2009. november 11., szerda

Sült tök

4 megjegyzés

No, hát ez igazán a világ legegyszerűbb dolga. Bármilyen sütőben, kemencében, de még parázson is lehet. Ma már igazán sokféle fajtájú sütnivaló tököt kapni, teendő alig van vele, és egy igazán finom, hideg napokon melengető nassolnivaló a jutalom.
A tököt kívülről megmossuk, és megtöröljük. Kettévágjuk, és kanállal eltávolítjuk a magot. A sütőt forróra bemelegítjük (200 fok). A tököt eldaraboljuk, ha szükséges. Egy alufólia darabra helyezzük őket, és a rácsra tesszük. Lazán letakarjuk egy másik fóliadarabbal. Addig sütjük, míg a tök héja megpirul, a belseje pedig vajpuha lesz.
A sütőtök elegendően édes, ezért cukrozni nem kell. Natúran is nagyon finom, de megbolondíthatjuk lehelletnyi fűszerrel is.  Vanília, ánizs, fahéj, kardamom, gyömbér, szegfűbors, szerecsendió egyenként, vagy keverékben is illik hozzá. Az adagolással vigyázzunk, tényleg csak lehelletnyit szórjunk.

Megjegyzések

4 megjegyzés ehhez: "Sült tök"

Andi/cuki írta... [Válasz erre...]
2009. november 11. 20:38

Az apukám szerette nagyon, jó színe van!:-))

sedith írta... [Válasz erre...]
2009. november 12. 12:57

Mi is szeretjük. :) Finom úgy is, ha pici cukorral és fahájjal szórjuk meg és még hagyjuk néhány percig a sütőben, hyog a cukor karamellizálódjon.
Nálunk nem ilyen a sütőtök, itt csak a kerek lapos fajtát szokták termeszteni.

szepyke írta... [Válasz erre...]
2009. november 12. 14:13

Múltkoriban készítettem és pürésítve került az ételbe. Fahéjjal, szegfűszeggel és szerecsendióval. Pazar kaja!

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. február 16. 21:21

Anyukám azt tanította, hogy egy kis baracklekvárt kell a tetejére kenni és még finomabb lesz.. :)

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com