2010. április 6., kedd

Gundel palacsinta

8 megjegyzés

A Gundel palacsinta igazi hungarikum, Gundel Károly híres magyar vendéglátós találta ki, és készítette. Gundel budapesti étterme a két világháború között nemcsak Európában, hanem a tengerentúlon is híres volt, többek között a palacsintája miatt is. Ez a desszert ma is a Gundel család egyik büszkesége és cégére.



Hozzávalók:

4-6 db palacsinta (ne legyenek nagyok)

Töltelék:
100 g darált dió
100 g durvára vágott dió
2 dl tejszín
50 g mazsola
100 g porcukor
1 kávéskanál fahéj
3 evőkanál rum

Csokiszósz:
2 tojás sárgája
50 g keserű csokoládé
1 púpos evőkanál holland kakaópor
120 g cukor
20 g jéghideg vaj
2 dl tej
10 cm-es vaníliarúd (vagy 1 vaníliáscukor)
3 evőkanál rum

Elkészítés:
22 cm átmérőjű sütőben megsütöm a palacsintákat.

A mazsolát langyos vízbe beáztatom. Közben a dió egyik felét aprítóban durvára darabolom, a másik felét ledarálom. Egy tálkába teszem, hozzáadom a porcukrot, fahéjat, kevés reszelt narancshéjat.

A tejszínt mikróban felmelegítem, ráöntöm a dióra, beleadom a mazsolát. Összekeverem, és a mikróban még 1 percig melegítem, közepes teljesítményen.

Ha meghűlt, belekeverem a rumot is.
Ha sűrű, kanálnyi tejszínnel hígítom.


A vaníliát felhasítom. Kikaparom a magokat és a tejhez adom.
 
A tojássárgáját a cukorral és a tejjel elkeverem.
 
 
Kis lángon, folytonos keveréssel felmelegítem, míg besűrűsödik. Forrnia nem szabad, kb. 70 fok elegendő.
 
Ezután még forrón beleadom a kakaót, és a csokoládét, csomómentesre keverem.
 
Legvégül a jéghideg vajat is belekeverem (ettől lesz fényes).

Ha kihűlt, a rumot is beleteszem. A szósznak sűrűn folyósnak kell lennie.

A palacsintákat megkenem a töltelékkel, félbe majd negyedbe hajtom. Egy kanál olvasztott vajjal meglocsolom. Tálaláskor a palacsintákat 30 másodpercig mikrózom (vagy 1-2 percig a sütőben felmelegítem), porcukorral megszórom, a meleg csokiszósszal leöntöm.


Megjegyzések

8 megjegyzés ehhez: "Gundel palacsinta"

Kati írta... [Válasz erre...]
2010. április 6. 11:47

Mnyammm!!!! :-)

Andi/cuki írta... [Válasz erre...]
2010. április 6. 19:27

Szuper,nagyon guszta!:-))

duende írta... [Válasz erre...]
2010. április 7. 6:25

Jaj de szép! :) Valamikor kéne csinálnom - ezer éve nem sütöttem palacsintát!

Ágianyu írta... [Válasz erre...]
2010. április 7. 13:26

Nagyon szeretem, de itthon még soha nem csináltam. Talán itt az ideje. :)

Jutka írta... [Válasz erre...]
2010. május 6. 7:20

Már nagyon rég készülök gundel palit csinálni, de most ezeket a képeket látva nagyon megkívántam..mentem is a receptet...fantasztikusan jól néz ki :)

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2012. július 29. 20:10

tényleg guszta , kipróbálőom
gundelként elöszőr

Tekla írta... [Válasz erre...]
2013. április 29. 7:52

Ez nemcsak guszta, finom is!
Jó recept, köszönjük!

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2014. november 1. 16:44

Hm...ez fincsi!

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com