2009. október 5., hétfő

Diós szilváspite

5 megjegyzés


Ez a pite frissen roppanósan, morzsálódósan omlós, másnap viszont rendkívül puha, szinte szétolvad a szájban. Mindig jóféle házi zsírral sütöm.

Hozzávalók:
150 g zsír (vagy vaj)
200 g finomliszt
50 g rétesliszt
fél csomag sütőpor
1 tojás
75 g cukor + 2 evőkanál cukor
csipet só
1 kg szilva
1 kávéskanál fahéj
200 g darált dió
2 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítés:
A liszteket elkeverem a sütőporral, sóval, majd alaposan elmorzsolom a zsírral. Hozzáadom a 75 g cukrot, és a tojást is. Összegyúrom. A szilvát kimagozom és negyedekre vágom (félbe, ha aprószemű). A tésztának kevéssel több, mint felét köralakra nyújtom, akkorára, hogy a piteforma peremére is jusson. Jól lisztezzünk alá és fölé, mert ragadhat. A lapot óvatosan feltekerem a nyújtófára és a piteformába görgetem, eligazítom. Ha szakad vagy elcsúszott, nyugodtan foltozhatjuk. Kinyújtom a maradék tésztát is, akkora körlappá, amekkora a forma. Az alsó tésztalapot megszórom egy evőkanál zsemlemorzsával, belerakom a szilvát, megszórom a fahéjjal, és két evőkanál cukorral.
Rászórom a diót, úgy, hogy kitöltse a szilvák közötti rést is, majd ráhintem a másik evőkanál zsemlemorzsát is. A másik tésztalapot is feltekerem a nyújtófára, és a pite tetejére görgetem. Egy kissé lenyomkodom, húsvillával megszúrkálom, és megkenem a tetejét tojással vagy tejföllel. 180 fokos előmelegített sütőbe teszem, és kb. 35 percig sütöm. Szeletelés előtt langyosra hűtöm.

Megjegyzések

5 megjegyzés ehhez: "Diós szilváspite"

sedith írta... [Válasz erre...]
2009. október 5. 12:35

Nyimi-nyamm. Ha süteménybe vaj kell (no, nem a krémekről beszélek, hanem a tésztájukról) én mindig zsírt használok, mert a vajat sajnálom :-$, zsír viszont mindig van itthon és különben nehezen fogy. Ha tepsit kell megkenni, akkor is inkább zsírt használok, így biztos, hoyg egyetlen süti sem ég oda. Bár mostanában igencsak rákaptam a sütőpapírra...

Ágianyu írta... [Válasz erre...]
2009. október 5. 15:29

Wise Lady! Csak szólok, megtaláltam a hibát az oldalamon. Tudod, hogy nem látszott az oldalsáv IE-ben. Az egyik bejegyzésnél túl széles volt a kép, és ez okozta a hibát. Köszi mégegyszer, hogy szóltál.
És ez a pite nagyon jól néz ki. Diós is meg szilvás is, hmm, éhes lettem! :))

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. október 5. 15:40

Á nagyszerű. Köszi, hogy szóltál. A hozzászólásaimat töröld ki, hisz nem tartozik a poszthoz.

Andi írta... [Válasz erre...]
2009. október 5. 21:28

Szerintem s a zsírtól mozsalékosabb,van egy zsíros pitereceptem nekem is. Szilva-dió jó lehet együtt.Én szőlő-diósat akartam,de az uram eltüntette az egész kosár othellót...

Latsia írta... [Válasz erre...]
2009. október 5. 22:04

Nagyon gusztaaaa! Cserébe hoztam Neked valamit, nézz be hozzám érte!;O)

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com