Linzer


A linzer klasszikus sütemény. A lényege a liszt, vaj, porcukor megfelelő arányán van. Ez mindig 3:2:1. Emellett rakható hozzá 1 tojássárgája is, de ez akár el is hagyható. A linzer maga is lehet aprósütemény, csokival és mázakkal díszíthetjük, de nagyon sok sütihez használhatjuk alaptésztaként is.



Hozzávalók:
300 g liszt
200 g vaj
100 g porcukor
1 tojássárgája (elhagyható)
csipet só

Elkészítés:
A vajat megpuhítom, a liszt-porcukor-só keverékhez adom. Beleteszem a tojássárgáját is, és az egészet homogénné gyúrom. Pihentetem szobahőmérsékleten kb. félórát. Kinyújtom 2 mm vastagságra és formával kiszúrom. Egy sütőlemezre, vagy tepsibe helyezem őket, és 7 perc alatt 180 fokon megsütöm.

10 megjegyzés:

  1. még sosem készítettem, valahogy úgy emlékszem rá gyerekkoromból, hogy macerás. ennek aztán nálad nyomát sem látom (ezért szeretek nálad nézelödni).

    VálaszTörlés
  2. Imádom a linzert. Remekül variálható, le is fagyasztható!Ráadásul, amióta megvana késes robot, azóta gyerekjáték!

    VálaszTörlés
  3. Ja, a késes robot nagyon jó. Nekem elég kicsi űrtartalmú van csak, így ez nem játszik.

    VálaszTörlés
  4. Egyetértek nokedlivel.
    Mindent tök macerásnak találok, aztán meglátom nálad, és baromi egyszerű! :) Ja, és nem mellesleg minden gyönyörű!

    VálaszTörlés
  5. Anyósom szokott panaszkodni, hogy nem tud linzert sütni, pedig ennél egyszerűbb süti szerintem nincs is a világon.
    Én azt nem szeretem benne, amikor a maradékot mindig össze kell gyúrni, újra nyújtani, szaggatni, megint...
    Ha már nincs kedvem, akkor kettéveszem a tésztát, az egyik felébe egy kis kakaóport gyúrok egy pici vízzel, mindkettőt kinyújtom, egymásra teszem, feltekerem és felszelem. Csigalinzer. =D
    Vagy megeszem nyersen. Akár tojásosan is. Mmmm...

    VálaszTörlés
  6. Ugyanígy készítem,csak még felturbózom citrom héjával,s vaníliát sem sajnálom belőle.:-)))
    De most nézem,igazad van ez az alap! Nagyon szépek, s igazán szívből van!:-))

    VálaszTörlés
  7. Igen-igen, ezeket én is szoktam tenni hozzá, de nem mindig.

    VálaszTörlés
  8. Nagyon finom a linzer sajátkészitésű, sárgabarack lekvárral. Margit receptje alapján

    VálaszTörlés
  9. Nagyanyám fele vaj, fele disznózsírral ( esetenként csak zsírral) készítette.
    Puha és sokáig eltartható volt így is.

    VálaszTörlés

@templatesyard