Diós szilváspite



Ez a pite frissen roppanósan, morzsálódósan omlós, másnap viszont rendkívül puha, szinte szétolvad a szájban. Mindig jóféle házi zsírral sütöm.

Hozzávalók:
150 g zsír (vagy vaj)
200 g finomliszt
50 g rétesliszt
fél csomag sütőpor
1 tojás
75 g cukor + 2 evőkanál cukor
csipet só
1 kg szilva
1 kávéskanál fahéj
200 g darált dió
2 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítés:
A liszteket elkeverem a sütőporral, sóval, majd alaposan elmorzsolom a zsírral. Hozzáadom a 75 g cukrot, és a tojást is. Összegyúrom. A szilvát kimagozom és negyedekre vágom (félbe, ha aprószemű). A tésztának kevéssel több, mint felét köralakra nyújtom, akkorára, hogy a piteforma peremére is jusson. Jól lisztezzünk alá és fölé, mert ragadhat. A lapot óvatosan feltekerem a nyújtófára és a piteformába görgetem, eligazítom. Ha szakad vagy elcsúszott, nyugodtan foltozhatjuk. Kinyújtom a maradék tésztát is, akkora körlappá, amekkora a forma. Az alsó tésztalapot megszórom egy evőkanál zsemlemorzsával, belerakom a szilvát, megszórom a fahéjjal, és két evőkanál cukorral.
Rászórom a diót, úgy, hogy kitöltse a szilvák közötti rést is, majd ráhintem a másik evőkanál zsemlemorzsát is. A másik tésztalapot is feltekerem a nyújtófára, és a pite tetejére görgetem. Egy kissé lenyomkodom, húsvillával megszúrkálom, és megkenem a tetejét tojással vagy tejföllel. 180 fokos előmelegített sütőbe teszem, és kb. 35 percig sütöm. Szeletelés előtt langyosra hűtöm.

5 megjegyzés:

  1. Nyimi-nyamm. Ha süteménybe vaj kell (no, nem a krémekről beszélek, hanem a tésztájukról) én mindig zsírt használok, mert a vajat sajnálom :-$, zsír viszont mindig van itthon és különben nehezen fogy. Ha tepsit kell megkenni, akkor is inkább zsírt használok, így biztos, hoyg egyetlen süti sem ég oda. Bár mostanában igencsak rákaptam a sütőpapírra...

    VálaszTörlés
  2. Wise Lady! Csak szólok, megtaláltam a hibát az oldalamon. Tudod, hogy nem látszott az oldalsáv IE-ben. Az egyik bejegyzésnél túl széles volt a kép, és ez okozta a hibát. Köszi mégegyszer, hogy szóltál.
    És ez a pite nagyon jól néz ki. Diós is meg szilvás is, hmm, éhes lettem! :))

    VálaszTörlés
  3. Á nagyszerű. Köszi, hogy szóltál. A hozzászólásaimat töröld ki, hisz nem tartozik a poszthoz.

    VálaszTörlés
  4. Szerintem s a zsírtól mozsalékosabb,van egy zsíros pitereceptem nekem is. Szilva-dió jó lehet együtt.Én szőlő-diósat akartam,de az uram eltüntette az egész kosár othellót...

    VálaszTörlés
  5. Nagyon gusztaaaa! Cserébe hoztam Neked valamit, nézz be hozzám érte!;O)

    VálaszTörlés

@templatesyard