2010. május 29., szombat

Az igazi ropogós fagyitölcsér

13 megjegyzés

A recept kézi, gázos ostyasütővashoz való. Elektromos sütőhöz ezt a receptet használom:
Ropogós mézes fagylalttölcsér ostyasütőgéppel

A fagyi készítésekor gyakran használok tojássárgáját, kézenfekvő tehát, hogy a fehérjéből pedig tölcsér készüljön.
Sok ostyareceptet megnéztem már, egyet-kettőt ki is próbáltam, de nem váltak be nálam. Én olyat akartam, ami könnyen kezelhető, nem folyós, és igazi ropogós tölcsért eredményez. Így aztán egyszer fogtam magam, és próbáltam kreálni egy olyat, ami nekem is megfelel. Már máshol is írtam, hogy szerintem a réteslisztet méltatlanul mellőzik a háziasszonyok. Én mindennaposan használom, így tudtam, hogy a ropogósság miatt fogok a tésztába tenni. A másik, amit elhatároztam, hogy nem egy híg tésztát fogok készíteni, hisz az ostyasütővas úgyis szétlapítja, és sokkal könnyebb lesz kezelni, sütni, fellazítani, formázni.
Ez a recept tökéletes tölcséreket eredményez, mi nagyon szeretjük. 2 fehérjéből egyszerre megcsinálok tíz darabot, aztán ez pár napig elég. (Sajnos fékezni kell a fiamat, hogy egy nap 2 fagyinál többet nem lehet enni!)

Hozzávalók: 5 rendes méretű tölcsér
25 g rétesliszt
25 g finomliszt
25 g vaj
25 g porcukor
1 púpos kávéskanál kakaópor (elhagyható vagy helyette méz)
csipet só
késhegynyi sütőpor
1 tojásfehérje

Elkészítés:
Az ostyasütővasat a gázon felmelegítem.
Összeöntöm a liszteket, porcukrot, sütőport, kakaót, sót, megkeverem. Hozzáteszem a fehérjét.  A vajat meglágyítom, azt is beleteszem, és villával összekeverem.
Az ostyasütőre helyezek 1 teáskanál masszát, összecsukom, kissé(!) meg is nyomom, hogy ne legyen túl vastag, és lehúzom a lángról. Összesen kb. egy percig sütöm. Felnyitom, és késsel elkezdem lefejteni, közben már tekerem is fel. Vigyázni kell, nehogy megégessen a sütő! Leveszem a tölcsért, ekkor már megfoghatóan forró csak, a végét összecsípem (ne folyjon ki a fagyi), még egy kissé tartom, hogy összetekeredve maradjon (10 másodpercnél nem több idő). Megint melegítek a vason, majd újabb ostyát sütök, ugyanígy.
A tölcsérvégeket alufóliával lezárva pár csepp olvasztott csokival is tölthetjük, hogy csokidugó keletkezzen bennük (összecsípés helyett).

Megjegyzések

13 megjegyzés ehhez: "Az igazi ropogós fagyitölcsér"

szepyke írta... [Válasz erre...]
2010. május 29. 10:45

Mekkorák ezek a tölcsérek, mert egy teáskanálnyi tészta az nekem nagyon kevésnek érződik.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. május 29. 11:07

Akkorák, mint a cukrászdai rendes tölcsérek.
12-13 cm-es körlapból készülnek.
Teljesen elég egy púpos teáskanállal.
A kép majdnem pontosan életnagyságú.

Ágianyu írta... [Válasz erre...]
2010. május 29. 11:13

Van nekem egy ostyasütőm elfekvőben. Igaz ez elektromos. Lehet, hogy a te recepteddel kéne felavatnom. :)

Kalex © írta... [Válasz erre...]
2010. május 29. 11:31

Köszi, ezt mindenképp kipróbálom! A fiúk odavannak a tölcsérres fagyiért! :o)

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. május 29. 12:30

Elektromos ostyasütőről nem tudok nyilatkozni, ezt kifejezetten vashoz gondoltam ki. Ha elég jól össze lehet nyomni, akkor minden további nélkül megsüthető. Esetleg el tudom képzelni, hogy hajszálnyival lágyabbra kell hozzá készíteni. Aki kipróbálja, írja meg nekünk is a tapasztalatait.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. május 29. 12:43

Sajnos ezt nem tudom kipróbálni, kerámialapos tűzhelyen....Pedig szívesen tenném... :(
Timi

Viki írta... [Válasz erre...]
2010. május 29. 15:35

Jaj de guszta. Sajnos igy én sem tudom kipróbálni, mert nekem is kerámialapos a tüzhelyem.
Viszont nekem is elektromos tölcsérsütőm van. Ahhoz lényegesen hígabb tészta kell, s arra kell vigyázni, hogy a sütő közepébe tegyünk keveset. Itt is szétlapítja a sütő.
Ostyareceptet nálam is és MOHÁ-nál is megtaláljátok, de ide is beteszem
125 gr vaj
250 gr cukor
2 tojás
330 ml meleg víz
25 dkg liszt
Nálunk óriási sikert aratott mind az ostya, mind az ostyatálka, és még mártogatós rudacskákat is tekergettünk.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. május 29. 16:19

Viki köszi az infót!
Viszont én pont olyan tölcsért akartam, mint amit nálunk édes tölcsér címen kapni, és ez olyan. Én azért megkockáztatom azt a feltevést, hogy az elektromos sütőben is meg lehet sütni ezt a tésztát is.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. május 29. 16:50

A tekerési technikádra is nagyon kiváncsi lettem volna...

Ottis írta... [Válasz erre...]
2010. május 29. 18:52

Nagyon guzsta, kár hogy nekem nincs ilyen sütőm!

Andi/cuki írta... [Válasz erre...]
2010. május 29. 20:12

Ehhez aztán kell a rutin!Nagyon ügyes vagy:-))

Yasmine írta... [Válasz erre...]
2010. május 29. 21:36

Nekem is nagyon tetszik! Szuper, hogy kikísérletezted, nagyon örülök neki. Éppen készül két adag házi fagyim :))

duende írta... [Válasz erre...]
2010. május 31. 19:31

Ez nem semmi! :) Hihetetlen ügyes vagy Whise Lady! Úgy látom bolháznom kell egy ostyasütőt! :))

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com