Malaccsászár - malacoldalas


Gyönyörű szép, összesen kb. 1,5 kg-os malacdarabot kaptam a hentesnél. Oldala és hasaalja egyben, gyönge, húsos darab. Mi nagyon szeretjük nem csak melegen, hanem hidegen kenyérrel és zöldekkel is.
Amellett a sütése sem egy ördöngösség, csak idő szükséges hozzá, munkával nem jár. A legjobb az, hogy jó előre elkészíthető, és pár perc alatt tálalható formába lehet hozni.




A húst leöblítem, és papírtörlővel leitatom a vizet róla. Egy evőkanál libazsírt egy fedeles tepsibe teszek, és a sütőt 200 fokra begyújtom. Ha a zsír felforrósodott, akkor a bőrtelen oldalával lefelé a forró zsírba teszem az egyben hagyott húst, és 1-2 percig pirítom a sütőben. Ezután kiveszem a tepsit, a sütőt 150-160 fokra mérsékelem. Közben a hús mindkét oldalát megsózom. 2-3 gerezd fokhagymát pucolatlanul összeroppantok egy kés lapjával, a hús mellé teszem. A malacot most a bőrével lefelé fordítom, lefedem a tepsit (ha fedő nincs, alufóliával szorosan borítsuk be), 1 dl vizet öntök alá, majd a sütőbe tolom. Ezen a hőmérsékleten sütöm 2,5- 3 órát. Ha ennyi sütés után megfelelően puhának ítélem, kiemelem a húst, hagyom a zsírt lecsöpögni, majd az egészet egy hosszúkás lapos tányérra helyezem, és egy vágódeszkát (esetleg még súlyt is, pl. egy zacskó rizst) teszek rá, hogy szépen kiegyenesedjen. Beteszem a hűtőbe. Pár óra múltán (vagy másnap) hasábokra szabdalom, kb. 5x10 cm-esekre. Ezeket szorosan, levegőmentesen becsomagolom, és mehet a fagyasztóba. Mindig annyit lehet elővenni, amennyit épp elfogyasztásra szánunk. A hasábokat felengedtetjük a hűtőben. Közvetlen fogyasztás előtt jéggel lehűtött vizet teszek egy spriccflaskába. Egy serpenyőben zsírt forrósítok, és a hasábokat mindhárom nem bőrös oldalán átpirítom, végül a bőrösre fordítom, és azt hólyagos-ropogósra sütöm. Közvetlenül kivétel után a bőrt a jeges vízzel megspriccelem, így finom malacbőrcsipszet kapok. Tetszőleges körítéssel fogyasztható.

3 megjegyzés:

  1. Jajj....már látványra is fenséges...Éhes vagyok:-DDD

    VálaszTörlés
  2. Milyen jó ötlet! Ebéd után is kívánatos egy darab :)

    VálaszTörlés
  3. Ezt a jegesvizes spriccet még sose hallottam. Szerintem lenne jelentkező nálunk is a csipszre!:-))Szuper!:-))

    VálaszTörlés

@templatesyard