Rizottó - kenyérsütőgépben


Szerencsére nálunk senki sem nagy rajongója a rizottónak, mert egy kissé macerás az elkészítése. Évenként 2-3-szor azért előkerül, főleg, ha egytálételként fogyasztjuk. Nagyon finom, de legtöbbször köretként készítem a rizst, akkor pedig ázsiai módon, pergősre szoktam párolni.



Így ezen ritka alkalmakkor, mindig a kenyérsütőgép jam programjával készítem. A gép mindent megcsinál helyettem, melegíti, keveri, nekem csak a vizet vagy alaplét kell adagolnom hozzá. Egy dologra azonban ügyelni kell, amikor a gép elkezdi keverni a rizst, addigra már legyen rajta folyadék, hogy a rizsszemek ne karcolják meg az üst bevonatát.

Hozzávalók: 4 adag
2 pohár kerekszemű rizottórizs (ez nálam 300 g) Arborio
5 pohár víz vagy húsleves vagy zöldségalaplé
25 g vaj vagy 1 evőkanál olivaolaj


A raguhoz:
20 cm-es póréhagyma
250 g gomba (most shiitake)
3 szál petrezselyemzöld
25 g vaj


Elkészítés:
A kenyérsütő üstjébe öntöm a rizst, elindítom a lekvárfőző programot. Ez nálam 15 perc melegítéssel kezd, így felforrósítja a rizst. Felmelegítek 5 pohár vizet (hús- vagy zöldségalaplevet, ha van). Mielőtt letelik a 15 perc, rámorzsolom a rizsre a vajat, és 1 pohár vizet is ráöntök. A gép elkezd keverni. Amikor épp elitta a lét a rizs, újabb pohárral öntök rá, mindig forró folyadékot. Félidőben hozzáadom a sót is. Pontosan 25 perc múlva leállítom a programot, és lefedve 2 percig állni hagyom. Ideális állagú, kívül krémes, belül épphogy csak picit roppanós lesz. Ha letelt az idő, tányérra halmozom, és rákanalazom a ragut is. Aki szereti, ennél levesebbre is készítheti (még kb. fél pohár).

A ragu elkészítése:
A gombát felszeletelem, a pórét karikára vágom, a petrezselyemzöldet apróra metélem. Egy serpenyőben felforrósítom a vajat és a pórékarikákat ujjaimmal szétszedegetve beleteszem. 1 percet párolom, majd a gombát is hozzáadom, és újabb 1 percig párolom együtt. Beleteszem a petrezselyemzöldet, lefedem a serpenyőt, a lángot takarékra veszem, kb. 3 percig párolom még. A legvégén megsózom, a rizottóra kanalazom.

14 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta :). Ki is fogjuk próbálni az új kenyérsütőgépünkkel :D.

    VálaszTörlés
  2. Aztaaaa... Eszembe nem jutott volna kenyérsütőben megcsinálni. =D Nagyon guszta! (Múlt héten csináltam én is.)

    VálaszTörlés
  3. na, azért nem akkora macera rizottót főzni. az, hogy húsz percig állunk a tűzhelynél és kavargatunk a rizsen, nem nevezném macerának, szerintem így kenyérsütőgéppel sokkal bonyolultabb:))) de azért lehet, hogy én is kipróbálom, már csak a móka kedvéért...:D

    VálaszTörlés
  4. Előbb-utóbb lesz kenyérsütőm,mert lemaradok....
    Jól néz ki nagyon!:-)))

    VálaszTörlés
  5. Igazán gusztusos, és nagyon szép kép, de nincs kenyérsütőm, így nekem marad a kevergetés, hozzáöntögetés, kevergetés, hozzáöntögetés. :))

    VálaszTörlés
  6. 'En is furcsàllom,hogy maceràsnak talàlod a rizottòt,èn hetente 3szor,4,szer csinàlom,pont azèrt,mert olyan gyors ès egyszeru elkèszìteni......ès a lànyom imàdja.Zsu

    VálaszTörlés
  7. Rizottó kenyérsütőben? Megkóstolnám, hogy össze tudjam hasonlítani az igazival, de meg nem csinálom, félek, hogy nem ízlene.
    Szerintem a rizottó készítése rém egyszerű, sőt, szerintem nehezebb elrontani, mint a pergős rizst köretnek. Magam is rendszeresek főzök ilyen-olyan rizottót.

    VálaszTörlés
  8. Küldtem Neked valamit! :)
    http://palocprovence.blogspot.com/2010/01/ismet-konyvekrol.html

    VálaszTörlés
  9. Alexandra: A rizottó nem bonyolult, de macerás. Ott kell lenni mellette, nem nagyon csinálhatsz mást közben. Félóra az félóra. Az ember lánya nem mindig ér rá. Ha nagyon szeretnénk, többször készíteném. Semmi különbség nincs abban, ha én magam kevergetem, vagy ha a gép kevergeti. Elhiheted, hogy igazi rizottó lesz.
    A pergős rizs pedig egyáltalán semmi munkát nem igényel. Megfő magától.

    VálaszTörlés
  10. Hű, ilyen rég nem írtam? Pedig minden bejegyzésedet elolvastam!:)
    Bevallom, én még sosem vetemedtem rizottóra, bár szerintem a mi lecsónk valami oylasmi.
    Múltkor mondtam a férjemnek: nem tudom, mikor, de úgyis lesz egy kenyérsütőgépem!:)

    VálaszTörlés
  11. Azt, hogy mikor kell hozzá önteni a folyadékot, órával állítod be, vagy a gép jelzi?

    VálaszTörlés
  12. Teszem a dolgom a konyhában és közben ránézek. Látom, mikor kell ráönteni, nem a gép jelez. Teljesen úgy főzöm, mint kézzel, csak a gép kevergeti helyettem, én meg addig csinálhatok mást.

    VálaszTörlés

@templatesyard