2010. május 23., vasárnap

Cipó

10 megjegyzés
Elfogyott minden kenyérféle itthon. Választhattam, elmegyek a boltba, vagy sütök egyet. Nincs messze a bolt, bicajjal meg mégúgyse, de mivel idő az volt rá, inkább a sütést választottam. Nagyon finom, könnyű cipócska lett, amit aztán nagy örömmel vacsorázott a kisfiam. Pillanatok alatt elfogyott a szalámi, így mégis el kellett mennem a boltba pótlásért, nem úsztam meg.


Hozzávalók: 50-60 dkg-os lesz ez a cipó.
150 g rétesliszt
350 g finomliszt
15 g friss élesztő
200 ml víz
2 evőkanál olaj
1 kávéskanál só
2 kávéskanál cukor
kevés savó (elhagyható)


Elkészítés:
Mindent beleteszek a kenyérsütő üstjébe, utoljára a langyos vízben feloldott élesztőt. Megdagasztatom, megkelesztem duplájára. Kiveszem a tésztát, átgyúrom, áthajtogatom, és cipó alakúra formázom. Egy nagy sütőzacskóba csúsztatom de nem zárom le, beleteszem egy kerek jénai tálba. Kissé belangyosított sütőbe teszem, hagyom kelni 15-20 percig. A zacsóba nyúlok egy éles késsel (sniccerrel), 3 vágást teszek a tetejére. Egy két evőkanálnyi vizet belespriccelek. Lazán lehajtogatom a zacskó száját, begyújtom a sütőt 220 fokra, és a hideg sütőben elkezdem sütni. Kb. 20 perc múlva 200 fokra mérsékelem, és összesen 40 percig sütöm (a bekapcsolástól számítva). Ha kész, rácsra teszem, hideg vízes kézzel átsímogatom, langyosra hűtöm, és már fogyasztható is.
Nagyon könnyű de nem nagy lyukacsos fehérbélű cipócska, amelynek a bőre ropogós, vékony, de rugalmas az olaj miatt.

Megjegyzések

10 megjegyzés ehhez: "Cipó"

Thrini írta... [Válasz erre...]
2010. május 23. 13:56

Nagyon formás cipócska!

Moha írta... [Válasz erre...]
2010. május 23. 15:19

Nagyon csinos gömböc lett!

Moha írta... [Válasz erre...]
2010. május 23. 15:21

Melyik sütőzacskót szoktad használni? Nekem van olyan,ami "rásül" a kenyérre,ahol hozzáér. Lesz egy fényes folt rajta, a tiéden viszont nincs sehol.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. május 23. 16:02

Én nem is tudom a nevét, Tescoban szoktam venni, és méterben van, vágni kell belőle. Nem zárom le, csak lazán rágyűröm.. Az alján volt nekem is egy hely, ahol rásült, de levágtam.

Andi/cuki írta... [Válasz erre...]
2010. május 23. 16:41

Csodaszép, de látom, ha nincs szalámi, szalonna is megteszi!:-))Eszméletlen guszta!:-))

Maimoni írta... [Válasz erre...]
2010. május 23. 20:31

Nagyon guszta, főleg a szalonnával, hagymával!

Gábor írta... [Válasz erre...]
2010. május 23. 21:14

Szia,lenne egy kérdésem, te ilyen élelmiszeripari ismeretekben nagyon profi vagy :) A sütőmön van olyan funkció, hogy pizza- és kenyérsütés, és ez 250 fok. A pizzával nincs gond, felmelegíti automatikusan erre a fokozatra, és ha berakom sülni, akkor 12 perc alatt gyönyörűen megsüti, és le is áll. Kérdésem a következő, mivel ezt a használati útmutató nem taglalja: a kenyérnek jót tesz ez a magas hőmérséklet? Vajon mennyi ideig kell sütni ennyi fokon? Nem tudtam még kitapasztalni, nem szívesen rontanám el....
Üdv
true

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. május 23. 21:28

Szia Gábor!
Igen, 240-250 fok körüli hőmérséklet jót tesz, én pici kenyereket sütök, és sajnos a sütőm se tud ennyit, egy nagyon régi gázsütőm van.

Bianka írta... [Válasz erre...]
2010. május 24. 9:10

Gyönyörű

dióhéj írta... [Válasz erre...]
2010. május 26. 9:39

szépséges, csak hát én makacs vagyok és nem vagyok hajlandó kenyérsütőt venni, dagasztásban pedig még kezdő vagyok :)

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com