2009. december 6., vasárnap

Rántott csirkecomb

27 megjegyzés

A legfinomabb rántottcsirke talán a felsőcombból készülhet. Az a hátránya viszont, hogy vastag a hús, nehéz átsütni. Ezért ezt mindig kicsontozom, a vastag részt késsel oldalirányba bemetszem, szétlapítom. Így egy gyönyörű szép, nagy szeletet nyerek. Ezt bepanírozva, éppen megfelelően átsül a hús, mire a bunda ropogósra sül.



Éles, hegyes késsel körbevágom a csontot úgy, hogy a csirkecomb egyben maradjon.



Kiveszem a csontot, levesfőzéskor hasznosítom.



Az oldalsó vastag részt kissé bevágom, és kifelé kihajtom.



Egy szép, lapos hússzeletet kapok.



Minden combot ugyanígy csontozok ki.



Megsózom a húsok mindkét oldalát.



4 combhoz 2 egész tojást egy mélytányérba ütök, megsózom...



... egy villával elhabarom.



Két másik tányérba lisztet illetve zsemlemorzsát teszek.



Minden combot meghempergetek lisztben, ...



... tojásban, ...



... és zsemlemorzsában.



Míg a húsokat panírozom, egy serpenyőben bőséges olajat forrósítok.



Közepes lángra veszem, és a hússzeletek egyik oldalát két-három percig sütöm.



Ezután megfordítom őket, és a másik oldalukat készre sütöm. Majd újra megfordítom, és az elsőnek sütött oldalon is készre sütöm. A fordítás azért kell, hogy a hús minél hamarabb kérget kapjon, így finom, zaftos maradjon. Ugyanezen okból a húsokat nem szabad villával megszúrni forgatás és kivétel közben! Csak alányúlással forgassuk!



Ha kész - szintén bökdösés nélkül, -  papírtörlőre szedem.



Frissen tálalva a legfinomabb. Bármilyen köret, sokféle mártás, savanyúság a kísérője lehet.



A maradék panírt se dobjuk el! A lisztből és a zsemlemorzsából tegyünk a maradék tojáshoz annyit, ...



... hogy egy nem túl kemény massza legyen belőle. A többi lisztet és morzsát ki kell dobni, nem rakható el másik panírozáshoz!



Ezt a panírpogácsát egy-két darabban süssük ki a húsok között. A legnépszerűbb falatok közé fog tartozni.


Megjegyzések

27 megjegyzés ehhez: "Rántott csirkecomb"

Andi/cuki írta... [Válasz erre...]
2009. december 6. 19:24

Hű micsoda sok fotó itt is...A család bírta a várakoztatást? Vagy Neked ez gyorsan megy,igaz?
Nagyon guszta a comb,most jól beleharapnék én is:-)))

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. december 6. 19:51

Igen, megy gyorsan. Csak odateszem az állványt, és egy kattintás.

BeckZsu írta... [Válasz erre...]
2009. december 6. 20:10

Pontosan ugyanígy kicsontozott csirke felsőcombból volt nálunk is ma rántott csirke az ebéd, annyi különbséggel, hogy a prézli közé szezámmagot is tettem :)

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. december 6. 20:29

Akkor most majdnem egyformát főztünk :D

Yasmine írta... [Válasz erre...]
2009. december 6. 22:11

Óriási kedvenc nálunk is! A maradék zsemlemorzsából készült sült izéért meg megy a versenyfutás :D

Raindrop írta... [Válasz erre...]
2009. december 6. 22:14

Féltem eddig a combtól.
Nem tudok csontozni. :) Illetve :(
Annyira meghozod a kedvem minden ismeretlen dologhoz, igazán köszönöm!
Vakorcsot (mi így hívjuk a maradék panírt) mi is mindig sütünk. :D

jókaja írta... [Válasz erre...]
2009. december 6. 23:03

A családunkban bodagnak hívtuk - Öcsémmel osztottuk egymást érte :-)

sedith írta... [Válasz erre...]
2009. december 6. 23:06

Új style: lépésről-lépésre? Nem rossz! :) Klassz a csirkecomb is!:) Csak annak a "tovább"-nak nem örülök túlságosan!:P

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. december 6. 23:19

A maradékból sült vakarcs nálunk is kedvenc.
Hosszú posztokhoz muszáj a Tovább.

Raindrop: rengeteg időd van megtanulni, na és máris hol tartasz. Örülök, ha meghozom a kedved bármihez is, de sokat tanulok ám én is tőled!

ancsika1 írta... [Válasz erre...]
2009. december 7. 6:35

Profi fözösuli???? Nem rossz! :)
Azzal pedig, hogy melyik cs.comb a finomabb vitába szállok iziben! Nekem csak és kizárólag a "kupánütö" ergo, alsó combi a befutó! De hát ízlések és pofonok! :)

De jó főzni! írta... [Válasz erre...]
2009. december 7. 8:27

Tyűűű! Összefutott a nyál a számban! Imádom a combfilét, minden formában.

duende írta... [Válasz erre...]
2009. december 7. 8:56

Micsoda türelmed van Whise Lady! :)

Én is szoktam kicsontozni, nem mindig. Ha nem, akkor is bevágom a csontok mellett, hogy könnyebben átsüljön.
Nálunk érdekes nem ez a vakarcs volt a nyerő, hanem a dupla bundázás. Azért megy a verseny, a duplabundás husiért. :)

lúdanyó írta... [Válasz erre...]
2009. december 7. 11:20

Nagyon jó ez a lépésről-lépésre fotósorozat és leírás. Nagy segítség egy csomó embernek. Ezt a csirkecombot meg most nagyon megkívántam! Kellett nekem éhgyomorra idejönni :)

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2009. december 7. 13:18

Alex.

A csirkecomb alsó része is nagyon fínom kicsontozva és nagyon fínoman
összefüggően felszeletelve,esetleg egy kicsit ki is verve.Füszerezés után meg is töltöm - vegyesen,sajttal,sonkával,gombával,bacon szalonnával,feltekerve panírozom,kisütve majonézzal tálalva nagyon fínom.Ugyanezt panir nélkül sütőben elkészítve,melegen és hidegen is nagyon jó.

Lori írta... [Válasz erre...]
2009. december 7. 14:13

Hú, imádom a rántott csirkecombot, de éppen azért, mert féltem, hogy nem sül át, még sosem mertem hozzáfogni. Nagyon jó ez a részletes leírás, végre van honnan bátorságot meríteni!Köszi!

Ágianyu írta... [Válasz erre...]
2009. december 7. 16:14

Anyukám olyan jól csinálja, még soha nem sikerült a közelébe se érnem. De hiába, ha kérdem, hogy kell, ő csak ennyit mond: bepanirozod és kirántod. Na, köszi!!??! Ez valamiféle veleszületett tudás kell legyen. Mondjuk én nagyon ritkán csinálok rántott dolgokat.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. december 7. 16:39

Alex: Az alsócombot én nem szoktam csontozni, csak a felsőt, de kedvet csináltál hozzá. A felsőt azt én szoktam töltve is.

Ancsika, Lúdanyó, Ágianyu: azt mondta ma nekem valaki, hogy nincs olyan ember, aki nem tudja ezeket a lépéseket. Mondjuk én nem így születtem, hogy tudtam :D

Lori: egyike, amit legjobban utálok, az a sületlen csirkehús. Így laposan biztosan megsül, főleg, ha nem nagy lángon rántod.

Egyébként ez a részletesség az angol nyelvű változat miatt lett, hogy a pápuák is megfőzhessék :D

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. december 7. 16:41

Ancsika: én is azt írtam, "talán" a legfinomabb rész. Ebbe belefér a "dobverők" imádata is :D

vero írta... [Válasz erre...]
2009. december 19. 16:25

nagy respekt, hogy ilyen közkeletű ételt ilyen aprólékosan, szépen, igyényesen végigfotóztál és leírtad. még annak is sokat segítesz, akinek egyébként rutin.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2009. december 19. 16:27

nálunk a maradék a hamishús.

vero

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. december 20. 18:16

Valójában azért ilyen részletes, mert célzottan az angol nyelvű blogomba készült. Egy külföldinek egyáltalán nem rutin, és a blog be szeretné mutatni a valóban magyar ételeket úgy, hogy bárki el tudja készíteni.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. február 9. 9:37

a bore rajta maradt, vagy le van szedve a combrol? errol senki nem ir...

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. február 9. 15:59

A képeken is látszik, hogy én rajta hagyom. Ha nem szereted, le is szedheted.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. augusztus 8. 15:19

A maradékot mi is hamishúsnak és hívjuk, megy is érte a harc, az alsócomb neve pedig "fogós pipihúsi". Már nem is tudom melyik unokám nevezte így először.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. december 17. 9:09

A férjem rántott csirkecombot szeretne vacsira.Én is féltem,hogy nem sül át,de ezek után nincs lehetetlen,csak tehetetlen!Köszönöm a segítséget!!Zsani
Én a megmaradt prézlis tojást reszelt répával vagy szezámmaggal bolondítom.A gyerekek és az apjuk is harcba száll értük.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. december 17. 11:47

@Névtelen
A megbolondítás nagyon jó ötlet, ki fogom próbálni!

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2013. október 19. 14:33

Sziasztok!

A nagyszüleim és az anyukám műhúsnak hívták kiskorom óta, a mai napig minden husi rántásnál csináljuk.Sajnos ,ahogy ők csinálták már nem élvezhetem, de próbálom úgy csinálni:)

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com