2010. január 5., kedd

Gépikenyérsütés - Adalékok

13 megjegyzés

Még mindig maradunk az alapprogramon történő sütésnél, és azt nézzük meg, milyen adalékkal, milyen hatást érhetünk el.
  1. A savanyú adalék (savó, joghurt) segíti a kelesztés folyamatát. Van, aki aszkorbinsavat használ (E300 - C vitamin), amelyet gyógyszertárban szerezhetünk be. A legkiválóbb ehelyett a savó. Mivel minden háztartásban van otthon általában tejföl, erről mindig leönthető annyi savó, amely elég a kenyérhez (1-2 evőkanál). A folyadék egy része helyettesíthető bátrabban is savóval. Én pl. szoktam krémsajtot készíteni, így savó mindig van otthon. A teljesen savóval készült kenyér pillekönnyű lesz, viszont a héja nem annyira ropogós. A savót jégkockatartóban lefagyasztom, és általában egy-egy kockát használok egy kenyérhez.
  2. A kenyér jobb minőségét egyértelműen növeli a liszt sikértartalma. A sikér a búzafehérje neve. Bioboltban vehetünk külön is sikért (szejtán, búzahús), egy teáskanállal tehetünk a tésztába.
  3. Savón (aszkorbinsav) és sikéren kívül tehetünk a kenyértésztába lecitint is, azaz egy tojássárgáját. Ez azt eredményezi, hogy a kenyér a kalácshoz hasonlító állagú lesz.
  4. A tésztába keverhető 1-2 kanál burgonyapehely is. Ez a keményítőtartalom miatt puhább, levegősebb kenyeret eredményez, és az ízén is megérződik. (Más pelyheket is tehetünk bele).
  5. A folyadék egy része helyett tejet is használhatunk, ez szintén puhább, kalácsszerűbb kenyeret eredményez. (Gyerekek gyakran kedvelik a puhahéjú kenyeret, mert a ropogós héj feltöri az ínyüket, szájpadlásukat. A rendszeresen aftával küzdő gyerek is hálás lesz a savóval vagy tejjel sütött kenyérért). Tej helyett tejpor is adagolható.
  6. A kenyérbe szánt magvakat a második dagasztás után tegyük a gépbe, ezt a gép ejtéskor belekavarja a tésztába. Ha kész az ejtés, akkor a sütés megkezdése előtt a tészta tetejét megkenhetjük ecsettel vékonyan tejföllel vagy tojássárgájával, és szórhatunk rá magokat, így tetszetősebb is lesz.
  7. Magvak helyett rakhatunk olivabogyót, aszaltparadicsomot is. Ezt általában karikára vágva teszem a tésztába, a második dagasztás vége felé, hogy belekeverje, de ne roncsolja szét őket. Ilyenkor a savó helyett mindig az olivabogyó levéből teszek 1-2 evőkanálnyit.
  8. Még szebb, magasabb kenyeret kapunk, ha az olajat nem a dagasztás kezdetén, hanem a második dagasztás előtt tesszük a tésztához. Az olajjal kevert lisztszemcsék ugyanis kevesebb vizet tudnak magukba szívni. Viszont az első dagasztás+kelés ideje alatt már megfelelő mennyiségű folyadékot tudtak felvenni, ekkor adható hozzá az olaj.
  9. Ha tehetjük, mindig friss élesztőt használjunk. A 700 g-os kenyérhez az 50g-os élesztő negyedét, a 900g-os kenyérhez a harmadát tegyük. A túl sok élesztő nem pótolja a kelesztést, viszont az íze megérződik a kenyéren.
  10. Olaj helyett használhatunk vajat, sőt zsírt is.
  11. A kenyértésztába különböző fűszereket is tehetünk (kömény, oregano, koriander, kakukkfű, pirospaprika stb.), ezeket általában őrölve használjuk.
Hozzávalók:
300 g finomliszt
150 g rétesliszt
1 teáskanál sikér
2 evőkanál (2 nagymérő)savó
2 evőkanál olaj
12,5 g friss élesztő (negyed)
1 kávéskanál (kismérő) só
1 kávéskanál cukor
3 dl víz

Elkészítés:
A liszteket, sót, cukrot, sikért összekeverjük, beletesszük az üstbe. Hozzáadjuk a savót is. 2 dl langyos vízben feloldjuk az elmorzsolt élesztőt, beleöntjük. Még egy dl langyos vizet öntünk bele. Elindítjuk a dagasztást. A második dagasztás előtt hozzáadjuk az olajat is. Hagyjuk a programot végigfutni. Kivesszük az üstöt, és a kenyeret kicsúsztatjuk, hidegvizes kézzel átsímogatjuk. Kivesszük a lapátot, rácson hagyjuk kihűlni.

Megjegyzések

13 megjegyzés ehhez: "Gépikenyérsütés - Adalékok"

Kiskukta írta... [Válasz erre...]
2010. január 5. 17:16

A 8.-as pontot nem is tudtam, köszi, hogy leírtad!

Nóra írta... [Válasz erre...]
2010. január 5. 17:35

Nekem is a 8as volt újdonság, kipróbálom!

Maryenne írta... [Válasz erre...]
2010. január 6. 7:58

Én se tudtam a 8-as pontot. Pedig már két éve sütők kenyeret! Mindig lehet tanulni!

sedith írta... [Válasz erre...]
2010. január 6. 12:55

Vár valami nálam, kukk csak be!:)

Viki írta... [Válasz erre...]
2010. január 6. 22:41

Mindig tanul a "diák" mégha öreg is. Nekem is a 8-as pont adott újat. Köszönöm. Ki fogom próbálni.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. május 26. 18:36

mennyi száritott élesztőt használjak? csak az van itthon és nem tudok elmenni vásárolni...
az emailt nem tudtam elküldeni nem ment el.
a 8.as nekem is új volt
Válaszod éhesen várom
köszi
Szilvi

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. május 26. 19:08

@Névtelen
1 zacskót javaslok. A legtöbb 20g friss élesztőnek felel meg.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. május 26. 19:24

az hány gramm? mert kimérősöm van, nem vagyok könnyű eset :D
Köszi
Szilvi

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. május 26. 19:36

@Névtelen
Úgy hiszem, 1 púpos teáskanál megfelelő. Én se vagyok szárított élesztő szakértő, esküszöm a frissre.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. május 26. 19:41

raktam bele 21g ot lesz, ami lesz...

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. május 26. 19:42

20 g volt a egy zacskósra írva, közben találtam :)

Nanó konyhája írta... [Válasz erre...]
2016. szeptember 4. 10:36

Most állítottam össze tejföl savójával, a zsiradékot ez alkalommal én is később teszem bele... Jó pap is holtig tanul, köszköszkösz ;)

Nanó konyhája írta... [Válasz erre...]
2016. szeptember 4. 10:36

Most állítottam össze tejföl savójával, a zsiradékot ez alkalommal én is később teszem bele... Jó pap is holtig tanul, köszköszkösz ;)

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com