2009. szeptember 20., vasárnap

Vajas kifli

15 megjegyzés

Ez finom puha, édesebb ízű vajaskifli, emlékeztet arra, amit gyerekkoromban lehetett kapni, és patkó alakú, kicsi kiflik voltak. Én nagyobbakat sütöttem, csak 4 fér el egy tepsiben. Ez a recept több kísérlet eredménye, most már nagyon elégedett vagyok vele.



Hozzávalók: 4 kiflire
120 g finomliszt
120 g rétesliszt
2 kávéskanál sikér
2 tojásfehérje
szeletke élesztő, kb. 10-15 g
100 ml víz
45 g vaj
2 csapott evőkanál cukor
1/2 kávéskanál só

Elkészítés:
Mindent belepakolok a kenyérsütőgépbe, utoljára a langyos vízben feloldott élesztőt és az olvasztott vajat. Megdagasztatom, kétszeresre kelesztem kb. 1 óra alatt. Akkor kiveszem, átgyúrom, és mérlegen 4 egyenlő részre osztom - kb. 100 g-osak lesznek. Kör alakúra kinyújtom egyenként, és szorosan feltekerem úgy, hogy amikor a feléhez érkeztem, a maradékot hosszabbra, oválisabbra húzom a kezemmel, és azt is feltekerem. Kivajazott tepsibe helyezem őket, és beteszem a cseppet belangyosított sütőbe. Itt háromszorosára hagyom kelni, majd 240 fokon begyújtom a sütőt, az aljába vizet permetezek. 15 perc múlva kissé mérsékelem a lángot, és összesen kb. 30 perc alatt készre sütöm őket.

Megjegyzések

15 megjegyzés ehhez: "Vajas kifli"

Sütis néne írta... [Válasz erre...]
2009. szeptember 20. 12:56

nagyon szépek lettek ! :-)

Wittner Lilla írta... [Válasz erre...]
2009. szeptember 20. 18:43

nem a kiflihez kapcsolódik, de a post-ites-tartalomjegyzékes dolog nagyon menő.

lilla, aki főz

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. szeptember 20. 19:15

Köszi.

Andi írta... [Válasz erre...]
2009. szeptember 20. 19:44

Szépek nagyon!:-))

sedith írta... [Válasz erre...]
2009. szeptember 21. 11:54

Szia, na, újra itt. :) Sok munkám volt és közben még mulattunk is egyet.:)

Ez a kifli csodálatos. Nekem biztos nem sikerülne ilyenre! És a laposkenyér is gyönyörű. Én nem tudom, mikor jutok oda, hoyg felekrüljenek a dolgaim a blogra is. Pedig már gyűlt jópár fotó. És a bableves is ízlett a páromnak. Remélem, mégiscsak lesz alkalmam beszámolni erről (is).

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. szeptember 21. 16:27

Nagyon helyes, mulassatok is egyszer-egyszer! Biztos vagyok benne, hogy sikerülne neked!

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2009. szeptember 22. 19:05

Kedves Wise Lady!
Most sült ki a kifli, isteni lett. Igaz, hogy csempésztem bele egy kis zöldfűszeres tölteléket is (kapor, petrezselem, só, aszalt paradicsom + annak egy kis olaja összedarálva), de ez nem vált a hátrányára : ) Mindjárt dupláztam az adagot, egyrészt mert 4 fehérjém volt, s hogy a felét így lefagyaszthassam, remélem, nem árt majd neki. Köszönöm a receptet, Piroska

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. szeptember 22. 19:42

Piroska, ez nagy öröm nekem. Nagyon kreatív voltál, ezt a tölteléket legközelebb ki fogom próbálni én is.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2009. szeptember 22. 20:10

A pirított tökmagot véletlenül kihagytam a felsorolásból, uis a még meleg kiflit majszoltam közben, mert már az illata nem hagyott nyugodni : )

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2012. február 20. 14:15

Kedves Wise Lady !

Jó minőségű tönköly lisztem van "csak" itthon, sikért sosem használtam és nincs is itthon. Anélkül is sikerülhet a kifli ?
A kifliket meg szoktad-e kenni valamivel sütés előtt vagy nem ?
Ilona

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2012. február 20. 21:27

Tönkölyhöz nem is kell, mert az sikérben gazdag.
Nem kenem meg.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2012. február 21. 19:32

Szia !
Köszönöm válaszodat, tegnap kipróbáltam, de kivitelezés közben felmerült
még egy, számomra fontos kérdés:
Háromszorosára való kelesztés után kiveszed a sütőből és úgy fűtöd fel a sütődet a megadott hőfokra, s a berakás után kezded az időt számlálni, vagy egyszerűen csak a kelesztés után bent hagyod a kifliket és csak feltekered a hőfokot és onnan számolod a kb fél órát ?

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2012. február 22. 21:23

Bent kel a sütőben, majd begyújtom. Innen számolhatod. De, ez gázsütő, amelyben hamarabb sül mint az elektromosban. Szóval a 30 perc csak irányadó.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2012. április 13. 23:56

Tehát nem veszed ki a sütőből a felmelegedés ideje alatt sem ?
Pedig azt hittem kelt tésztát forró sütőbe kell tenni...
Többedszerre sütöm már ezt a kiflidet, mert az íze fenséges, de kinézetre véletlenül sem hasonlít a végeredményem a Tiedre, valamiért nem sikerül.
Nem tudom, hogy miért.
A nagyon finom íz miatt nem szeretném még feladni, jó lenne, ha a küllem is megfelelően sikerülne már.
Az általad megadott hozzávalók adagjával csináltam néhányszor az elejében, de mindig ellaposodtak, mire megsültek.
Pedig az utóbbinál a liszt mennyiségét már jócskán növeltem is, de így is laposak lettek.
(igaz puha és finom)
Nem tudom, hogy mit kell másként csinálnom ...?

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2012. április 14. 0:01

Szerintem túlkeltek. A melegedési időt is bele kell számítanod.
Nyugodtan csinálhatod úgy is, hogyteljesen megkeleszted, és forró sütőbe teszed.

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com