2010. május 4., kedd

10 órás savós lángos

8 megjegyzés

A savóval sütött lángos könnyű, levegős, hólyagosra sül, kívül viszont kellemesen ropogós, kevesebb olajat szív sütéskor magába.


Az eljárás bármely lángostésztánál használható, nemcsak a savósnál. A bedagasztott, és fél óráig kelesztett tésztát hűtőszekrénybe teszem. Ha reggel készítem, akkor vacsorára, ha este készítem, akkor reggelire sütök belőle. Addigra a hűtőben szép egyenletesen kb. a 3-szorosára fog megkelni.
Sütés előtt jó, ha félórát melegedik a tészta, ezért vegyük ki a hűtőből. Ha nincs erre idő, akkor hidegen is süthetjük.

Hozzávalók: 4 óriáslángos vagy 6 normál méretű
350 g finomliszt
150 g rétesliszt
1 teáskanál sikér (elhagyható)
2 evőkanál étolaj
1 teáskanál cukor
1 teáskanál só
20 g friss élesztő
275 ml tejsavó

Elkészítés:
Minden hozzávalót beteszek a kenyérsütőgépbe, kivéve a savót és az élesztőt. A savót meglangyosítom (kézmelegre), az élesztőt jól elkeverem benne, és így adom a többihez. A géppel megdagasztatom (vagy robotgéppel is megdagaszthatjuk), és kb. félórát kelesztem. Ekkor kiveszem a tésztát az üstből, néhányszor átgyúrom, majd egy olajjal nagyon vékonyan kikent műanyagtálba teszem, egy nylonnal letakarom, és beteszem a hűtőbe.
Ha nem akarjuk késleltetni, akkor az átgyúrás után tovább keleszthetjük szobahőmérsékleten, és kb. 1 óra múlva már süthetjük is.
Sütés előtt kiveszem a tálat a hűtőből, és 1/2 órát szobahőmérsékleten hagyom melegedni. Ha erre nincs idő, akkor rögtön, hidegen is meg lehet sütni.
Serpenyőben bőséges olajat forrósítok, közben a tésztát 4 egyenlő részre osztom. Egy-egy darabot függőlegesen lógatva, körbe-körbe forgatom és egyenletesen kihúzom, vigyázva, hogy ne szakadjon. Ha a tészta hideg, bátrabban is lehet húzni. Egy negyed tésztából jó nagy lángost lehet húzni, a 28 cm-es serpenyőt teljesen kitölti. A forró olajban az egyik oldalt aranybarnára sütöm, megfordítom, a másik oldalt is megsütöm. Papírtörlővel bélelt tányér mögé egy üveget állítok, ehhez támasztva függőlegesen állítom a tányérba, hogy az olaj lecsöpögjön.

Megjegyzések

8 megjegyzés ehhez: "10 órás savós lángos"

Maimoni írta... [Válasz erre...]
2010. május 5. 8:28

Amióta házi tejet iszunk, azóta van savónk is időnként. Először kiöntöttem, eszembe sem jutott, hogy jó lehet valamire, csak a túrót használtam fel. Aztán a sógornőm javasolta, hogy ezzel készítsek kenyeret, kiflit... Hát, megdöbbentem az eredményen, pontosabban a különbségen. Azóta inkább a savó miatt hagyom, hogy megaludjon a tej...:)

Andi/cuki írta... [Válasz erre...]
2010. május 5. 19:24

Jaj, de nagyon guszta!:-)) Kár,hogy a mai vacsi megvolt, most tuti nekiállnék!:-))Bár, ha jól számolom,reggelire még elkészülhet!:-DD

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2012. május 23. 16:19

Szia! Nagyon tetszik a blogod és ez a recept is!! Azt szeretném kérdezni,hogy a savó helyettesíthető kefírrel is?!
Üdv!
Manka

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2012. május 23. 16:59

@Névtelen
Lehet kefírrel, joghurttal helyettesíteni.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2012. május 23. 19:46

Akkor holnap ki is próbálom!! :)
Köszi a gyors választ
Üdv.!
Manka

Unknown írta... [Válasz erre...]
2013. január 19. 11:39

Szia! Szeretném megkérdezni, hogy a tejsavó helyettesíthető-e tejsavó porral? ill., így hogyan kell porból 270 ml-nek megfelelő tejsavót készíteni? Köszönöm a válaszodat előre is. Nagyon szeretem a blogodat. Köszönöm! üdv: Zsuzsi

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2013. január 21. 16:17

@Unknown
Használhatsz port is. Szerintem nem kell nagyon pontosan, tegyél a vízbe egy kanálkával.

Kati írta... [Válasz erre...]
2013. március 24. 19:12

Szia, be is tettem a lángosod a könyvjelzőim közzé, annyira tetszett.
Tudsz nekem adni egy savós diós.mákos kalács receptet? Van savóm a fagyasztóba, most ezzel akarom megpróbálni, de savóval a Te recepted volt az egyetlen valamire való.
Köszi. Kati
http://gibkatkonyhaja@blogspot.com

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com