2010. április 21., szerda

Üdítős szelet - Mirinda szelet - Fanta szelet

7 megjegyzés

Ezt a sütit sokan ismerik, én anyósomtól tanultam. Kicsit változtattam rajta, alapnak a jól bevált kakaós piskótámat sütöm hozzá.
Ebbe a sütibe eredetileg margarint használnak, mert ennyi vaj túl erős ízűvé tenné. Én nem szeretem a margarint, ezért mégis vajjal készítem, de a fele mennyiséget házi krémsajttal helyettesítem.



Hozzávalók: 30x30 cm-es tepsihez

A piskótához:
5 tojás
150 g finomliszt
25 g kakaópor (magas kakaóvajtartalmú, nem zsírszegény)
150 g kristálycukor
1 teáskanál étolaj
pár csepp ecet vagy citromlé
csipet só

A krémhez:
400 g túró
100 g vaj
150 g házi krémsajt
250 g porcukor
kevés citromlé
1 csomag vaníliáscukor vagy vaníliakivonat

A mázhoz:
2 csomag vaníliás pudingpor
2 evőkanál cukor
6-7 dl szénsavas narancsüdítő

A tepsi aljába sütőpapírt vágok, szilikonecsettel beolajozom (az oldalára ne kerüljön papír és olaj). A sütőt 200 fokra előmelegítem.
A lisztet és a kakaót összeszitálom, beleteszem a csipet sót is. Az olajat és egy habkanalat odakészítek.
Az egész tojásokat a cukorral nagyon felhabosítom, ez kb. 5 perc mixelést jelent. Hozzáadom az ecetet vagy citromlevet, és azzal is mixelem még 3 percig. A kakaós lisztet 3-4 részletben evőkanállal óvatosan beleforgatom. Ha már eloszlott, belecsorgatom az olajat és azzal is két-háromszor átkeverem. (Nem sokáig, mert az olajtól összeesik a hab.)
A masszát a tepsibe öntöm, és habkanállal körbe-körbe felhúzom a tepsi oldalára, magasabbra, mint a közepét. (A közepe kissé fel fog púposodni a sütéskor, de az oldalfalra tapadt tészta mentén a széleken is felmászik a piskóta. Így lesz egyenletes.)
Betolom a forró sütőbe. 5 perc múlva 180 fokra mérsékelem a lángot, és kb. 20 percig, ajtónyitás nélkül sütöm. Ekkor megnézem, s ha átsült, a tepsit kiveszem, hagyom benne teljesen kihűlni a piskótát.
Ha meghűlt, a széleken körbevágom, kiborítom a tepsiből egy deszkára, lehúzom a sütőpapírt. A piskótát visszateszem a tepsibe, aljával felfelé.

A túrót, a krémsajtot, vaníliáscukrot,vajat és a porcukrot nagyon simára keverem (én botmixerrel szoktam). Kevés citromlével ízesítem. A túrókrémet rákenem a piskótára, a tetejét elegyengetem.

A pudingport először kevés narancsüdítővel csomómentesen elkeverem, hozzáadom a cukrot és a maradék üdítőt. Keverés mellett sűrűre főzöm, majd hagyom langyosra hűlni, közben egyszer-kétszer megkeverem. Langyosan a túrókrém tetejére teszem, egy habkanál vagy habkártya segítségével egyenletesen eloszlatom. Ha kihűlt, felszeletelem.

Megjegyzések

7 megjegyzés ehhez: "Üdítős szelet - Mirinda szelet - Fanta szelet"

sedith írta... [Válasz erre...]
2010. április 21. 9:59

Hmm, ezt nagyon szeretem! Ebből - éppen nem túl édes volta miatt - bármikor lecsúszna egy szeletke. Akár most is!;):)

Moha írta... [Válasz erre...]
2010. április 21. 11:25

Nagyon szép és de jó,hogy nem margarin! Viszont ugye a krémbe kevered a 10 dkg vajat,mert az kimaradt? Én sima narancslével szoktam készíteni hasonlót, a szénsavassal más lesz?

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. április 21. 11:54

Köszi, javítom.
Szerintem nincs számottevő különbség a szénsavas és sima narancslé között. Szokás kérdése.

Ágianyu írta... [Válasz erre...]
2010. április 21. 13:09

De régen ettem már ilyet! Nagyon jól néznek ki itt a képen. És ezek szerint a krémsajt-vaj keverékével ugyanúgy megáll a krém a tetején. Most éppen nekem is lecsúszna ebből pár szeletke. :)

Niki írta... [Válasz erre...]
2010. április 21. 13:24

Annyira szépséges:-D Nálunk is nagy kedvenc:))))

Andi/cuki írta... [Válasz erre...]
2010. április 21. 16:14

Ezt a Mummys verziót feltétlenül kipróbálom,nálunk nagy kedvenc, a fiamnak küldhetnél!:-))

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. április 21. 19:17

Andi, már küldöm is!

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com