Tejfölben sült tükörtojás


Ezt a receptet még sok-sok évvel ezelőtt találtam a Nagyanyáink receptjei című szakácskönyvemben. Ebben a könyvben az 1900-as évek elejéről található receptválogatás, az akkori szakácskönyvekből. Ott tükörtojás címmel szerepel. Kipróbáltam, és azóta is nagyon szeretjük.



A recept szó szerint így szól:
Tégy egy vajjal megkent tálba hat kanál édes tejfölt. Tedd a tűzre, és ha a tejföl meleg, üss egyenkint bele 10 tojást, de úgy, hogy az össze ne fusson. Ekkor darabokra vágott szardellával hintsd meg, valamint zsemlyemorzsával; ha a tojás keményedni kezd, rakd körül szeletekre vágott savanyú uborkával, s rögtön add föl.
Egy kis változtatással én így sütöttem:
Húsvéti főtt sonka maradékából felkockáztam egy marékkal. Serpenyőbe tettem egy szelet vajat, ezen a sonkát megfuttattam. Beletettem 3 evőkanál tejfölt, amikor felmelegedett 3 tojást ütöttem bele. közepes lángon addig sütöttem, míg a fehérje megdermed. A morzsát most elhagytam.
Sonka nélkül is szoktam készíteni, úgy is nagyon finom, savanyú uborka helyett pedig salátákkal is fogyaszthatjuk.

3 megjegyzés:

  1. Nagyon érdekes recept. Azt hiszem, a régi idők háziasszonyai egy percig sem voltak kevésbé hijján a fantáziának, mint a maiak.

    VálaszTörlés
  2. Olyan recepteket mutatsz, hogy ámulok itt percekig! :)
    Nagyon nagyon tetszik, és mivel a párom reggelire legtöbbször tojást eszik, ezt megmutatom neki!
    A fotód gyönyörű, mint mindig, a tálalással együtt.

    Ja, és szeretettel gratulálok a 200. követődhöz! :)

    VálaszTörlés
  3. Milyen ötletes ez a recept. Ki fogom próbálni, köszi!

    VálaszTörlés

@templatesyard