2009. november 29., vasárnap

Mézeskalács díszek

15 megjegyzés

Ez a mézestészta díszekhez van optimalizálva, de szódabikarbónával és puhítva evésre is alkalmas. A tészta nyersen is eláll a hűtőben, akár egy hónapig.




Hozzávalók:
300 g finomliszt
1 egész tojás + 1 tojás sárgája
100 g porcukor
1 kk fahéj és szegfűszeg
150 g méz
1 kávéskanál kakaó
50 g vaj
(a szódabikarbóna kimarad, hogy ne púposodjon)

Elkészítés:
A lisztet, porcukrot, a fűszereket, kakaót összekeverem. A mézet mikróban kissé felmelegítem, majd hozzáadom a lisztes keveréket, keverek rajta. Beleteszem a tojást, a tojássárgáját és az olvasztott vajat. Késsel összekeverem, vagdalom, a végén kézzel összegyúrom. A tészta ragadós lesz. Egy napig pihentetem a hűtőben. (De akár egy hétig is maradhat.)
Pihentetés után előveszem és átgyúrom. Most derül ki, kell-e még hozzá liszt. Ha túl puha, egy.két kanállal gyúrok még hozzá. Ezután alul-felül lisztezve 2 mm vastagra nyújtom, és a gyerekeim kiszaggatják. A hulladékot újra összegyúrom, kiszaggatom, egész addig, míg el nem fogy.
Vékonyan kiolajozott tepsire sorakoztatom őket, és 170-180 fokos sütőben kb. 10 perc alatt megsütöm.
Egyenes felületre szedem lapáttal, hagyom kihűlni.



Íróka:
1 tojásfehérjét beleütök egy bögrébe. A habverőbe csak az egyik kart teszem be. Felverem, mikor már habos, hozzácsepegtetek pár csepp ecetet vagy citromot, s ezzel nagyon kemény habot készítek. Ezután fokozatosan belekeverek 120 g szitált porcukrot, legvégül egy-két teáskanál rizslisztet is.

Az írókát egy nylonzacskó sarkába kanalazom (a felét), szorosan összetekerem, majd egy éles ollóval nagyon pici lyukat vágok a sarkán. Éppcsak levágom, szinte nem is látszik lyuk.
Ezzel különböző mintákat rajzolok a mézesekre, hagyom az asztalon megszáradni. Ezután dobozban tárolom.

Az írókázott mézes puhítva nem jó, mert a díszítés lepotyog róla.

Ezeket a mézeseket a kisfiam írókázta, s ahhoz képest, hogy a zacskós írókázás nem is olyan egyszerű dolog, és most csinálta először, nagyon szépek lettek. Fel fogjuk tenni a fára őket. Jól szórakoztunk mézeskészítés közben.


Megjegyzések

15 megjegyzés ehhez: "Mézeskalács díszek"

Raindrop írta... [Válasz erre...]
2009. november 29. 12:30

Már ne is haragudj, de amit a kisfiad csinált, sokkal szebb, mint a tiéd! :D

(persze a tiéd is csudaszép!) :)

ancsika1 írta... [Válasz erre...]
2009. november 29. 12:43

Gyönyörüek! :)

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. november 29. 13:35

Nem haragszom. Nekem is nagyon tetszenek :D

lúdanyó írta... [Válasz erre...]
2009. november 29. 14:56

Nagyon szépek lettek, ügyesek vagytok ! :)

sedith írta... [Válasz erre...]
2009. november 29. 15:44

Gyönyörűek, mindkét művész tehetséges.:)

Andi/cuki írta... [Válasz erre...]
2009. november 29. 17:22

Nagyon szépek!Büszke lehetsz!:-))
Nem is tudtam,hogy miért potyog le a fehérje.
Már megint tanultam:-))

Limara írta... [Válasz erre...]
2009. november 29. 19:26

Gyönyörűek! :)) Én puha mézest irokázok, soha nem jön le róla!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. november 29. 19:39

Előbb puhítod és utána díszíted?

szepyke írta... [Válasz erre...]
2009. november 29. 21:26

Nah, ez a gyerek már most ügyesebb, mint én... Én a pont,pont vesszőcskénél elakadnék...:)))

Moha írta... [Válasz erre...]
2009. november 30. 20:24

Nagyon szépek lettek!
Én is puha mézest írókázok, (már sütés és kihűlés után rögtön puha) és nem szokott lejönni.
Lenne egy kérdésem, a hozzávalóknál kimaradt a vaj? Mert a készítésnél írod az olvasztott vajat...

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. november 30. 20:54

Á köszi Moha, tényleg kimaradt, Már javítom is.

pszotamarianna írta... [Válasz erre...]
2009. december 1. 18:06

Szia!

Csodaszépek a mézesek!
Azt szeretném kérdezni, hogy ehhez a mennyiséghez ha puhát szeretnék mennyi szódabikarbónát kell adni?
Köszi előre is!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. december 1. 20:26

2,5 g szódabikarbóna.
A mézest puhítani kell almával, ha olyan vajpuhát akarsz mint pl. a mézes zserbónál.

Marianna írta... [Válasz erre...]
2009. december 4. 22:11

Szia!

Köszi a választ. Igazából mi szeretjük a kemény mézest. Erről a puhítási módszerről most hallok először, de ki fogom próbálni :)
Minden jót,
Marianna

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. október 17. 9:02

A fiadé is nagyon szép, de azért a dieid szebbek!
Gratula!

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com