2009. december 30., szerda

Mézes zserbó

14 megjegyzés




Hozzávalók: 30x30 cm-es tepsi

A tésztához:
500 g finomliszt
100 g rétesliszt
2 tojás
80 g zsír
180 g porcukor
2 kávéskanál szódabikarbóna
4 evőkanál méz (nem szűkösen mérve)
4 púpos evőkanál tejföl

A krémhez:
4 tojássárgája
4 evőkanál cukor
vanília (vagy 1 vaníliáscukor)
4 evőkanál finomliszt
8 dl tej
250 g vaj
250 g porcukor
3-4 evőkanál sütőrum

A mázhoz:
100 g étcsoki (50%-os)
1 teáskanál napraforgóolaj



Elkészítés:
A liszteket összeszitálom, elmorzsolom benne a zsírt. Hozzáadom a porcukrot, a mézet, a tojást és a tejfölt. Összegyúrom. Ne legyen kemény. A tészta elég ragadós, ezért egy villával dolgozom. Ezután hűtőszekrényben 1 órát pihentetem. 4 részre osztom, pontosan kimérem egyformára. A tepsinél 2-2 cm-rel nagyobbra nyújtom a részeket, és egyenként olajjal vékonyan megkent sütőlapon kb. 7 perc alatt megsütöm. Óvatosan, késsel alányúlva és meglazítva lecsúsztatom, és hagyom őket kihűlni. A kihűlt lapokat pontosan méretre szabom (a hulladékot lefagyasztom, mert felhasználom később).
Elkészítem a krémet. A tojássárgákat a cukorral és a vaníliával habosra-fehérre mixelem. Hozzáadom a lisztet, és a tejjel csomómentesen elkeverem. Ezután óvatosan, folytonos keverés mellett felmelegítem forráspont közelébe, míg sűrű krémet kapok. Hideg vízfürdőben, kevergetve kihűtöm. A puha vajat a porcukorral habosra keverem, és a vajas keverékhez adagonként hozzámixelem a kihűlt krémet. Mindig a vajhoz adagoljuk a krémet és nem fordítva. Végül belekeverem a rumot is.
Ezzel a krémmel megkenem a lapokat, a legfelső lap tetejét felmelegített baracklekvárral szilikonecset segítségével vékonyan megkenem.  A tepsit folpackkal lefedem, és a süteményt hideg helyen 1 napig pihentetem, hogy megpuhuljon.
Másnap a csokoládét összetördelem egy bögrébe, hozzáadom az olajat, és mikróban, késsel meg-megkevergetve felmelegítem kb. 50 fokra. Ezt a süteményre locsolom, habkártyával elterítem egyenletesen, és egy sütifésűvel megcsíkozom a tetejét. Egy órát hideg helyen dermedni hagyom, majd recés késsel, folytonosan törölgetve, bevágom a csokimázat a szeletelés helyén. Folpack alatt tovább puhulhat még egy napot. A jelek mentén felszeletelem.

Megjegyzések

14 megjegyzés ehhez: "Mézes zserbó"

Yasmine írta... [Válasz erre...]
2009. december 30. 12:16

Gyönyörű lett! Jó, hogy megint itt vagy! :)

Andi/cuki írta... [Válasz erre...]
2009. december 30. 14:09

Nagyon szép!:-))Hasonlít ez a mézes tészta a Kinderemre, finom lehet!:-)) Karácsonyra sütötted?

Thrini írta... [Válasz erre...]
2009. december 30. 19:49

Nagyon guszta a süti, és szép a fotó!
Örülök, hogy ismét alkotsz! :)
Boldog új évet kívánok!!

Raindrop írta... [Válasz erre...]
2009. december 30. 19:57

Azért is szeretek idejárni, mert minden amit sütsz vagy főzöl gyönyörű! Minden sütid tökéletes, cukrászati remek. A rigó jancsi, vagy lúdláb? Most nem emlékszem, de abba bele vagyok szeretve. :D
Tökéletes ez a zserbó!
Boldog új évet! :)

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. december 30. 20:26

Köszi!

Andi: igen, karácsonyra, elvittük Szegedre, jól bírja a szállítást. Mondjuk a mázat ott húztam rá.

Raindrop: fogalmazzunk úgy, hogy amit felteszek, az jól sikerült. Mert ami nem sikerül jól azt nem teszem fel :D

trinity írta... [Válasz erre...]
2009. december 30. 23:21

Csodás lett!!!!Kedvet kaptam hozzá....Az újévben sort kerítek rá!

Receptgyűjtő írta... [Válasz erre...]
2010. január 3. 15:33

Kedvencem immár 30 éve...:-)

gree írta... [Válasz erre...]
2010. március 10. 13:41

Szia!

Nagyon guszta a süti, ami egyébként a férjem kedvence is. Eddig soha nem sütöttem, mert nehéznek tűnt....de a te leírásod alapján neki veselkedem.
Ha nem titok, a megmaradt és lefagyasztott részekből mit készítessz?

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. március 10. 13:54

Keksztorta alapnak szokott felhasználódni.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. augusztus 23. 10:04

Tehát nem kell gőzön főzni?

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. augusztus 23. 11:19

Ezt nem kell.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. december 19. 9:40

Nagyon kérlek, válaszolj pár kérdésre:sütőpapíron lehet-e sütni a lapokat,hány fokon kell sütni-villanytűzhelyen?
Várom és köszönöm a válaszokat,üdv.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. december 19. 10:01

@Névtelenütőpapíron is lehet sütni. 170-180 fokot javasolnék, de figyelni kell, mert hajlamos megégni (8 perc).

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. december 19. 10:36

Köszönöm a gyors választ!!
Szép Karácsonyt és Boldog Új Évet kívánok Szegedről.

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com