2010. április 25., vasárnap

Tepertős pogácsa

23 megjegyzés

Chilisbab mellé készült, töpörtyűmaradékot használtam fel hozzá.





Hozzávalók: 30 db
130 g rétesliszt
70 g teljes kiőrlésű rozsliszt (lehet helyette rétesliszt is)
300 g finomliszt
1 teáskanál sikér (elhagyható)
1 csapott teáskanál cukor
1 csapott teáskanál só
1 evőkanál olaj
25 g friss élesztő
270 ml tej
200 g tepertő
őrölt bors

Elkészítés:
A liszteket, sót, sikért, cukrot és olajat a kenyérsütőgépbe teszem. A tejet meglangyosítom, az élesztőt feloldom benne, az üstbe öntöm. Dagasztás programon megdagasztatom és megkelesztem. (Vagy robotgéppel dagasztani, és letakarva, langyos helyen 1 órát keleszteni.)
Addig a tepertőt ledarálom, kissé megsózom, kevés őrölt borssal megszórom.
A megkelt tésztát lisztezett nyújtólapon fél cm vastag téglalappá nyújtom.
Rákenem a darált tepertőt, majd feltekerem, mint a beiglit. Jól ellapítom, és a széleket két oldalról felhajtom, hogy 3 rétegű legyen. Ismét kinyújtom, most kb. 2-2,5 cm vastagra, a tetejét éles késsel berácsozom, majd egy 4 cm átmérőjű kiszúróval kiszaggatom. A hulladékot összegyúrom, és azt is kiszaggatom. Egyenként a két tenyerem között megsodorgatom, hogy magas és formás legyen, egy nagy gáztepsibe sorakoztatom. Egy ecsettel a tetejüket híg tejföllel megkenem. A sütőt 200 fokra begyújtom, és azonnal betolom a pogácsákat. (Amíg melegszik a sütő, még kelnek.) Begyújtástól számítva kb. 35-40 percig sütöm.

Megjegyzések

23 megjegyzés ehhez: "Tepertős pogácsa"

jókaja írta... [Válasz erre...]
2010. április 25. 14:49

De jó, hogy a képernyő nem ehető :-)
Ennyi zsíros szénhidrát, hogy megfeküdné a gyomromat ;-)

Mári Kata írta... [Válasz erre...]
2010. április 25. 15:29

Nagyon jól néznek ki! Étvágygerjesztő!
Mivel szerkeszted a képeidet? Olyan mintha műteremben készülnének! Jók nagyon!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. április 25. 15:59

Kata az utómunkákat képszerkesztővel végzem, de a fotózáshoz külön dolgaim is vannak (pl. alapok és hátterek, fotólámpa, állvány, stb.)

Jókaja: hát tudom, hogy nem az a tavaszi, könnyű, zöldséges :D
Fel kell élni a hűtő maradékait.

Ottis írta... [Válasz erre...]
2010. április 25. 17:03

Eszméletlenül jól néz ki, nagyon megkívántam!

duende írta... [Válasz erre...]
2010. április 25. 20:15

Gyönyörűek! Szép levelesek! :)

Megfőztem a borscsot, isteni finom volt! :)

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. április 25. 20:51

Duende: ez nagyszerű! Ebédre és vacsira is ettem én is.

Odete írta... [Válasz erre...]
2010. április 26. 2:23

I love it!

Andi/cuki írta... [Válasz erre...]
2010. április 26. 18:32

Ez nagyon-nagyon guszta. Hú, ha több időm lett volna, a bableves mellé de jól csúszott volna!:-))

Tatin írta... [Válasz erre...]
2010. április 27. 14:19

Szia, ma megsütöttem a pogidat. Nagyon finom, leveles. Egy gondom van vele, teljesen eldőltek. Szót fogadtam a receptednek, nem kelesztettem a tepsiben, rögtön ment a hideg sütőbe, és mind totál vízszintesre eldőlt. Egyébként fantasztikus lett, kívül ropog, belül meg puha, foszlós. Legközelebb lehet kelesztem a tepsin, amíg a sütő bemelegszik.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. április 27. 16:39

Némelyik nálam is megdőlt. Erre azok a pogik hajlamosak, amik a felcsavarás széléről szaggatódtak. De azért nálam nem volt ilyen vészes a helyzet.
Valóban, akkor keleszd, és utána formázd, tedd forró sütőbe.

Raindrop írta... [Válasz erre...]
2010. április 30. 17:41

Kész vagyok a képeidtől!
Ráadásul ilyen pogácsákat évek óta nem láttam. Mestermunka, nincs jobb szó rá!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. április 30. 18:12

Örülök! De Raindrop te se panaszkodhatsz képügyben és receptileg se :D

Kiscukrász írta... [Válasz erre...]
2010. május 1. 10:39

Szia!
Mesésen festenek, a recept is tetszik csak 1 kérdésem van. komolyan 250 g élesztő kell bele? nem csak 25 g? bocsánat csak rengetegnek tűnik.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. május 1. 11:28

:DDD
Jóhogy 25 g !
Már javítom is.

Kiscukrász írta... [Válasz erre...]
2010. május 3. 20:44

Jól van csak te olyan perfekt vagy alig mertem megkérdezni xD hétvégén megsütöm anyukám szülinapjára. csak a tepertőt nemtom hogy darálom le:D majd leturmixolom, és természetesen beszámolok róla.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. május 3. 21:08

Várom a beszámolót!

Kiscukrász írta... [Válasz erre...]
2010. május 9. 20:08

Szia!
2x le kellett még sütnöm Kecskeméten annyira visszatapsolták. bár nekem nem lett olyan leveles mint a te képeiden. nem értem miért. de nagyon finom recept. :) picit több só kellett bele ennyi:) Köszönjük mindannyian.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. május 9. 20:46

A feltekeréstől és a hajtogatástól leveles.
Nagyon örülök, hogy jól sikerült.

sándorlaci írta... [Válasz erre...]
2010. augusztus 16. 23:57

nem akarok okostojás lenni, de a darált tepertő nem ugyanaz, mint a turmixolt (kenőcs) tepertő

sándorlaci írta... [Válasz erre...]
2010. augusztus 17. 0:08

valamikor, réges-régen, a magyar búza a sikértartalmáról volt híres.(és jó) azt most látom először, hogy külön kell a liszthez sikért keverni....üzletben még soha nem léttam...ez megint valami úri találmány, vagy tényleg annyira rossz a liszt, hogy műdolgot kell belekeverni?
és ez miből készül?

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. augusztus 17. 9:04

A mostani lisztek sikértartalma nagyon változó, ezért általában adok még hozzá. Ez valódi sikér, nem mű, nyugodtan adható.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. március 11. 18:04

Kedves Wise Lady!
Meg a bundaskenyernel megigertem, hogy kiprobalom a tepertos pogacsadat es orommel kozlom, hogy a recept tokeletes. Olyan istenien ropogos lett, mint meg soha! Nekem jol bevalt a 2 1/2 teaskanal so 500 g liszthez.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. március 11. 18:08

@Névtelen
Nagyszerű, örülök neki!

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com