2009. október 3., szombat

Körtebefőtt

8 megjegyzés



Úgy adódott, hogy kaptam néhány kiló körtét, és már mindenfélét készítettem belőle, mégis maradt. Hamar megromlik, ezért úgy döntöttem, a maradékot elteszem.

Hozzávalók: 2 üvegre
Kb. 1 kiló körte
fél citrom leve
3 púpos evőkanál cukor
3 evőkanál méz
1 dl rum

Elkészítés:
A körtét megtisztítom, és citromos vízbe teszem. Felforralok fél liter vizet, beleteszem a mézet és a cukrot, feloldom. A körtéket felszelem kisebb darabokra és az üvegekbe töltöm. Ráöntöm a forró levet, hozzáadom a rumot is. Az üvegeket lezáratlanul a mikróba teszem, maximumon (nálam 900 Watt) kb. 2 perc alatt gyöngyözésig melegítem. A teljesítményt letekerem 60%-ra, és még kb. 6 percig mikrózom. Ekkor fóliával letakarom az üvegek száját, késhegynyi szalicilt teszek rá, majd rácsavarom a tetőket is. Egy törülközővel letakarom, hogy ne hirtelen hűljön ki (de száraz dunszt nem kell).

Megjegyzések

8 megjegyzés ehhez: "Körtebefőtt"

szepyke írta... [Válasz erre...]
2009. október 3. 12:00

Valamiért nem szeretem a körtét. Próbáltam egy párszor, de mindig "grizes" volt, ami nekem nagyon nem jött be. Ez is vízválasztó gyümölcs szerintem. Mondjuk, én nem vagyok mérvadó, mert nem nagoyn szeretem a gyümölcsöket.:(

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. október 3. 12:45

Ez a fajta, amit én most használtam, egyáltalán nem grízes, teljesen homogén, éretten olyan az állaga, mint a vaj. A grízes fajtát én sem kedvelem annyira.

sedith írta... [Válasz erre...]
2009. október 3. 13:46

A kemény gyümölcsökből (pl. körte, birs, de a barackot is) én úgy készítem a befőttet, hogy fellobbantom a gyümölcsöt a szirupban (első forráskor szedem ki) és a forró szirupot öntöm rá. Az az előnye, hoyg nem kell dunsztolni. De ez a mikrózós dunszt nem nagy kunszt.:D
Még olvastam valakinél ezt a fólia és fedél közé tett szalicilt, valóban annyi, mintha beletennéd? És ez érvényes más dolgoknál is, vajon?

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. október 3. 13:58

Igen, ez így jó. Lekvárhoz is, máshoz is.
A mikrót nagyon sok mindenre fel tudom használni, én már régóta így dunsztolok, ha kell.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. október 3. 14:00

Ja, és ezek a körték egyáltalán nem voltak kemények, hanem vajpuhák. Egyébként a mikrós dunsztoláskor a gyümölcs belseje is fő, a sugaraktól. Ezért jobb is, mint a lábasos módszer.

sedith írta... [Válasz erre...]
2009. október 3. 14:15

Mint a rémálom, állandóan visszatérek... :P

Köszi. Amúgy mi a magyarázat erre a szaliciles dologra? Te általában tudd az iylen válaszokat, azért kérdezem!:D

És nem utolsó sorban, kukk be hozzám, mert vár valami!:) Jelige: jobb későn, mint soha.:D
Puszi

sedith írta... [Válasz erre...]
2009. október 3. 14:18

És még mindig itt...

Tudtam, hoyg megkaptad a díjat, de én sem hagyhattalak ki. :)

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. október 4. 14:02

A magyarázatot olvastam egyszer valahol, de sajnos elfelejtettem :(

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com