2010. január 23., szombat

Farsangi fánk

15 megjegyzés

Pillekönnyű, elronthatatlan, szalagos. Igazi farsangi finomság, amelynek az ideje húshagyó kedden érkezik el. Ez a katolikus böjt kezdete, amely Húsvét érkeztéig tart. A húshagyó kedd mozgó ünnep, Húsvéttól visszaszámolva a hetedik vasárnap utáni kedd. Ezen a napon lehet utoljára húst fogyasztani, ez a farsangi időszak zárónapja. Hamvazószerda a böjt első napja.


Hozzávalók: 30-35 darab
500 g finomliszt
5 tojás sárgája
60 g vaj
30 g friss élesztő
3 dl tej
30 g cukor
csipet só
1 evőkanál rum
esetleg 1 teáskanál sikér
1 l olaj a sütéshez


Elkészítés:
A tejet meglangyosítom, elkeverem 1 evőkanál liszttel és a cukorral. Belemorzsolom az élesztőt, hagyom felfutni. Közben kimérem a lisztet, hozzáadom a csipet sót, a sikért. Ha az élesztő felfutott, akkor belekeverem a tojássárgákat, a liszt közepébe öntöm a keveréket. A vajat meglangyosítom, és szintén beleteszem. Hozzáadom a rumot is. Hólyagosra dagasztom. A tészta inkább lágy legyen, semmiképp se kemény. Én a kenyérsütőgép dagasztó programjával megdagasztom, majd leállítom, és újra elindítom elölről, azaz kétszer dagasztatom. Hagyom az üstben kétszeresére kelni.
A szilikon gyúrólapot behintem liszttel, a tésztát kiborítom, majd lisztes kézzel egy ujjnyi vastagra lapítom a tenyeremmel (nyújtófával is lehet). Egy 5 cm-es pohárral kiszaggatom. A hulladékot liszt nélkül összegyúrom, azt is kiszaggatom. Egy szilikonecsettel vékonyan bekenem olajjal a kiszaggatott fánkok tetejét, hogy ne kérgesedjen meg, egy nylonnal letakarom, konyharuhával befedem, fél órát kelesztem.


A liter olajat magasfalú serpenyőbe öntöm, és felforrósítom. Akkor jó, ha a belehelyezett tésztadarabka körül az olaj gyöngyözik, de nem pezseg, nem sistereg. Ez az úgynevezett "meleg olaj". Ezt a hőmérsékletet kell sütéskor tartani, ez a szalagosság titka. A "meleg olajba"  helyezett fánktészta ugyanis még tovább kel, emelkedik a sütéskor, így alakul ki az oldalán az a szalag, amely nem ér bele az olajba, illetve így lesz habkönnyű a fánk és csak az alja fog pirosra sülni. A fánk közepébe nyúlok a középső ujjammal, így lyukat fúrok bele, majd az ujjamon tarva megfordítom, hogy a lyuk alulra kerüljön. Egy ecsettel lesöpröm az aljáról a lisztet, és a fánkot a meleg olajba teszem, lyukkal lefelé. Csak annyi fánkot tegyünk az olajba, amennyi kényelmesen elfér, mert süléskor még jobban meg fognak dagadni. Egy fedővel lefedem, és 4-5 percig sütöm őket. Ekkor leveszem a fedőt, megfordítom a fánkokat, és a másik oldalukat is megsütöm, fedő nélkül, kb. 4-5 perc alatt. A kész fánkokat oldalukra állítva papírtörlőre szedem. Langyosan tálalom, porcukorral és lekvárral.
A megmaradt kihűlt fánkokat 500 watton 10-15 másodpercig mikrózva újra olyanok lesznek, mintha most sütöttük volna.


Megjegyzések

15 megjegyzés ehhez: "Farsangi fánk"

trinity írta... [Válasz erre...]
2010. január 23. 17:12

Hű, de gyönyörű lett a tiéd is!! Legközelebb így is kipróbálom, picit mások az arányok, de a lényeg, hogy csodaszép!! A gyerekek meg ismétlést kérnek úgyis:))

Ottis írta... [Válasz erre...]
2010. január 23. 17:35

Nagyon szépek, addig nézem ezeket a fánkokat, hogy jövő héten én is elkészítem :-) Bár nem vagyok fánkrajongó,de a gyerekek szeretik, tudom...

Raindrop írta... [Válasz erre...]
2010. január 23. 17:35

Gyönyörű, puha, pille, csodálatos fánkok!
Tőled nem is vártam mást! :)

duende írta... [Válasz erre...]
2010. január 23. 18:01

Csodás! :) Én is sütök majd még, az olajat eltettem. Egyszer még süthetek benne ilyen szép fánkocskákat! :)

Judith írta... [Válasz erre...]
2010. január 23. 18:53

Csudaszepek! Ki kell probalnom hamarosan!

Andi/cuki írta... [Válasz erre...]
2010. január 23. 18:56

Itt nyeldeklem,nagyon guszta!:-)) Már ne is haragudj,de ez az alsó kép már kínzásnak számít!:-))

Mónika írta... [Válasz erre...]
2010. január 23. 18:57

Itt a farsangi fánk készítésének ideje. Gyönyörűek!

Yasmine írta... [Válasz erre...]
2010. január 23. 20:52

Gyönyörűségesek azokkal a széles szalagokkal! Profi munka :))

szannalina írta... [Válasz erre...]
2010. január 24. 11:24

Legközelebb ilyet sütök!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. január 24. 12:06

Kezdetben volt egy-két kísérletem, módosítgattam az arányokat, de ez vált be a legjobban. Azóta ezt sütöm. Bátran ajánlom.

szepyke írta... [Válasz erre...]
2010. január 24. 21:27

Jaj, már olyan régen készülök rá, csak mindig az tart vissza, hogy megenném az egész tányérral, aztán a mentők vinnének el. Ez akkor a tuti, az elronthatatlan?:)

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. január 24. 21:44

Még nem sikerült elrontani sose.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. szeptember 28. 8:17

Ebbe a tésztába is lehet tenni savót? Ha igen mennyit? Köszi!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. szeptember 28. 12:16

@Névtelen
Lehet, a tej helyett. Én nem szoktam fánkba savót tenni egyébként. 1 dl-nél többet ne tegyél.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2013. január 28. 11:18

Ebben szuper hagyományos receptet találtok: A magyar úri család konyhája c.

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com