2009. november 7., szombat

Savós kenyér

7 megjegyzés



Többször is említést tettem már a blogomon, hogy a kelt tészták sütésekor milyen jól felhasználható a savó. Savó mindig van itthon, mert hol tejfölt csepegtetek ki krémsajtnak, hol házitejet öntök fel túrónak. Ha sok van belőle, akkor jégkockatartóba öntöm és lefagyasztom. Kenyérsütéskor pedig annyi kockát olvasztok fel, amennyit felhasználni akarok. Az aszkorbinsavat helyettesítheti, és minél több savót használunk, annál puhább, könnyebb lesz a végeredmény.
Ha az összes vizet savóval helyettesítjük, akkor különösen puha, pillekönnyű lesz a kenyér.
Ez a kenyér most a kenyérsütőgépben sült.

Hozzávalók: kb. 650-700g-os kenyér
350 g finomliszt
100 g rétesliszt
20 g élesztő
2 kávéskanál só
2 kávéskanál cukor
3 evőkanál olaj
2,5 dl tejsavó

Elkészítés:
A savót meglangyosítom a mikróban és feloldom benne a friss élesztőt. Mindent az üstbe pakolok, és elindítom a csak-dagasztó programot. Amikor a dagasztás lejár, újra indítom, és mégegyszer megdagasztatom. Amikor a gép sípol, akkor jól belisztezett kézzel kihúzom a tésztát a gépből, és a lapátot leveszem - így nem marad csúnya üreg a megsült kenyérben. A tésztát kissé átgyúrom, és visszateszem az üstbe. Hagyom duplájára-háromszorosára kelni. Akkor elindítom a csak-sütő programot. Ha lejárt, az üstből rácsra fordítom a kenyeret, és hagyom hűlni.

Megjegyzések

7 megjegyzés ehhez: "Savós kenyér"

Thrini írta... [Válasz erre...]
2009. november 7. 12:45

Nagyon szép a kenyér! Lehet, hogy írok a Jézuskának, hozzon nekem egy kenyérsütőt karácsonyra, olyan jó lehet géppel dagasztatni.
Kedves Wise Lady! Ha lenne egy kis szabadidős, megtennéd, hogy priviben írsz nekem, arról, hogy milyen gépet érdemes venni, mire kell odafigyelni? Nem tudom mennyi pénze van a Jézuskának, de én valami elérhető árban gondolkodom. Köszönöm, ha tudsz szánni rám időt!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. november 7. 12:58

OK. Nekem egyébként olyan gépem van, mint amit az előző bejegyzésben látsz a képen.

ancsika1 írta... [Válasz erre...]
2009. november 7. 16:40

de nagyon szép kenyérke! :)
én még sosem használtam fel a savót (mindíg kiöntöttem) de majd most..........!!!!!

Andi/cuki írta... [Válasz erre...]
2009. november 7. 17:00

Elromlott a kenyérsütőm,most kézzel dagasztok,de ezt kiróbálom,tuti!:-)))

Raindrop írta... [Válasz erre...]
2009. november 7. 23:55

Tudod min gondolkodom egy ideje? :) Van még olyan dolog amit elrontasz? :)))
Egyszerűen minden amit sütsz, főzöl meseszép, és tökéletes!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. november 8. 4:59

Hát persze hogy van! Elég régóta főzőcskézek, általában jól sikerülnek a dolgok, de becsúszik egy-egy gikszer. Csak szeretnék tökéletes lenni :D
(Tegnap este híg lett a tejbegríz, amit a fiam kért.)

Kati írta... [Válasz erre...]
2013. március 24. 18:33

Tetszik, mákos-diós-stb. kalácsba is jó a savó? Ha igen milyen arányba. Segitség!!!!!

Köszi

K.
http://gibkatkonyhaja@blogspot.com

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com