2010. január 21., csütörtök

Rizottó - kenyérsütőgépben

14 megjegyzés

Szerencsére nálunk senki sem nagy rajongója a rizottónak, mert egy kissé macerás az elkészítése. Évenként 2-3-szor azért előkerül, főleg, ha egytálételként fogyasztjuk. Nagyon finom, de legtöbbször köretként készítem a rizst, akkor pedig ázsiai módon, pergősre szoktam párolni.



Így ezen ritka alkalmakkor, mindig a kenyérsütőgép jam programjával készítem. A gép mindent megcsinál helyettem, melegíti, keveri, nekem csak a vizet vagy alaplét kell adagolnom hozzá. Egy dologra azonban ügyelni kell, amikor a gép elkezdi keverni a rizst, addigra már legyen rajta folyadék, hogy a rizsszemek ne karcolják meg az üst bevonatát.

Hozzávalók: 4 adag
2 pohár kerekszemű rizottórizs (ez nálam 300 g) Arborio
5 pohár víz vagy húsleves vagy zöldségalaplé
25 g vaj vagy 1 evőkanál olivaolaj


A raguhoz:
20 cm-es póréhagyma
250 g gomba (most shiitake)
3 szál petrezselyemzöld
25 g vaj


Elkészítés:
A kenyérsütő üstjébe öntöm a rizst, elindítom a lekvárfőző programot. Ez nálam 15 perc melegítéssel kezd, így felforrósítja a rizst. Felmelegítek 5 pohár vizet (hús- vagy zöldségalaplevet, ha van). Mielőtt letelik a 15 perc, rámorzsolom a rizsre a vajat, és 1 pohár vizet is ráöntök. A gép elkezd keverni. Amikor épp elitta a lét a rizs, újabb pohárral öntök rá, mindig forró folyadékot. Félidőben hozzáadom a sót is. Pontosan 25 perc múlva leállítom a programot, és lefedve 2 percig állni hagyom. Ideális állagú, kívül krémes, belül épphogy csak picit roppanós lesz. Ha letelt az idő, tányérra halmozom, és rákanalazom a ragut is. Aki szereti, ennél levesebbre is készítheti (még kb. fél pohár).

A ragu elkészítése:
A gombát felszeletelem, a pórét karikára vágom, a petrezselyemzöldet apróra metélem. Egy serpenyőben felforrósítom a vajat és a pórékarikákat ujjaimmal szétszedegetve beleteszem. 1 percet párolom, majd a gombát is hozzáadom, és újabb 1 percig párolom együtt. Beleteszem a petrezselyemzöldet, lefedem a serpenyőt, a lángot takarékra veszem, kb. 3 percig párolom még. A legvégén megsózom, a rizottóra kanalazom.

Megjegyzések

14 megjegyzés ehhez: "Rizottó - kenyérsütőgépben"

etrahnas írta... [Válasz erre...]
2010. január 21. 17:08

Nagyon guszta :). Ki is fogjuk próbálni az új kenyérsütőgépünkkel :D.

Kiddy írta... [Válasz erre...]
2010. január 21. 17:34

Aztaaaa... Eszembe nem jutott volna kenyérsütőben megcsinálni. =D Nagyon guszta! (Múlt héten csináltam én is.)

Bombadil Toma írta... [Válasz erre...]
2010. január 21. 18:29

na, azért nem akkora macera rizottót főzni. az, hogy húsz percig állunk a tűzhelynél és kavargatunk a rizsen, nem nevezném macerának, szerintem így kenyérsütőgéppel sokkal bonyolultabb:))) de azért lehet, hogy én is kipróbálom, már csak a móka kedvéért...:D

Andi/cuki írta... [Válasz erre...]
2010. január 21. 19:19

Előbb-utóbb lesz kenyérsütőm,mert lemaradok....
Jól néz ki nagyon!:-)))

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. január 21. 19:49

Toma :DDD

Raindrop írta... [Válasz erre...]
2010. január 21. 20:19

Igazán gusztusos, és nagyon szép kép, de nincs kenyérsütőm, így nekem marad a kevergetés, hozzáöntögetés, kevergetés, hozzáöntögetés. :))

Mónika írta... [Válasz erre...]
2010. január 21. 20:29

Hogy te miket tudsz?:))

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. január 22. 0:48

'En is furcsàllom,hogy maceràsnak talàlod a rizottòt,èn hetente 3szor,4,szer csinàlom,pont azèrt,mert olyan gyors ès egyszeru elkèszìteni......ès a lànyom imàdja.Zsu

Alexandra írta... [Válasz erre...]
2010. január 22. 8:25

Rizottó kenyérsütőben? Megkóstolnám, hogy össze tudjam hasonlítani az igazival, de meg nem csinálom, félek, hogy nem ízlene.
Szerintem a rizottó készítése rém egyszerű, sőt, szerintem nehezebb elrontani, mint a pergős rizst köretnek. Magam is rendszeresek főzök ilyen-olyan rizottót.

Palócprovence írta... [Válasz erre...]
2010. január 22. 20:25

Küldtem Neked valamit! :)
http://palocprovence.blogspot.com/2010/01/ismet-konyvekrol.html

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. január 22. 22:34

Alexandra: A rizottó nem bonyolult, de macerás. Ott kell lenni mellette, nem nagyon csinálhatsz mást közben. Félóra az félóra. Az ember lánya nem mindig ér rá. Ha nagyon szeretnénk, többször készíteném. Semmi különbség nincs abban, ha én magam kevergetem, vagy ha a gép kevergeti. Elhiheted, hogy igazi rizottó lesz.
A pergős rizs pedig egyáltalán semmi munkát nem igényel. Megfő magától.

sedith írta... [Válasz erre...]
2010. január 22. 23:03

Hű, ilyen rég nem írtam? Pedig minden bejegyzésedet elolvastam!:)
Bevallom, én még sosem vetemedtem rizottóra, bár szerintem a mi lecsónk valami oylasmi.
Múltkor mondtam a férjemnek: nem tudom, mikor, de úgyis lesz egy kenyérsütőgépem!:)

szepyke írta... [Válasz erre...]
2010. január 22. 23:07

Azt, hogy mikor kell hozzá önteni a folyadékot, órával állítod be, vagy a gép jelzi?

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. január 22. 23:20

Teszem a dolgom a konyhában és közben ránézek. Látom, mikor kell ráönteni, nem a gép jelez. Teljesen úgy főzöm, mint kézzel, csak a gép kevergeti helyettem, én meg addig csinálhatok mást.

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com