2009. szeptember 29., kedd

Tárkonyos csirkeaprólékleves

10 megjegyzés


Hozzávalók:
2 csirke apróléka belsőségével együtt
1 nagy szál sárgarépa
1 közepes szál petrezselyemgyökér
2 nagy szál újhagyma (vagy fél fej vöröshagyma)
10 cm-es szárzeller szár (vagy szeletke zeller)
250 g zöldborsó
2 szelet zöldpaprika
1 gerezd paradicsom
3 szál petrezselyemzöld
2-3 fej gomba (csiperke)
1 szál friss tárkony (vagy 1 kávéskanál szárított)
10 szem szemesbors
csipetnyi lestyán
citromlé (vagy ecet)
2 dl tejszín vagy tejföl
levestészta (csigatészta vagy csipetke vagy vajgaluska)
1 tojássárgája


Elkészítés:
A csirkeaprólékot a máj kivételével hideg vízben felteszem főzni, ha felforrt, takarékra állítom, hogy éppen csak forrdogáljon. Ekkor szűrőkanállal leszedem a habot is róla. Így főzöm kb. 1/2 óráig (mint ahogy a húslevest szoktam).
Közben megtisztítom a zöldségeket, a répát, gyökeret és zellert karikára vágom. Egy lábosban teáskanál vajon kissé megdinsztelem őket, és rászűröm a levet a csirkéről. A húsokat is átrakom, s a borsó és a tárkony kivételével minden zöldséget és fűszert is beleteszek. Újra forrdogálva főzöm 1/2 órát. Most hozzáadom a borsót és a csigatésztát, és a csirkemájat is, addig főzöm, míg a borsó megpuhul. Kb. még negyedóra. Ha vajgaluskával készítem, akkor azt csak az utolsó 5 percben szaggatom bele. Megszórom az apróra vágott tárkonnyal. Hagyom a levest egy kissé hűlni. A tejfölt vagy tejszínt elkeverem a tojássárgájával, és a levest rámerem, közben simára kavarom. Ízlés szerint citromlével vagy ecettel savanyítom.

Megjegyzések

10 megjegyzés ehhez: "Tárkonyos csirkeaprólékleves"

Andi írta... [Válasz erre...]
2009. szeptember 29. 19:47

Nagyon szép a kép,ínycsiklandozó a leves:-))
S tudom is milyen finom lehet,vasárnap ilyet kaptam én is:-))

Zolda írta... [Válasz erre...]
2009. szeptember 29. 20:12

Épp a múltkor mutattam a férjemnek a repertoárodat és mondtam neki, hogy ha még a Tárkonyos csirkeaprólék-levest is megcsinálod, akkor családtaggá avatunk! :D Ugyanis PONT úgy, és azt főzöl amit a családunk nőtagjai. Puszillak! Zolda - Nagyváradról

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. szeptember 29. 20:46

Andi: na ja, te titkolod azt a nevezetes levest :)

Zolda: megtisztelsz a családtaggá avatással! Még ha így virtuálisan is :))) Puszillak én is titeket.

sedith írta... [Válasz erre...]
2009. szeptember 30. 7:28

Hmmm, ide érzem az illatát!:)
Az ecetben eltett változatot mégsem próbáltad még ki? Mármint a tárkonyról beszélek!:)

Mian írta... [Válasz erre...]
2009. szeptember 30. 7:33

Finom, pikáns! Nagyon szeretem én is a savanykás leveseket. Nekem is van egy hasonlóm, a legénygogó leves, vagy csorbának is hívják!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. szeptember 30. 7:53

Sajnos nem tudok friss tárkonyt szerezni, pedig kellene.

Lilla írta... [Válasz erre...]
2009. szeptember 30. 10:59

nézz be hozzám. :-)
a leves pedig csuda gusztusos.

Limara írta... [Válasz erre...]
2009. szeptember 30. 14:15

Tárkonyos leves bármikor, bármennyi jöhet!Csinos a cserép edénykéd! :))

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. szeptember 30. 16:09

A cserép pedig az egyik kincs a bolháról.

Andi írta... [Válasz erre...]
2009. október 1. 20:12

Semmi extra a leves,csak benne van a szíve:-))))
Meg egy kis tejszín,meg tárkony:-)))
Pont mint a Tiéd!:-))

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com