 éve jelen van a konyhában is. Fogyasztásra a levélnyelet használják. Általában úgy bánunk vele, mint ahogy a gyümölcsökkel szoktunk. Az egreshez hasonló, savanykás, erőteljes íze van. Lekvár, sütemény, kompót, mártás stb. készíthető belőle. A savanyú alapíz miatt viszonylag sok cukrot használunk hozzá.


Egyes képeken láthatjuk, hogy a rebarbara gyönyörű rózsaszínes-pirosas. Ez a levélnyél alsó részére, a tőnél jellemző, feljebb a nyél zöld. Így ne legyünk csalódottak, ha a piacon ilyet kapunk, hiszen a fotózáshoz válogatott rebarbarát használnak, a szép piros részeket.


Ha nagyon fiatal, zsenge a rebarbaránk, akkor mosás után felhasználhatjuk. Kissé idősebb szárak esetén a legkülső réteget lehúzzuk róla, ez szálkás lehet.

A kompót készítése: 2 csésze
A kompóthoz 250 g tisztított rebarbarát kockára vágok. Egy kisebb lábosba 120-150 g cukrot teszek, ráöntök 50 ml vizet (fél deci), felforralom, beledobom a rebarbarát, és pár percig főzöm. Nagyon hamar puhul, 1-3 perc elég! Egy szűrőkanállal kiszedem a szirupból, külön-külön kihűtöm, majd hidegen ismét ráöntöm a levét. Ez azért szükséges, hogy a hűlés alatt már ne puhuljon a szirupban tovább.

Kevert sütikhez, muffinokhoz, kekszekhez fogyaszthatjuk. Főleg vörös húsok mellé is nagyon finom kísérő lehet.

Megjegyzések

2 megjegyzés ehhez: "Rebarbarakompót"

Mónika írta... [Válasz erre...]
2010. május 15. 18:38

Még nem kóstoltam, de igyekszem beszerezni.
szép a tálka!:))

Moha írta... [Válasz erre...]
2010. május 15. 20:24

Ez milyen gyönyörű nálad!! Köszönőviszonyban sincs azzal a hínárkompóttal,amit velünk etettek Hollandiában. Azóta nem bírtam szegénnyel megbarátkozni, de most már jöhet.

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com