2009. november 5., csütörtök

Sós stangli

16 megjegyzés

Ez elmaradhatatlan a paradicsomos káposztához. Azt hiszem, az itteniek nem pontosan így sütik, én a saját receptemet írom most le, ez nagyon bevált, szeretjük.




Hozzávalók:
280 g finomliszt
70 g rétesliszt
2,5 dkg élesztő
1/2 dl olaj
1 tojás
1 evőkanál tejföl
1 dl tej
1 teáskanál só
1 kávéskanál őrölt kömény
1 evőkanál cukor

Elkészítés:
A tojást, tejfölt és az olajat egy tálkában összekeverem. A liszteket beleteszem a kenyérsütőgépbe, hozzáadom a cukrot, sót, köményt, beleöntöm a tojásos keveréket. A tejet meglangyosítom, feloldom benne az élesztőt, és azt is az üstbe öntöm. A géppel kétszer megdagasztatom, majd hagyom benne duplájára kelni. (Ha keménynek találjuk a tésztát, kevés tejet löttyintsünk még hozzá dagasztáskor).
Ha megkelt, kiveszem a tésztát, és két részre osztom. Mindkettőből nagyon vékony (2 mm) körlapot nyújtok, majd egy késsel 8 körcikket vágok belőlük, feltekerem a cikkeket egyenes kiflikké, és egy tepsibe sorakoztatom. Kb. 12 cm hosszú, vékony stanglik lesznek. A sütőt cseppet belangyosítom, elzárom, és a tepsit betolom. Hagyom egy félórát kelni még a stanglikat. Ezután szilikonecset segítségével tejjel megkenem mindegyiket, begyújtom a sütőt kb. 180 fokra, és aranysárgára sütöm őket.
Aki szereti, nagy szemű sóval és egész köménymaggal is szórhatja (akkor a tésztába ne tegyünk), mi nem kedveljük ezt a változatot.


Megjegyzések

16 megjegyzés ehhez: "Sós stangli"

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. november 5. 12:09

Lilla: ha beírod a google képkeresőjébe a sós stangli kifejezést, akkor látni fogod, hogy sok helyen ezt jelenti.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. november 5. 12:12

Bocsesz, véletlenül kitöröltem Lilla megjegyzését: ő azt mondja, hogy ez nem stangli, hanem kifli, mert a sós stangli az a sajtos rúd. Pedig de, a sós stangli nagyon sok helyen ezt jelenti, amit itt láttok. És ez nem kifli, mert tojásos tészta, egyenes és a mérete is kisebb.

Lilla írta... [Válasz erre...]
2009. november 5. 12:20

nem is kétlem, hogy sok helyen ez a stangli. a felvidéki nagyimnál az, amit írtam. vicces, hogy ilyen kicsi országban ugyanaz a szó ennyire mást tud jelenteni.

Mónika írta... [Válasz erre...]
2009. november 5. 12:38

Nagyon szépek!:))

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. november 5. 13:14

Igen, azért is írtam, hogy nézd meg a guglit, minden második kép az ilyen, mint ez, minden második meg olyan, amit mondasz :D

Lilla írta... [Válasz erre...]
2009. november 5. 13:20

szerintem azért a tied vezet :-)

szepyke írta... [Válasz erre...]
2009. november 5. 15:23

Nem szeretem a sót a tetején, le szokta "pöckölni" róla!:)

Yasmine írta... [Válasz erre...]
2009. november 5. 20:42

Nálunk is kiflinek hívják, de ez mindegy is. Gyönyörűen sikerültek!! :-))

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. november 5. 20:45

Nem, nem. A kifli történetéből tudjuk, hogy a kifli félhold alakú. Ez pedig egyenes. Puha, tojásos, tejes kelttésztából vékony, egyenes, egyarasznyi.
Nem kifli!

Andi/cuki írta... [Válasz erre...]
2009. november 5. 20:57

Gyönyörű,bármi is a neve.:-))

Compot írta... [Válasz erre...]
2009. november 6. 14:26

Gyönyörű, bizonyára finom is, úgyhogy ki fogom próbálni.

Compot írta... [Válasz erre...]
2009. november 9. 14:52

Kipróbáltam, tényleg isteni! Rögtön a család kedvence lett, és nem is macerás megsütni. Rendelésem van, heti néhány adagra. Köszönöm!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. november 10. 0:51

Nagyon örülök, hogy ízlik!

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2012. január 5. 15:28

Ha este begyúrom és hűtőben kel meg, úgy is működhet?

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2012. január 5. 22:25

@Névtelen
Nem próbáltam, de valószínűleg lehet úgy is. A lényeg, hogy megkeljen.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2012. január 7. 12:13

Köszönöm. Valóban működött. Sőt, úgy is, hogy reggel a stanglikat megformáztam és visszaraktam a hűtőbe és csak du. sütöttem ki őket, természetesen előtte fél órával kivettem kelni őket. Ja és nagyon finom lett : )

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com