2010. március 13., szombat

Töltött dagadó

11 megjegyzés




Hozzávalók:

1 töltenivaló dagadó
10 dkg rizs
4 csirkemáj
3 szál petrezselyemzöld
10 cm-es póréhagyma
csipet lestyán
csipet oregano
csipet őrölt szerecsendió

bors
5 dkg vaj

A póréhagymát felkarikázzuk, ...

...a felforrósított vajon közepes lángon megdinszteljük, hagyjuk hűlni. Addig a csirkemájat késsel vágódeszkán elkaparjuk, a petrezselyemzöldet felaprítjuk.

Egy tányérba tesszük a májat, a petrezselymet, a kihűlt póréhagymát a vajjal együtt. Hozzáadjuk a megmosott nyers rizst. Csipet lestyánt, oreganot és szerecsendiót teszünk bele. 1 kávéskanál sóval, és csipet őrölt borssal fűszerezzük.

Végül összekeverjük a tölteléket.

A dagadót éles késsel felhasítjuk. Vigyázzunk, hogy ne lyukasszuk ki oldalt, ahol vékonyabb hártyák vannak.
Ha megbízható a hentesünk, őt is megkérhetjük rá, hogy szúrja fel a dagadót.


A tölteléket beletöltjük a nyílásba,...

...tenyerünkkel egyenletesen elnyomkodjuk, eloszlatjuk.

A nyílást két hústűvel összetűzzük.

A húst mindkét oldalán megszórjuk sóval, és egy magasfalú tepsipe rakjuk. (Én egy fedeles fémtepsit használok.)

Meglocsoljuk 3-4 evőkanál olajjal.

Rátesszük a fedőt – vagy szorosan lezárjuk alufóliával. Begyújtjuk a sütőt 200-220 fokra, és 1 órán át sütjük.

Ha letelt az 1 óra, kivesszük a tepsit, a tepsit megdöntjük, és a levet kikanalazzuk egy kis tálkába.

A tetején összegyűlt zsíradékot evőkanállal óvatosan lemeregetjük, és visszakanalazzuk a húsra. Ha már eléggé zsírtalanítottuk, akkor a tepsit újra lefedjük, és visszatoljuk a sütőbe újabb félórát sülni.

Addig egy láboskába 1 teáskanál keményítőt teszünk, rámerünk pár kanálka levet, csomómentesen elkeverjük,...

...hozzáadjuk az összes lét, és közepes lángon kevergetve besűrítjük.

Félóra elteltével megnézzük a dagadót, és gyönyörű pirosnak kell lennie. Ha úgy látjuk, nincs még eléggé megpirulva, akkor fedő nélkül még 10 percet süthetjük. Többet semmiképp se süssük, mert kiszárad.

A hústűket kihúzzuk, és kb. 10 percet pihentetjük. Recés kenyérvágókéssel 1,5-2 cm vastag szeletekre vágjuk. Tálaláskor a mártást melléadjuk egy tálkában.
Én sült hasábkrumplit és sült céklát adtam mellé. A cékla éppen megsül a tepsi mellé téve a rácson. Sokféle körettel, befőttel, savanyúsággal, salátákkal tálalható.

Megjegyzések

11 megjegyzés ehhez: "Töltött dagadó"

Belly írta... [Válasz erre...]
2010. március 13. 15:20

Szeretem,bár mi nem ilyen töltelékkel szoktuk.
Ki fogom próbálni a tiéddel is.

Andi/cuki írta... [Válasz erre...]
2010. március 13. 18:15

Tátátátá...Ami még nem volt: élőben Wise Lady kacsója!:-DD
Na jó, guszta a hús is!:-))

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. március 13. 18:21

Most se élőben van :D

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 13. 20:56

Kedves Wise Lady!
Nemrég találtam rá a blogodra, és nagyon tetszik, majdnem mindent elolvastam visszamenőleg is. Ma pedig megsütöttem a teljes kiőrlésű bucikat, nagyon finom lett!
A bolhapiacos kincsek pedig káprázatosak, és szeretném megkérdezni, elárulod-e, pontosan hol van ez a piac, mert egyszer nagyon szeretném megnézni!
Köszönöm
Rita

duende írta... [Válasz erre...]
2010. március 13. 21:31

A kedvenc húsom, az oldalas után! :) Nagyon ínycsiklandó, gyönyörű a fotó is! :)

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. március 13. 22:12

Rita: A bolha Nagykanizsán van.
A buciknak nagyon örülök, és annak is, hogy tetszik a blog, szívesen látlak az olvasóim között!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. március 13. 22:12

Duende: nálunk is kedvenc, többféle töltelékkel is szoktam csinálni.

Viki írta... [Válasz erre...]
2010. március 14. 18:27

Jaj de jól jönne most egy vékony szelet is:)) Nagyon gusztusos és étvágygerjesztő. A fotókról már nem is beszélve. Gyönyörüek.

Csikós Gábor írta... [Válasz erre...]
2010. március 14. 20:48

Rita, Pesten az Ecserit ajánlom, közismert hely, gondolom tudsz róla. Sajnos idegenforgalmi szezonban felhúznak az árak, de mostanában még normális.

Raindrop írta... [Válasz erre...]
2010. március 16. 15:54

Gyönyörű szép!
Az utolsó kép láttán elájultam itt ülve.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 16. 20:33

Köszönöm szépen az infokat, Wise Ladynek is és Gábornak is! Ecseriről tudok, de tartok tőle hogy drágább, mint egy-egy más városbéli piac. De persze próba szerencse...
Köszönöm!
Rita

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com