2009. október 9., péntek

Csokoládé fagylalt

9 megjegyzés

A fagyi a Donvier kézi fagylaltgéppel készült úgy, hogy a tartályt egy éjszakára a fagyasztóba tettem, a hozzávalókat hűtőben lehűtöttem kb. 5 fokra. Majd összekevertem a fagylaltot, és beleöntöttem a gépbe. Kb. 7 perc kellett ahhoz, hogy a keverék áthaladjon az 5-0 fok kritikus hőmérséklet tartományon. Itt alakulnak ki ugyanis a jégkristályok. Ha nem kevergetjük, akkor makrokristályok lesznek, azaz a fagyi nem lesz krémes. Miután a keverék eléggé lehűlt és megfagyott, a gépet az asztalon hagytam, és miközben más étel előkészítésével foglalkoztam, időnként megtekertem 3-4 fordulattal. A fagyi összesen kb. 20-25 perc alatt finom, azonnal fogyasztható, krémes állagú lett.
Ekkor a fagyit vagy azonnal elfogyasztjuk, vagy műanyag dobozba kanalazom, és a mélyhűtőbe teszem. A tartály még van olyan hideg, hogy azonnal elkészíthető vele még egy adag, azaz egyszerre dupla adagot is csinálhatok.
A hozzávalókat egy 4 cl-es jelzéssel ellátott röviditalos pohárral mérem ki.

Csokoládéfagylalt: kb. 8 gombóc



Hozzávalók:
1 tojássárgája
80 ml porcukor (2 pohárka)
120 ml tej (3 pohárka)
160 ml tejszín (4 pohárka)
1 evőkanál kakaó
1 vaníliáscukor (vagy kivonat)

Elkészítés:
A tojássárgájához teszem a porcukor negyedét, és mixerrel habosra-fehérre keverem. Hozzáadom a többi cukrot, a kakaót, vaníliáscukrot és a tejet, csomómentesre mixelem. Végül a tejszínt is beleöntöm, kissé habosra keverem. Ezután összeszerelem a gépet, beleöntöm a keveréket a tartályba, és kb. 5-7 percig lassan kevergetem. Ezalatt a fagyi megfagy, 0 fokos lesz. Mostantól már nem kell folyamatosan keverni, hanem időnként 3-4 fordulatot hajtok rajta. Ezalatt még tovább hűl. 20-25 perc múlva éppen ideális állagú lesz, azonnal fogyasztható, vagy dobozban mélyhűtőbe rakható.

Megjegyzések

9 megjegyzés ehhez: "Csokoládé fagylalt"

szepyke írta... [Válasz erre...]
2009. október 9. 17:50

Aha! Hát itt van, itt a megoldás!:)

lúdanyó írta... [Válasz erre...]
2009. október 9. 18:44

Milyen jó kis "zöld" gépet szereztél be :)

Yasmine írta... [Válasz erre...]
2009. október 9. 18:50

Látszik a fotón is, hogy gyönyörű krémes lett. Nagyon ínycsiklandó!! Erre mifelénk sajnos nincs bolhapiac, pedig én is úgy szeretnék ilyen jó kis kézikészüléket beszerezni... :-))

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. október 9. 18:53

Igen, az elmúlt héten folyton fagyit ettünk :)
Alapgépem sincs, amihez aztán vehetnék elektromos fagyigép tartozékot.
És ez a kis kézi remekül bevált. Azt hittem folyton tekergetni kell, de nem. Elolvastam a gyártó honlapján hogy kell használni, és csak 5 percig kell tekergetni:)

mandy tarragon írta... [Válasz erre...]
2009. október 9. 19:57

de jó, nem gondoltam volna, hogy ilyen jól működik a kézi változat is :)

Andi írta... [Válasz erre...]
2009. október 9. 20:34

Imádom a csokifagyit,nagyofinomkémesnek nézk...megyek a bolhára én is:-)))

sedith írta... [Válasz erre...]
2009. október 9. 21:31

Már a gépről szóló bejegyzésnél akartam írni. Mamámnak volt kézi tejszínhabcsináló gépe. Azt viszont sokat kellett tekerni. :) irtó jól néz ki az a fagyi, és bár én nem vagyok csokis, és főleg fagyiban nem, ezt azért megkóstolnám.

Még egy kérdés, ami nem tartozik ide, inkább a másik blogba való. Ha pozitív a válaszod rá, akkor légyszí írd meg oda túl, ah meg nem a válasz, akkor ide is leírhatod. Szóval, kitörölt bejegyzést vissza lehet-e még varázsolni a naplóba?

Mónika írta... [Válasz erre...]
2009. október 10. 19:59

Nyár óta fagyigépre vágyom. Mindegy milyen kézi gépi csak hagy csinálhassak ilyen fini fagyikat.:))

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2012. május 29. 21:02

Tökéletes recept.köszönöm:-)

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com