2009. november 28., szombat

Mézeskalács sütés

8 megjegyzés

A mézeskalács sütés sok-sok éve rendszeres program nálunk. Hozzátartozik az ünnepváráshoz, egy program, amit a gyerekeimmel valósítok meg. Kétfélét készítünk. Díszítettet, amely általában egy kiskosárban díszeleg az asztalon, és a fára is kerül belőle. A másik változat az ehető, vajpuha mézeskalács, ezt legfeljebb magokkal díszítjük, nem írókázással. A mézeskalácssütő mesterek is külön készítik e két változatot, mert az ehető puhaságú írókázott mézeskalács fából vaskarika. Ha megpuhítjuk őket, akkor a díszítés is elázik, nem marad szép. A díszített változatba épp ezért nem is kerül sütőpor vagy szódabikarbóna, így jobban megtartja a formáját is. Ennek ellenére, még sosem maradt ebből sem, mert egytől-egyig megeszegették a gyerekek a díszes kalácsokat is.
A megsütött, evésre szánt mézeskalácsot egy nagy fémdobozba teszem. Karácsony előtt két-három nappal hámozok egy negyed-fél almát, alufóliára teszem, és a kalácsok közé behelyezem. Szentestére puha, ízletes, illatos, fogyasztható mézeseket kapok. Ebből már fadíszítéskor is teszek egy tányérral az asztalra, mert úgy tapasztaltam, hogy serkenti a munkát :D.

Nagyon sokféle receptváltozatot lehet találni, magam is rendelkezem egy kb. 100-félét tartalmazó gyűjteménnyel. Ezek általában egy alaprecept némileg módosított változatai. A saját receptjeim (mindkét változatra) sütőmestertől származóak, és évek óta ezt használom. Kipróbáltam egy-két egyéb receptet is, az azonnal süthető vagy az azonnal puha, ehető ígéreteket tartalmazóakat, de nem váltak be igazán. Nincs azonnal puha mézeskalács, az egy napos pihentetésnek pedig megvan a maga jelentősége.
A pihentetés folyamán ugyanis a mézben rejlő enzimek közül a diasztáz átalakítja a keményítőt cukorrá, s így a mézeskalácsos-tészta érlelésekor a mézbe kevert liszt egy része cukor lesz. A mézet nem szabad nagyon melegíteni, így megtartja eredeti színét és azokat az erjesztőgombákat, amelyek a pihenni hagyott tésztában dolgoznak. Amikor "jól dolgozik a méz", öröm a sütés, a mézes tészta a megfelelő módon viselkedik.

Fűszerek, melyek jól illenek a mézestésztához:
ánizs, fahéj, szegfűszeg, gyömbér, kardamom, kurkuma, kömény, koriander, sáfrány, szerecsendió, vanília, kakukkfű, narancshéj, citromhéj, rum.
Nem szabad egy tésztában sokféle fűszert használni, elégedjünk meg egyszerre két-három fajtával. Inkább osszuk több részre a tésztát, és mindegyiket egy kicsit másképp fűszerezhetjük. A kardamom nagyon intenzív, erős ízű, ebből általában egy szétnyomott mag használata elegendő fél kiló tésztában. A kurkuma és a sáfrány némi színt is ad.
Ha barnább színt akarunk a kész kalácsokon, akkor keverjünk a lisztbe egy kanálka kakaóport.

Az ehető mézeskalácsot magvakkal díszíthetem:
mazsola, dió, mandula, napraforgómag, tökmag, lenmag, szezámmag stb.

A díszítésre szánt mézest pedig írókával cifrázom ki:
Az írókát a egy apró praktikával teszem még könnyebben kezelhetővé, a tojásfehérje és a porcukor mellett kevés keményítőt vagy rizslisztet is teszek bele. Egy fehérjéből nagyon sok íróka lesz, annyi kalácsot általában nem sütünk, ezért a sütés legvégén a maradékból különböző díszeket írókázok a tepsire, kissé megszárítom langyos sütőben, és torta vagy sütemény díszítésére használom fel (virágok, masnik, szív, levél, felirat, betű stb.).

Természetesen jönnek a mézeskalács receptek is, de az már egy másik poszt lesz.

Megjegyzések

8 megjegyzés ehhez: "Mézeskalács sütés"

Zolda írta... [Válasz erre...]
2009. november 28. 17:12

Várjuk.... :D
Zolda

jókaja írta... [Válasz erre...]
2009. november 28. 19:19

A legtöbb fűszert hallottam már, de a köménnyel és a kakukkfűvel megleptél, pedig utóbbi a kedvenceim egyike.

duende írta... [Válasz erre...]
2009. november 28. 19:31

Nagyon szépek! :)

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. november 28. 19:44

Jókaja: pedig de! illik bele. Persze egyszerre sokféle fűszer nem jó.

Duende: köszi

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. november 28. 19:50

Sőt a borsot ki is felejtettem, pedig az is jó.

Andi/cuki írta... [Válasz erre...]
2009. november 28. 21:17

Kíváncsi vagyok a Te receptedre is!:-))
Érdekes némely fűszer,de ha Te mondod!:-)))Még egy adag mézest,ha sütök,kipróbálom a borsosat..

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. november 28. 21:24

Andi, csak óvatosan, épp csak!:D Én a forralt borba is teszek mindig 2-3 szem feketeborsot is.

Andi/cuki írta... [Válasz erre...]
2009. november 28. 21:34

Pont három napja forralt boroztunk!:-))Hiányzott a bors belőle!:-DD

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com