2009. október 31., szombat

Csúsztatott palacsinta

12 megjegyzés




Hozzávalók:
6 tojás
50-50 g vaj (a tésztába és a sütéshez)
180 g finomliszt
100 g cukor
4 dl tej
csipet só
vaníliakivonat (vagy 1 vaníliáscukor)
a hintéshez: darált mandula (vagy dió) és porcukor

Elkészítés:
A tojásokat szétválasztom külön tálba. A sárgákat a cukor felével habosra-fehérre mixelem, hozzáadom a vaj felét, azzal is elkeverem. Beleteszem a vaníliát, sót, hozzákeverem a tejet, majd fokozatosan a lisztet is. A fehérjékből pár csepp ecettel nagyon kemény habot verek, hozzáadom a cukor másik felét, és fényesre verem. A tojáshabot kanállal óvatosan beleforgatom a tejes keverékbe. Egy 28 cm-es teflonserpenyőben szoktam sütni. A tűzhely mellé készítem a darált mandulát, a porcukorszórót, a vaj másik felét, és egy nagy lapostányért. A serpenyőt felforrósítom közepes lángon. Darabka vajat futtatok rajta, egy merőkanál tésztát beleöntök, egy lapos símítóval elegyengetem, és pár perc alatt megsütöm az egyik felét, amíg a tetején a folyósság megszűnik. Ne legyen forró a láng, mert megég az alja, ki kell tapasztalni. Ekkor óvatosan a sült aljával lefelé rácsúsztatom a lapostányérra. Amíg az újabb palacsinta sül, megszórom mandulával és porcukorral. Így sütöm egymás után. Az utolsó palacsintát is megszórom. Ha nem azonnal tálalom, akkor közvetlen fogyasztás előtt 30 másodpercet mikrózok rajta. Tortaszerűen szeletelem. Mi különböző dzsemekkel, vagy csokiszósszal szoktuk enni. Most eperdzsemet bontottam.
Én vastag, habos palacsintákat szoktam sütni. Kissé magasabb lesz a torta, mint a képen látható, de 3 darab palacsinta áldozatul esett a fölbukkanó családtagoknak :D

Megjegyzések

12 megjegyzés ehhez: "Csúsztatott palacsinta"

Yasmine írta... [Válasz erre...]
2009. október 31. 13:00

Még soha nem készítettem, pedig gyerekkorom óta ismerem ezt a desszertet. Gondolom, jól kell lavírozni, hogy az alja se égjen meg, de azért a teteje se maradjon nyers. Biztosan kipróbálom, mert hallottam, hogy isteni finom, azon a fotón meg egyenesen gyönyörű :-))

Edó írta... [Válasz erre...]
2009. október 31. 13:39

Jaj de nagyon guszta!En sem probaltam meg,de sokat olvastam mar rola.De!Eljon az ideje ennek is,mint a szalmakalapnak:)

ancsika1 írta... [Válasz erre...]
2009. október 31. 14:46

De nagyon imádom! :) Kaphatok???

Ágianyu írta... [Válasz erre...]
2009. október 31. 16:10

Ezt már milyen régóta ki akarom próbálni, és most úgy megkivántam, ez a kép gyönyörű.
Fölbukkanó családtagok palacsintasütés közben...:)) Mindig üres a tányér, hiába sütöm egyiket a másik után. Ismerős!

Andi/cuki írta... [Válasz erre...]
2009. október 31. 18:00

Hú,de fincs,meg is van a következő desszert:-))
Sütnöm se kell,csak nyitom az ablakot.:-))

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. október 31. 18:32

Küldfénypost

Mónika írta... [Válasz erre...]
2009. október 31. 18:38

Ezt mi is imádjuk!

szepyke írta... [Válasz erre...]
2009. október 31. 22:16

Hát, igen...
A jó öreg csúsztatott, a palacsinták közül.
Én is imádom, és ha egyszer nekiállok, kétszere adagot csinálok, mert remekül lehet fagyasztani. Mondjuk, én meg csokival öntöm nyakon, de gazdagon! Ez a mandula szuper lehet!

duende írta... [Válasz erre...]
2009. november 1. 19:24

Csodálatos! :)

B. írta... [Válasz erre...]
2010. január 26. 11:57

Nagymamám mesterien készíti, de nekem is ki kell próbálnom. Remekül néz ki a műved :)

Edina írta... [Válasz erre...]
2011. január 29. 10:17

Elkészítettem, isteni lett! Köszönöm! Mondanom sem kell, hogy nagyon hamar elfogyott, így ma újra nekifutunk!(mi mandula helyett dióval és sárgabarack lekvárral rétegeztük, lehet, hogy ma duplázom az adagot, mert 3gyerek mellett nekünk nem sok maradt:) )

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. január 29. 14:07

@Edina
Egészségetekre! Örülök, hogy finom lett.

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com