Májpuffancs





A májpuffancs már sokszor kihúzott engem a csávából, ha gyorsan kellett valami harapnivaló, és húshoz nem jutottam. Itt vidéken nem úgy van, hogy az ember csak leugrik a sarokra és tud (friss) húst venni. A mélyhűtő is lefogyhat. A közelünkben egyetlen nagyobb bolt van (a többibe autóval kell menni, olyan messze vannak), ahol hús is van. Na nem választék, hanem csirkemell, csirkecomb, sertéscomb, karaj. Ennyi. Hentes, nagyon messze. Igen ám, de ebben a boltban úgy jártam a múltkor, hogy kértem egy kilónyi karajt, a kis eladó hölgy azt mondta: egy pillanat, mindjárt jövök, bement hátra, két perc múlva kijött, és közölte velem, ő nem adja oda nekem azt a húst, amit kértem, sőt a többiből sem ad. Na, én meg megértettem. De azóta nem is kérek ilyesmit ebben a boltban. Májas pedig sokszor van itthon. Szeretjük mindenhogyan. A pici boltban szoktam venni egy jóféle házias májast.
Szóval most is váratlanul hazajött a fiunk, hát főzni kellett. Ropogós sültkrumpli, ez volt a kérés, de mi hozzá? Azonnal. Hát persze, májpuffancs. Ecetes almapaprikával, paradicsommal, majonézzel.
Csirkemájból is szoktam készíteni. Mindenféle főzelékhez is kiváló.

Májpuffancs: egy alapadag

Hozzávalók:
100 g kenőmájas (vagy elkapart csirkemáj)
1 zsemle
1 tojás
1 evőkanál zsemlemorzsa (durvára reszelt, házi)
kevés tej

bors
petrezselyemzöld (elmaradhat)

Elkészítés:
A zsemlét kockára vágom, kevés tejet öntök rá, néhány percig áztatom, és kinyomkodom. Hozzáteszem a májast, a tojást, elkeverem, ízesítem sóval (a májas is sós, keveset!), borssal. 2 szál petrezselyemzöldet apróra vágok és belekeverem. Végül hozzáteszem a zsemlemorzsát is. Kanállal lapos pogácsákat szaggatok, forró olajban vagy zsírban pirosra sütöm.

4 megjegyzés:

  1. nem kell vidékre menni ahhoz, hogy ne legyen a közelben húsbolt... 5 perc séta a kis tesco és a spar, a zöldségpultjuk közepes - elég sok minden van benne, de ha cukkinit akarok, akkor pont nincs, avokádó szintén össze vissza van csak stb, de húspult elég béna mindkettőben. hol ez van hol az van, de általában nagyon közeli a lejárat, azt meg nem szeretem (vegye meg más...). arról pedig csak álmodozom, hogy pulyka felsőcombot veszek és a hentes ki is filézi nekem. minden más egység (piac pl) villamos vagy autó. hentes, zöldséges sehol. ja és pék. az említett két egységben egy ehető dolog van a mini bagett. a normális kiflihez már utazás és kutatómunka kell. kenyérhez szintén, de azt nagyon ritkán veszünk, mert még a fél kilós is nagy nekünk.

    VálaszTörlés
  2. Na igen. Én azt nem bánom, hogy el kell mennem bevásárolni, vagy nincs a közelben nagy választék, de hogy azért ne adja oda, mert szimpi vagyok és tudja, hogy romlott a hús...Durva. Pedig úgy örültem, hogy nyílt itt is egy nagyobb üzlet.

    VálaszTörlés
  3. de az milyen jó, hogy szimpatikus vagy a húspultos csajnak :-) gondolj erre. szeretem azt hinni, hogy a gyárban becsomagolt hússal kevésbé tudnak trükközni, mint azzal, ami a hűtőkamrában lóg, mert azon kerek-perec rajta van a csomagolási és az eltarthatósági dátum.

    VálaszTörlés
  4. Ez nagyon finom, szoktam hasonlót én is készíteni, de kész májasból még sose próbáltam. :) Egyébként egy bejegyzésemben hivatkoztam rád és az "okosságaidra", ha időd engedi, nézz be hozzám: http://fakanalforgato.blogspot.com/2009/10/narancsos-mazsolas-krumplisalata.html

    VálaszTörlés

@templatesyard