2009. november 17., kedd

Resztelt máj

10 megjegyzés



Hozzávalók:
750 g sertésmáj
1 evőkanál zsír vagy 2 evőkanál olaj
1 nagy fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál pirospaprika
1/2 dl fehérbor

bors

Elkészítés:
Egy nagy teflonserpenyőben szoktam készíteni, és a szokásokkal ellentétben nem nagy lángon pirítom, hanem inkább kis lángon forgatom, csak addig, míg épp megpuhul.
A vöröshagymát nagyon apróra vágom (reszelni is lehet), a fokhagymát is felaprítom, a zsiradékon lassú tűzön megdinsztelem. Öntök rá 1 dl vizet és lassan forralgatom egészen addig, míg a zsírjára sül. Addig a májat fél centi vastag szeletekre vágom, azokat pedig felcsíkozom. Amikor a hagyma zsirjára pirul, hozzáteszem a májat és takaréklángon folytonos keverés mellett kb. 5-7 percig sütöm. Ráöntöm a bort és puhára párolom további 5-7 perc alatt, beleteszem a pirospaprikát is, egyet-kettőt még keverek rajta. Borssal ízesítem.
Frissen tálalom puha kenyérrel, főtt krumplival, savanyúsággal. Csak a tányéron sózzuk, mert megkeményedik.


Megjegyzések

10 megjegyzés ehhez: "Resztelt máj"

szepyke írta... [Válasz erre...]
2009. november 17. 12:54

Egy pár napja nem volt időm blogokat olvasni, de valamelyik nap a hétvégén, ha jól emlékszem, benéztem, megláttam a fejlécedet, és rohantam képeket keresgélni!

Gyönyörű lettél!:)))

Yasmine írta... [Válasz erre...]
2009. november 17. 14:25

Nekem is nagyon tetszik a fejléced! Már én is dolgozom a karácsonyi design-on. :)
A resztelt májba nem szoktam bort tenni, de legközelebb így is kipróbálom, biztosan finom vele :))

Limara írta... [Válasz erre...]
2009. november 17. 17:04

Nagyon jól néz ki, szívesen megkóstolnám, pedig nem is szeretem a májat :))

duende írta... [Válasz erre...]
2009. november 17. 20:13

:))) Én is májat készítettem ma.
Imádom a resztelt májat is, az egyik kedvenc ételem. Csodásan gusztusos! :)

Nekem is fejlécet kell gyártanom... Mindenki olyan szép ünnepibe kezd öltözni. :)

Mónika írta... [Válasz erre...]
2009. november 18. 12:04

Szeretek idejönni, mert néha semmi ötletem nincs egy egyszerű vacsorára. Ez szuper!

sedith írta... [Válasz erre...]
2009. november 18. 15:17

HAsonlót szoktam készíteni, de inkább csirkemájból. A sertést, de főleg a borjút natúr szeletnek sütöm meg. Sokszor hallottam már róla, de miért "resztelt" a neve ennek a májnak? Jelent az valamit? Mert nekem nem ismerős szó!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. november 18. 16:29

Mónika: nagy dicséretnek veszem :D

Sedith:
A “resztelt” szó a német rösten (röstete, hat geröstet) igéből származik, melynek jelentése: pirít, pörköl (l. Magyar értelmező kéziszótár, Akadémiai, 2003, 1143).
http://www.e-nyelv.hu/2009-05-16/resztelt-maj/

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. november 18. 16:30

Yasmine, a te ünnepi dizájnod is nagyon jó lett!

sedith írta... [Válasz erre...]
2009. november 18. 23:01

A német szót ismerem, így már értelmes az étel neve számomra is. :) Köszönöm. :)

Anita írta... [Válasz erre...]
2014. december 16. 21:40

Szia 'Anya'!

Imádok főzni és így akadtam a Te blogodra is...a resztelt máj receptjét kerestem, amit utoljára legalább 10 éve hogy édesanyám főzött. Most én is megfőztem a Te recepted segítségével. Pont olyan amilyennek emlékszem régről! Köszönöm! Közben körbenéztem a többi recepted között is, és bizony találtam olyat (olyanokat) amiket biztosan megcsinálok! Szerintem nagyon jó a blogod! Gratulálok. Nemkülönben a receptekhez!!!!

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com