2009. november 27., péntek

Naspolyaszelet - saját recept

21 megjegyzés

Vettem egy kiló jó érett naspolyát. Mindenképp valami sütit akartam sütni vele, de nem találtam kedvemre való receptet. Gondolkodtam, és arra jutottam, valami női szeszély féleséget lehetne készíteni. Alapnak a brownies tésztámat módosítottam egy kicsit.
Ezt a mennyiséget egy 15x22 cm-es téglalap alakú cseréptálban sütöttem. Nagyon finom lett, megtartom a receptet.




Hozzávalók:

Az alaphoz:
50 g holland kakaópor
50 g finomliszt
70 g porcukor
2 tojássárgája
50 g vaj
2 evőkanál tejföl
csipet só
1 teáskanál sütőrum
pár csepp vanília kivonat

Töltelék:
0,5 kg naspolya
1 evőkanál keményítő (nem púpos)
1 evőkanál méz

A tetejére:
2 tojásfehérje
40 g porcukor
pár csepp ecet vagy citromlé



Elkészítés:
A naspolyát megmosom, és kevés vízben megfőzöm puhára. Leöntöm róla a vizet. Beleteszem a krumplinyomóba és átpaszírozom. Kihűtöm. Hozzáadom a keményítőt és a mézet, elkeverem.
A sütőt 180 fokra előmelegítem.
A lisztet, kakaót összeszitálom, beleteszem a csipet sót. A tojássárgához adom a puha vajat és a porcukrot, habosra mixelem. Beleteszem a tejfölt, vaníliát, rumot, elkeverem. Fokozatosan adagolom a kakaós lisztet. A végén sűrű, krémes massza lesz belőle.
Belesímítom a sütőtálba, elegyengetem a tetejét. Óvatosan rásímítom a naspolyás tölteléket is. Beteszem a sütőbe, 15 percig sütöm. Közben a tojásfehérjét habbá verem, mikor már habos, beleteszem az ecetet is, nagyon kemény habot készítek. Ekkor a porcukrot fokozatosan hozzáadom, és fényesre mixelem. Kiveszem a süteményt, a tetejére símítom a tojáshabot, villával megcifrázom a tetejét, és 5-7 percre visszateszem a forró sütőbe.
Ha kész, kihűtöm, és recés késsel óvatosan felszeletelem 5x5 cm-es kockákra. Puha, intenzíven csokis, krémes süti lesz belőle.

Megjegyzések

21 megjegyzés ehhez: "Naspolyaszelet - saját recept"

mandy tarragon írta... [Válasz erre...]
2009. november 27. 11:40

nagyon szeretem a naspolyát, de sütibe még nem ettem. Biztosan finom :)

Raindrop írta... [Válasz erre...]
2009. november 27. 11:42

Gyönyörű a sütid, és pazar az ötlet. Mindig kitalálsz valami különlegeset! :)

ancsika1 írta... [Válasz erre...]
2009. november 27. 11:48

Ez is tetszik! Mind oly sok minden nálad! :)

Kiskukta írta... [Válasz erre...]
2009. november 27. 11:52

De jó! És még naspolyám is van...

Edó írta... [Válasz erre...]
2009. november 27. 12:11

Jaj,ez nagyon gusztara sikeredett,nagyon beleharapnek:)

lúdanyó írta... [Válasz erre...]
2009. november 27. 13:10

De jó lett! Sülve még nem ettem, csak nyersen.

Yasmine írta... [Válasz erre...]
2009. november 27. 13:48

De gyönyörű lett ez a süti! És nagyon különleges, még soha nem láttam naspolyás sütit. Szenzációs! :))

Thrini írta... [Válasz erre...]
2009. november 27. 14:03

Mennyire elfelejtettem a naspolyát! Gyerekkoromban a szomszéd bácsi mindig megajándékozott néhány tállal. Soha nem ettem még sütiben. Nagyon mutatós!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. november 27. 19:10

A naspolya megfőzve, paszírozva belekenhető a sütikbe, lekvár helyett. Most csak a sütés miatt került bele keményítő, hogy ne nagyon ázzon el az alatta lévő tészta.
Nagyon finom volt langyosan, remekül passzolnak az ízek.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. november 27. 19:45

Köszönöm a dicséreteket :D

Mónika írta... [Válasz erre...]
2009. november 27. 20:06

Én még nem ettem naspolyát. Mihez hasonlít az íze?:))

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. november 27. 20:29

Nahát! Kissé fanyar, és az almapüréhez hasonlítanám.

Andi/cuki írta... [Válasz erre...]
2009. november 27. 20:35

Itenem,de sajnálom,hogy a n.mamámnak már nem süthetek.:-((Imádta a naspolyát.Sose tudtam,hogy laspolya,vagy naspolya..:-))

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. november 27. 20:38

Andi, én lasponyának is hallottam. Szerintem tájegységfüggő.

szepyke írta... [Válasz erre...]
2009. november 28. 9:17

Én meg még életemben nem ettem naspolyát. Valahogy, nekem olyan furcsa egy valami... :)

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. november 28. 9:23

Pedig nagyon finom!

starfokker írta... [Válasz erre...]
2009. november 30. 11:33

micsoda remek ötlet! és mellesleg imádom a naspolyát, de mivel annyira szezonális, eddig csak nyersen ettem.

Csacsillus írta... [Válasz erre...]
2011. december 3. 21:11

Most veselkedtem neki egy kisebb adagnak, de arra jutottam, kisütöm a csokis piskótát. Mielőtt teljesen kész lenne, kiveszem, rákenem a naspolyát (amit nem főztem meg, simán kiskanállal pépesítettem, kevés akácmézzel összekevertem), erre megy a tojáshab citromlével. Kíváncsi vagyok, lesz-e olyan szép, mint a képen lévő :)

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. december 3. 22:07

@Csacsillus
Én is kíváncsi vagyok, milyen lesz!

Kowee1 írta... [Válasz erre...]
2011. december 10. 18:48

de már alapból puha a naspolya...vagy ez a éretlen naspolyára vonatkozik?kérlek segítsetek köszönöm

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. december 10. 23:17

@Kowee1Ha már nagyon puha, akkor nem kell főzni.

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com