Gundel palacsinta


A Gundel palacsinta igazi hungarikum, Gundel Károly híres magyar vendéglátós találta ki, és készítette. Gundel budapesti étterme a két világháború között nemcsak Európában, hanem a tengerentúlon is híres volt, többek között a palacsintája miatt is. Ez a desszert ma is a Gundel család egyik büszkesége és cégére.



Hozzávalók:

4-6 db palacsinta (ne legyenek nagyok)

Töltelék:
100 g darált dió
100 g durvára vágott dió
2 dl tejszín
50 g mazsola
100 g porcukor
1 kávéskanál fahéj
3 evőkanál rum

Csokiszósz:
2 tojás sárgája
50 g keserű csokoládé
1 púpos evőkanál holland kakaópor
120 g cukor
20 g jéghideg vaj
2 dl tej
10 cm-es vaníliarúd (vagy 1 vaníliáscukor)
3 evőkanál rum

Elkészítés:
22 cm átmérőjű sütőben megsütöm a palacsintákat.

A mazsolát langyos vízbe beáztatom. Közben a dió egyik felét aprítóban durvára darabolom, a másik felét ledarálom. Egy tálkába teszem, hozzáadom a porcukrot, fahéjat, kevés reszelt narancshéjat.

A tejszínt mikróban felmelegítem, ráöntöm a dióra, beleadom a mazsolát. Összekeverem, és a mikróban még 1 percig melegítem, közepes teljesítményen.

Ha meghűlt, belekeverem a rumot is.
Ha sűrű, kanálnyi tejszínnel hígítom.


A vaníliát felhasítom. Kikaparom a magokat és a tejhez adom.
 
A tojássárgáját a cukorral és a tejjel elkeverem.
 
 
Kis lángon, folytonos keveréssel felmelegítem, míg besűrűsödik. Forrnia nem szabad, kb. 70 fok elegendő.
 
Ezután még forrón beleadom a kakaót, és a csokoládét, csomómentesre keverem.
 
Legvégül a jéghideg vajat is belekeverem (ettől lesz fényes).

Ha kihűlt, a rumot is beleteszem. A szósznak sűrűn folyósnak kell lennie.

A palacsintákat megkenem a töltelékkel, félbe majd negyedbe hajtom. Egy kanál olvasztott vajjal meglocsolom. Tálaláskor a palacsintákat 30 másodpercig mikrózom (vagy 1-2 percig a sütőben felmelegítem), porcukorral megszórom, a meleg csokiszósszal leöntöm.


8 megjegyzés:

  1. Jaj de szép! :) Valamikor kéne csinálnom - ezer éve nem sütöttem palacsintát!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szeretem, de itthon még soha nem csináltam. Talán itt az ideje. :)

    VálaszTörlés
  3. Már nagyon rég készülök gundel palit csinálni, de most ezeket a képeket látva nagyon megkívántam..mentem is a receptet...fantasztikusan jól néz ki :)

    VálaszTörlés
  4. tényleg guszta , kipróbálőom
    gundelként elöszőr

    VálaszTörlés
  5. Ez nemcsak guszta, finom is!
    Jó recept, köszönjük!

    VálaszTörlés

@templatesyard