Hortobágyi palacsinta


A hortobágyi palacsintát igazi hungarikumnak tartjuk, a debreceni Arany bika szálloda és étteremben szolgáltak fel ilyet a vendégeknek a XX. század elején. Valójában ez egy pörkölttel töltött palacsinta. Előételként szokás tálalni, de szerintem főételként is megállja a helyét. Az eredeti recept borjúhússal készül, de elkészíthető disznó vagy baromfihúsból is. Szokás ezt az ételt pörkölt maradékából is főzni. Ez azonban nem olyan állagú, mint az eleve vagdalt, vagy darált húsból készített, hiszen ekkor már a főtt húst aprítjuk szét, és ez más állagot eredményez. Ettől függetlenül jó alternatíva a maradékhasznosításhoz is ez az étel.




Hozzávalók:
5 palacsinta
250 g darált hús (borjú a legjobb)
1 kis fej vöröshagyma
1 kis gerezd fokhagyma
2 teáskanál pirospaprika
csipet kömény
csipet őrölt bors
1 kávéskanál házi paprikalekvár (vagy piros arany)
1 evőkanál liszt vagy keményítő
1 dl tejföl
1 evőkanál olaj

Elkészítés:
A hagymát és fokhagymát nagyon apróra vágom, az olajon megdinsztelem, hozzáadom a darált húst, és folytonos keverés mellett fehérre párolom-pirítom. Hozzáadom a pirospaprikát, paprikalekvárt, köményt, megsózom, 2 dl vizet öntök rá, és addig főzöm, míg a hús megpuhul. Ezután szedőlapáttal kiszedem a húst, s a visszamaradt levet a liszttel vagy keményítővel besűrítem. Kb. harmadát-felét a húshoz adom (ne legyen túl folyékony), majd egy-két teáskanál sűrű tejfölt keverek hozzá. Ezzel a töltelékkel megtöltöm a palacsintákat, szorosan becsomagolom téglalap alakúra. Ha a töltött palacsinták meghűltek, akkor felforrósítom (mikró vagy sütő). A megmaradt levet is felforrósítom, és a palacsintákra öntöm. Tejföllel csurgatva díszítem, és tálaláskor tálkában még adok mellé tejfölt.

23 megjegyzés:

  1. Én úgy tudom, hogy hagyományosan borjúpörköltből kiszedett hús a tölteléke, amit nem darálnak, hanem késsel kell felaprítani.

    VálaszTörlés
  2. A vagdalás, az az igazi valóban. De én meg úgy tudom, hogy előbb vagdalni, aztán pörköltöt.

    VálaszTörlés
  3. én is aprítva ill. villával szétnyomva ismerem a tölteléket. de igazából nekem mindegy h darált vagy aprított, a lényeg hogy valaki csináljon nekem egy adagot.
    nagyon guszta, szépen "kicsicsáztad" a tejföllel.

    VálaszTörlés
  4. Én így is, úgy is nagyon-nagyon szeretem! :))

    VálaszTörlés
  5. Bocs,de Hajdú-biharban a hortobágyi palacsinta nem ez,hanem a rántott változat.

    VálaszTörlés
  6. Milyen szépséges a képen! :) És én hogy imádom...
    Nem maradt egy adag véletlenül?!

    VálaszTörlés
  7. Pont egyik nap eszembe jutott,hogy nem is készítettem még,pedig nagyon szeretem.Igazán röptethetnél,nagyon guszta.:-)))A teteje is szuper.:-)))))

    VálaszTörlés
  8. Jaj nekem,ezer eve az almom,hogy ezt megkostoljam!Ehhez kepest,meg sosem alltam neki elkesziteni.Nagyon-nagyon guszta,nagyon megennem.

    VálaszTörlés
  9. Gina: nagyon érdekes, amit mondasz, te vagy az egyetlen, akitől a rántott változatot hallom ezen a néven emlegetni. De az eredeti, az biztosan ez a változat. Olyasmi eltérés lehet ez, mint a szolnoki ischler. (Az egy db. linzer, rajta tojáshabból szárított karika, közepében lekvár).

    VálaszTörlés
  10. Mindenkit megkínálnék, de elfogyott :(
    De tessék elkészíteni :)

    VálaszTörlés
  11. Az egyik legnagyobb kedvencem, és milyen gyönyörűen tálaltad...

    VálaszTörlés
  12. Na, akkor nincs mese, tényleg el kell késziteni. Itt Szegeden a Hbh (bajor) étteremben szintén a rántott változatot hivják így. Úgy is nagyon finom.

    VálaszTörlés
  13. Ágianyu: én szegedi vagyok, csak 10 éve élek erre, de a HBH-ban ezek szerint nem jól nevezik.
    Egyébként a rántott húsos palacsintát is imádom!

    VálaszTörlés
  14. Ezer éve nem ettem :(
    Nálunk rajtam kívül senki nem szereti:( Egy személyre meg macerás. A képen csodálatos és közben nagyokat nyeltem !

    VálaszTörlés
  15. Engem nem érdekel, hogy vágják, aprítják, csak sok legyen belőle!!!
    Sooooooooooooooook, vagy rengeteg, mert imáááááááááádom!:) Persze sooooooooooooooook tejfőllel!

    VálaszTörlés
  16. eddig még nem próbálkoztam vele, pedig nem egy ördöngősség, csak vagy megálltunk az édes palacsintáknál, vagy rántott palacsinta került a tányérra. De ez a kép olyan gusztusos, hogy muszáj lesz egy sajátot "kreálni" :D

    VálaszTörlés
  17. ezeréve nem ettem, de most a csodás kép alapján jól megkívántam. én ismerem a rántottat is és a simát is hortobágyi húsos palacsinta címszó alatt;-)

    VálaszTörlés
  18. Olyan érdekes, hogy a Hortobágyról származó Barátnőmék teljesen másképp készítik a hortobágyi palacsintát mint mi. Csirkecombból szokott pörköltet készíteni (mivel az szaftosabb), felaprítja a húst, de ő még mustárral, majorannával fűszerezi a húst (lehet hogy még mással is), majd panírozza és kisüti bő olajban. Nagyon fincsi, a múltkor végre készített, így meg tudtam kóstolni, csak az a baj, hogy az elkészítésnél nem volt ott :(

    VálaszTörlés
  19. Bocs, félre írtam, én nem voltam ott az elkészítésnél :D

    VálaszTörlés
  20. Elkészítettem, nagyon finom lett! :) Köszönöm. :) Saskia

    VálaszTörlés
  21. L. Krisztinának:egy személyre sem macerásabb, mint ötre.legföljebb a pal.sütés több idő.-a tésztakeverés, pörkölt készítés 10 dekából majdnem annyi, mint 50-80 dekából. én sokszor vagyok egyedül, mégis szoktam készíteni. igaz, nálam a palacsinta 10-20-nál kezdődik...de legalább van értelme a mosogatásnak.
    igaz, nekem a kiskutyám is besegít végeredmény elpusztításában.(persze nem veti meg a pacalpörköltet, de a töltöttkápsztát sem...sándorlaci

    VálaszTörlés
  22. @Wise Lady

    20 perce találtam az oldaladra, eddig nyolc receptet könyvjelzőztem. :)
    Érdekes ez a szolnoki isler, tősgyökeres szolnoki vagyok de még soha nem hallottam róla.
    Amúgy a hortobágyi palcsit én is hasonlóképpen ismerem.

    VálaszTörlés
  23. @Bogi
    Nagyon örülök, hogy találtál hasznos és érdekes dolgot az oldalon. Szeretettel látlak az olvasók között.

    VálaszTörlés

@templatesyard