Üdítős szelet - Mirinda szelet - Fanta szelet


Ezt a sütit sokan ismerik, én anyósomtól tanultam. Kicsit változtattam rajta, alapnak a jól bevált kakaós piskótámat sütöm hozzá.
Ebbe a sütibe eredetileg margarint használnak, mert ennyi vaj túl erős ízűvé tenné. Én nem szeretem a margarint, ezért mégis vajjal készítem, de a fele mennyiséget házi krémsajttal helyettesítem.



Hozzávalók: 30x30 cm-es tepsihez

A piskótához:
5 tojás
150 g finomliszt
25 g kakaópor (magas kakaóvajtartalmú, nem zsírszegény)
150 g kristálycukor
1 teáskanál étolaj
pár csepp ecet vagy citromlé
csipet só

A krémhez:
400 g túró
100 g vaj
150 g házi krémsajt
250 g porcukor
kevés citromlé
1 csomag vaníliáscukor vagy vaníliakivonat

A mázhoz:
2 csomag vaníliás pudingpor
2 evőkanál cukor
6-7 dl szénsavas narancsüdítő

A tepsi aljába sütőpapírt vágok, szilikonecsettel beolajozom (az oldalára ne kerüljön papír és olaj). A sütőt 200 fokra előmelegítem.
A lisztet és a kakaót összeszitálom, beleteszem a csipet sót is. Az olajat és egy habkanalat odakészítek.
Az egész tojásokat a cukorral nagyon felhabosítom, ez kb. 5 perc mixelést jelent. Hozzáadom az ecetet vagy citromlevet, és azzal is mixelem még 3 percig. A kakaós lisztet 3-4 részletben evőkanállal óvatosan beleforgatom. Ha már eloszlott, belecsorgatom az olajat és azzal is két-háromszor átkeverem. (Nem sokáig, mert az olajtól összeesik a hab.)
A masszát a tepsibe öntöm, és habkanállal körbe-körbe felhúzom a tepsi oldalára, magasabbra, mint a közepét. (A közepe kissé fel fog púposodni a sütéskor, de az oldalfalra tapadt tészta mentén a széleken is felmászik a piskóta. Így lesz egyenletes.)
Betolom a forró sütőbe. 5 perc múlva 180 fokra mérsékelem a lángot, és kb. 20 percig, ajtónyitás nélkül sütöm. Ekkor megnézem, s ha átsült, a tepsit kiveszem, hagyom benne teljesen kihűlni a piskótát.
Ha meghűlt, a széleken körbevágom, kiborítom a tepsiből egy deszkára, lehúzom a sütőpapírt. A piskótát visszateszem a tepsibe, aljával felfelé.

A túrót, a krémsajtot, vaníliáscukrot,vajat és a porcukrot nagyon simára keverem (én botmixerrel szoktam). Kevés citromlével ízesítem. A túrókrémet rákenem a piskótára, a tetejét elegyengetem.

A pudingport először kevés narancsüdítővel csomómentesen elkeverem, hozzáadom a cukrot és a maradék üdítőt. Keverés mellett sűrűre főzöm, majd hagyom langyosra hűlni, közben egyszer-kétszer megkeverem. Langyosan a túrókrém tetejére teszem, egy habkanál vagy habkártya segítségével egyenletesen eloszlatom. Ha kihűlt, felszeletelem.

7 megjegyzés:

  1. Hmm, ezt nagyon szeretem! Ebből - éppen nem túl édes volta miatt - bármikor lecsúszna egy szeletke. Akár most is!;):)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép és de jó,hogy nem margarin! Viszont ugye a krémbe kevered a 10 dkg vajat,mert az kimaradt? Én sima narancslével szoktam készíteni hasonlót, a szénsavassal más lesz?

    VálaszTörlés
  3. Köszi, javítom.
    Szerintem nincs számottevő különbség a szénsavas és sima narancslé között. Szokás kérdése.

    VálaszTörlés
  4. De régen ettem már ilyet! Nagyon jól néznek ki itt a képen. És ezek szerint a krémsajt-vaj keverékével ugyanúgy megáll a krém a tetején. Most éppen nekem is lecsúszna ebből pár szeletke. :)

    VálaszTörlés
  5. Annyira szépséges:-D Nálunk is nagy kedvenc:))))

    VálaszTörlés
  6. Ezt a Mummys verziót feltétlenül kipróbálom,nálunk nagy kedvenc, a fiamnak küldhetnél!:-))

    VálaszTörlés

@templatesyard