2009. november 8., vasárnap

Kelt kalács kenyérsütőgéppel

22 megjegyzés



Hozzávalók:
200 g rétesliszt
300 g finomliszt
100 g cukor
1/2 kávéskanál só
1 tojás
20 g élesztő
40 g vaj
1,5 dl tejszín
0,5 dl tej

Elkészítés:
A tejszínt meglangyosítom mikróban, és az élesztőt feloldom benne. A liszteket, cukrot és sót a gép üstjébe teszem, hozzáöntöm a tejszínes élesztőt, beindítom a kelesztés programot, elkezdem kevertetni. A tojást elkavarom a tejjel, a tésztához adom. Felolvasztom a vajat, és hozzáöntözgetem azt is. Megdagasztatom a géppel. Mivel elég zsíros a tészta, több idő kell, hogy megkeljen. Hagyom kb. 3/4 órát kelni, a programot nem állítom le, csak kiveszem az üstöt. Kiszedem a tésztát, hosszú hurkává formázom, kissé meglapítgatom, és a keskeny oldalánál fogva összetekerem. Kihúzogatom a szélességét üst méretre. Az üstből kiveszem a lapátot, és a tésztát visszahelyezem. A gépbe teszem, hagyom tovább járni a kelesztőprogramot. Ha lejárt, benne hagyom még addig, míg háromszorosára kel. Akkor beindítom a sütés programot, és hagyom végigmenni. A kenyérsütő ablakát alufóliával takarom felül. Ha lejárt a program, óvatosan kicsúsztatom a kalácsot, és rácson hagyom hűlni.
Kakaóval, vajjal, házidzsemmel, mézzel isteni, de magában is finom, mert nem száraz.


Megjegyzések

22 megjegyzés ehhez: "Kelt kalács kenyérsütőgéppel"

Ágianyu írta... [Válasz erre...]
2009. november 8. 12:10

Ez gyönyörű lett. Nálam sokáig nem nagyon került elő a gép, mert Brigi iszonyatosan félt tőle. Mostanában megint elő-elő veszegetem, de még fejlődnöm kell, hogy ilyen szépet süssek vele. Olvasom is a jó tanácsaidat gyorsan. Köszi.

Andi/cuki írta... [Válasz erre...]
2009. november 8. 17:25

Gyönyörű magas,s finom lehet az íze is:-))

sedith írta... [Válasz erre...]
2009. november 8. 20:08

Írtam egy jó hosszút és elúszott. Lefagyott a böngészőm. Még iylen nem volt. No, de mindegy.
Most már csak röviden írok, a lányege úgyis az volt, hogy gyönyörűek a "kelt dolgaid"! És biztos nagyon finomak is.

Még írtam a házi krémsajtodról is, de némi utalást találsz majd a legfrissebb bejegyzésemnél róla. :)
Jó éjt!

szepyke írta... [Válasz erre...]
2009. november 8. 22:56

Ez gyönyörű, de mi van, ha nem a kenyérsütőben sütöd meg?
Engem ez a kocka forma annyira zavart benne. Valahogy nekem a kenyér, az legyen kerek, a kalács, meg fonott. Ez van beleégve az agyamba...:))
Mint, ahogy a kifli, az félhold alakú és ne egyenes legyen, mert az nem kifli. :))

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. november 8. 23:33

Bárhol meg sütheted. Engem nem zavar a kockaforma, ha nem akarok vacakolni vele, akkor jó, ha a kenyérsütő megsüti.

Maimoni írta... [Válasz erre...]
2009. november 9. 17:53

Én is gyakran készítek kalácsot, akár a kenyérsütőben, akár a sütőben sütöm, mindenhogy sikere van. Én ezt a formát abból a szempontból kedvelem, hogy pl. tízóraira csomagolni a cserekeknek praktikusabb.

Maimoni írta... [Válasz erre...]
2009. november 9. 17:55

gyerekeknek:))

Kriszta írta... [Válasz erre...]
2010. január 20. 9:33

Köszi Wise Lady, ezt ki fogom próbálni!
Nekem eszembe nem jutna így trükközni a géppel, hogy kiveszem, beteszem... stb., úgyhogy jó hogy leírsz ilyeneket :)

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. február 25. 13:08

Szia!
Megsütöttem ezt a kalácsot, hát szenzációs! Pedig már sok bloggerina társadét kipróbáltam, de ez a legjobb! Köszi!!!! Egy kérdésem azért lenne: szerinted kakaóval kombinálva hogyan lehetne elkészíteni?
Szép napot!

Anna

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. február 25. 19:22

Anna, nagyon örülök, hogy tetszett. Kakaóval is szoktam kombinálni. Amikor kiveszem az üstöt, kétfelé osztom a tésztát, és az egyik felébe kb. 50-80 g kakaót gyúrok. Két hurkát formázok, mindegyiket meglapítom egy kicsit, egymásra helyezem, és így tekerem fel. Mehet tovább a kenyérsütő program.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. február 25. 20:16

Köszike, éppen most vettem ezzel a módszerrel a gépből. Még nem tudtam megvágni, percenként járok a konyhába, hogy mikor hűl már ki.
Azért nagyon köszönöm a választ.
Ja, és gratula az oldaladhoz, napi szinten nézem és sokszor csorgatom a nyálam.
További jó írásaidat várva, baráti üdvözlettel:
Anna

BORI írta... [Válasz erre...]
2010. december 2. 19:12

Idáig csak nézegettem a receptjeidet.Ma viszont megsütöttem a zsemléket és a kalácsot. Isteni lett, köszönöm a recepteket. Szepyke azt irja, be van kódolva az agya, hogy a kalács fonott. Nos, lehet a gépben igy is sütni.Blogomba feltettem az erre vonatkozó képeket.

Beatrix írta... [Válasz erre...]
2010. december 26. 21:58

Kedves Bori!

Ez a "gépben süthető fonott kalács" érdekelne, de nem találom a receptjét és képeket a blogodon. Segítenél?

Előre is köszönöm!

Beatrix

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. december 27. 0:06

@Beatrix
Amukor kiveszed a gépből, hogy átgyúrjad (és a lapátot is kiveszed ekkor), ilyenkor lehet 3 felé vágni és megfonni. Így teszed vissza a gépbe. Bori is így csinálta.

Beatrix írta... [Válasz erre...]
2010. december 29. 19:36

Köszönöm szépen, Wise Lady!

Beastie írta... [Válasz erre...]
2011. április 13. 9:41

Szia! Megtaláltam ezt a fini és szép receptet, de türelmetlen és kreatív voltam, így kicsit variáltam. Nagyon finom lett, köszi a jó ötletet. Beastie

Istennyila írta... [Válasz erre...]
2013. november 30. 20:43

Szia Wise Lady!

Megsütöttem a kalácsodat, nagyon jól sikerült. Ha szeretnék bele mondjuk 10 deka mazsolát vagy apróra vágott aszalt barackot rakni, kell változtatni a recepten?

Üdv.:

Viktor

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2013. december 1. 22:33

Nem kell változtatnod. Nekem a gépem sípolással jelzi, mikor keverjek hozzá magokat.

Istennyila írta... [Válasz erre...]
2013. december 2. 20:44

Szia Wise Lady!

Újra megsütöttem a kalácsod. Másodjára kicsit alakítottam rajta, hogy 900 g-os géppel meg tudjam sütni.

A recept a következő:

Kelt kalács kenyérsütőgéppel

180 g rétesliszt
270 g finomliszt
90 g cukor
1/2 kávéskanál só
1 tojás
18 g élesztő
40 g vaj
1,5 dl tejszín
0,5 dl tej
100 g mazsola

Tészta programmal raktam oda, miután lejárt (nálam 1 óra kelesztés után alig volt nagyobb egy jól megtermett hamburger zsemlénél), elindítottam egy cukrozott kenyér programot. A hangjelzés után beleraktam a mazsolát. Figyeltem a tésztát, először azt hittem nem fog megkelni, időben, még az utolsó percekben és a sütés elején is duzzadt.
Nagyon finom lett, a súlya 870 g, alig tudtuk kivárni, hogy meghűljön. Ha nem vigyázunk, nem marad reggelire :-)

http://kepfeltoltes.hu/131202/P1100820_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

http://kepfeltoltes.hu/131202/P1100821_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Ilyen lett, köszönöm a receptet!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2013. december 2. 22:54

Gyönyörű lett a kalácsod! Legközelebb kóstolót is küldjél :)

Istennyila írta... [Válasz erre...]
2013. december 3. 11:03

Annak mi a titka, hogy a te kalácsod tésztája fehérebb, és homogénebb. Mit kellene máshogy csinálnom, hogy ilyen apró lyukak legyenek az enyémben is?

Köszi.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2013. december 3. 23:14

@Istennyila
1000W-os lámpával fotóztam, gondolom a színe a jobb megvilágítás miatt fehérebb. A lyukacsosság meg gondolom az alapanyagoktól, kenyérsütőgéptől függhet. Az is igaz, hogy én kétszer dagasztok mindent, ha lejár a dagasztás (a dögönyözés rész), akkor elindítom elölről újra, és így hagyom végigmenni.

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com