2009. október 16., péntek

Tojáspörkölt

15 megjegyzés

No, ez érdekes étel. Annak idején, mikor még egyetemista voltam, a férjem pedig egyszerű kutató, és már egy gyerkőc is szaladgált a háznál, a hóvégéken elő-előkerült. Ennek ellenére én nagyon kedvelem, és ha már nem is szorulok meg filléres módon, szívesen készítem.



Hozzávalók:
4 tojás
fél fej vöröshagyma
2 teáskanál pirospaprika
1 dl tejföl
2 evőkanál olaj
1 teáskanál finomliszt

Elkészítés:
A tojásokat keményre főzöm, hideg vízben hűtöm. A vöröshagymát nagyon apóra vágom (ha van türelmem, akkor reszelem). Felforrósítom az olajat és a hagymát megdinsztelem rajta. Rádobom a lisztet, keverek egyet-kettőt, félrehúzom, hozzáadom a pirospaprikát is. 1 dl vízzel elkeverem, beleteszem a tejfölt, ezt is elkeverem. Ráöntök még 1 dl vizet és visszateszem 2-3 percre forralni. A tojásokat megpucolom, és tojásszelővel 6-6 gerezdre vágom. Egy laposabb tálba vagy lábosba sorakoztatom őket, és a forró pörköltlével leöntöm, állni hagyom, hogy összeérjen. Tálaláskor ha kell, kissé megmelegítem. Nem szoktam beletenni a lébe főzéskor a tojást, mert úgy szeretem, ha nem hullik ki a sárgája, hanem szépen egyben marad.
Főtt rizzsel vagy nokedlivel tálalom.

Megjegyzések

15 megjegyzés ehhez: "Tojáspörkölt"

Yasmine írta... [Válasz erre...]
2009. október 16. 12:51

Én is készítettem már, régebben, pontosan ugyanígy. Finom, és ami érdekes, van olyan laktató, mint az "igazi" pörkölt, húsból. Jó, hogy újra eszembe juttattad. :-))

Edó írta... [Válasz erre...]
2009. október 16. 13:59

Tenyleg erdekes lehet, en meg errol sosem hallottam..:)

Mian írta... [Válasz erre...]
2009. október 16. 14:11

1000 éve nem ettem, pedig nagyon szeretem! De jó, hogy eszembe juttattad! :)

szepyke írta... [Válasz erre...]
2009. október 16. 14:23

Én sem hallottam még róla. Nálunk az ilyen mindig előkerülő a borsópörkölt volt, de azt én imádtam!
Ezt ki fogom próbálni!

Wittner Lilla írta... [Válasz erre...]
2009. október 16. 18:36

Nem tudok ide beilleszteni.
lilalfoz.blogspot.com továbbgurítottam neked a labdát tudatos vásárló ügyben :-) nyilatkozz ha van kedved (úgy láttam, még nem írtál - vagy nem lapoztam elég régre vissza :-))

stampoasis írta... [Válasz erre...]
2009. október 18. 13:22

én sem hallottam még róla, dee nagyon tetszik.

sedith írta... [Válasz erre...]
2009. október 19. 13:08

NA, még jó, hoyg nem én vagyok az egyedüli, aki még nem hallott róla!
De szívesen megkóstolnám, lehet, hoyg el is készítem valamikor.

sándorlaci írta... [Válasz erre...]
2010. augusztus 16. 23:04

én régebben sokszor csináltam, amikor szanaszét dolgoztam az országban(albérlet, munkásszálló, kevés hely.)időnként ma is, a saját konyhában. Elárulom: zöldbabból, borsóból, cukkíniből is kiváló pörköltet lehet főzni.egy sem macerás, és hamar megvannak. persze a hús az igazi.
de,mint a közmondás tartja:több nap, mint kolbász... ezért(is) érdemes variálni..

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. október 20. 21:31

Ezt a receptet én nem ismertem, de megtetszett, megcsináltam és nagyon ízlett. A leírt mennyiségből két adag lett, úgyhogy bevittem a munkahelyemre is ebédre. (Írországban dolgozom.) Látnotok kellett volna kollégáim elkerekedett szemét az étel láttán! "Nahát! De furán néz ki! Mi ez?" Úgyhogy utólagos engedelmeddel tovább adtam nekik a receptet, hogy ők is kipróbálhassák. :)
Kriszta, Dublin

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. október 20. 23:27

Kriszta örülök, hogy ízlett. Az meg még izgalmasabb, hogy esetleg az írek is főznek tojáspörköltet :D

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. január 16. 22:42

Én is nagyon szeretem és nagyon hasonlóan szoktam csinálni. Igaz, én épp azt szeretem, ha kiesik a tojás sárgája és sűríti a szaftot, így felkarikázva főzés közben dobom a serpenyőbe és jól összekeverm az egészet... :-)
De tényleg nagyon gyors és finom!!!
Üdv,
Javas Zsuzsa

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. január 23. 13:01

Én is szoktam tojáspörköltet csinálni, de kicsit másképp. Én nem főtt tojásból. Így készítem: Pörkölt alapot csinálok, megpucolom a hagymát, felkockázom, megdinsztelem, olajon, majd pirospaprikát szórok rá, öntök rá vizet és megfőzöm a hagymát. Amikor megfőtt felütök 5 db tojást felverem és ráöntöm a pörkölt alapra. Amikor összekapta, rá öntök 1 nagy tejfőlt. Főzök ki tésztát és erre szedem rá összekeverem. Nálunk nagyon bejön.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. január 23. 13:41

@Névtelen
Ez is nagyon jó verzió!

Inci írta... [Válasz erre...]
2011. október 5. 22:07

Szerintem is nagyon finom,laktató és olcsó étel,de ha adhatok tanácsot akkor az igaz amit valaki javasolt,hogy a hagymára dinsztelés és pirospaprikával megszórás után mindig feltöltöm kevés vízzel,van hogy többször is,mert akkor teljesen szétfő a hagyma ja és a sót is ebbe teszem mert az még elősegíti a pépesedést.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. október 5. 22:32

@Inci
Köszönöm a kiegészítést. Én ezért vágom nagyon apróra vagy reszelem. Hamar szétfőjön.

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com