2009. szeptember 14., hétfő

Körömpörkölt

30 megjegyzés

A kedvenceim közé tartozik a körömpörkölt is. Bevallom, volt idő, amikor hóvégi pénzszűke miatt gyakori étel volt nálunk, de sosem éreztük kényszernek, mert nagyon szeretjük. Szerencsére férjem is osztozik a körömpörkölt iránti imádatomban.
Mégis, nagyon régen főztem utoljára. Sokszor eszembe jutott, de nem is olyan egyszerű szép, fiatal, jól tisztított körömhöz jutni. Na de most kaptam gyönyörű alapanyagot, így aztán nem volt akadálya. Vasárnapi ebéd lett minálunk. A gyerkőcnek főztem a krumplihoz mást, ő ugyanis nem szereti. Még.
A szegfűborsot ajánlom kipróbálásra, nagyon különleges apró, harmonikus ízzel járul hozzá ehhez az ételhez, de csak egy szemet, ne többet.

Körömpörkölt



Hozzávalók:
4 kisebb disznóköröm
2 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 zöldpaprika
1/2 paradicsom
1 szem szegfűbors
10 szem szemesbors
1 chilipaprika
1 jó evőkanál pirospaprika


Elkészítés:
A körmöket a hentessel 3-4 darabba vágatom. Otthon megmosom, és annyi vízben, ami ellepi, felteszem főni. Ha felforrt, takarékra veszem, lefedem, és egy órát főzöm.
Ha megtehetem, akkor vízfürdőben, majd hűtőszekrényben 1 éjszakát hűtöm, azért, hogy a tetejére kifagyjon a zsírja. Ha nincs rá idő, akkor evőkanállal kanalazom le a tetejéről a zsírt. A körömről lekanalazott zsírt egy lábosba gyűjtöm, felforrósítom, és az apróra vágott hagymát és fokhagymát megpirítom rajta. Ezután ráöntöm a körmöket a levével együtt. Beleteszem a borsot, szegfűborsot, chilit, paradicsomot, zöldpaprikát és megsózom. Ismét lefedem és egy és negyed órán keresztül főzöm. Vizet csak végszükségben adok hozzá, ne legyen nagyon hosszú a leve. Ha letelt az idő, akkor beleteszem a pirospaprikát is, és negyedóra alatt összeforralom.
Köménymagos főtt krumplival és savanyúsággal tálalom.
A jó körömpörköltnek enyves és sűrű, ragadós a leve, a hús lefoszlik a csontról. Ilyesmit csak családi körben, vagy jóbarátok között fogyasszunk, mert nem létezik kulturált fogyasztási módja :D

Megjegyzések

30 megjegyzés ehhez: "Körömpörkölt"

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2009. december 10. 10:23

Kultúráltan is lehet fogyasztani,ha tálalás előtt kicsontozod! Macerás de megéri.

M. írta... [Válasz erre...]
2010. április 17. 10:12

Áááááááááááááááá, szalonpöcsség kicsontozni.... akkor a gyengébbek kedvéért le is darálhatod, vagy megrághatod tálalás előtt...
mert akkor hogyan szopogatod le a csontokróóóóól?

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. május 28. 11:06

Tényleg az a legjobb benne, hogy jó gusztustalanul lehet enni! Baráti körben remek mulatság.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. június 16. 13:27

Szerintem non jó recept,és nem az evés módja, hanem az ize a lényeg:-)

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. június 16. 13:37

A körömpörkölt evésnek épp a módja a romantikája :D

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. augusztus 17. 13:42

A körömpörkölt jellegzetes íze a csontból származik! SOHA nem szabad kicsontozni! Aki azért eszik bármit is, hogy finomkodjon, és nem azért, hogy jóllakjon, az halljon éhen! Nekem ez a véleményem!! Bocsi ha túl nyers voltam, de ilyen vagyok!!!

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. december 15. 10:55

Az arabok (is) többnyire kézzel esznek. Nem mondom, hogy guszta, de legalább annyira visszataszító a másik véglet. Kicsontozni baromi vétek szerintem. Az elkészítését sem éppen így csinálnám, de nem lehet rossz. Annyi biztos, hogy a régi recepttől messze van. Szerintem

serci írta... [Válasz erre...]
2011. április 22. 22:11

Én is készülök a körömpörköltre,de én hagyományosan csinálom:mangalicazsír,hagyma megpirít paprika,rá a köröm meg egy kis víz. Az istenért paprika nagyhatalom vagyunk a cseresznyepaprikának nagyon jó íze van hagyjuk a csilit a mexikói kajába inkább!

tothjani46 írta... [Válasz erre...]
2011. május 14. 17:37

ha,megföttek a körmök,a csontokat egy ferdecsőrű fogóval kiszedem, tehát csont nélkül kerül a tányérba! nem kell szopogatni, csek kenyérrel,vagy burgonyával enni!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. május 14. 21:02

@tothjani46
Nem rossz ötlet, de mi éppen azt szeretjük :D

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. szeptember 1. 20:52

A főzési idő nagyon kevésnek tűnik...

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. szeptember 9. 15:36

@Névtelen
Fiatal körömnél elég. Természetesen lehet tovább főzni, ha muszáj.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. november 24. 16:50

aki megfőzi 1 óra alatt az hazudik.a körömpörköltnek 2-3 óra kell,hogy a hús leessen a csontról.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. november 24. 17:36

@Névtelen
Látszik, hogy nem olvastad végig az egészet.
1 óra előfőzés, majd 1 és negyedóra főzés, majd negyedóra paprikával főzés. Ez összesen, kedves olvasó 2 és fél óra. Mielőtt hazugoznál, olvass!

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2012. február 18. 16:35

...az én Anyám így csinálta: pörkölt módjára, zsír, hagyma,köröm, ha kis levet enged, rá a pirospaprika, só, bors, pici kömény, fél babér levél,zöldpaprika, paradicsom, és türelem, lassú főzés, majdnem teljes puhulásnál hosszúra vágott krumpli, egybefőni,... biztos hogy finom lesz. Tanács: acsülköt ne a hentes bárdolja, szilánkos lesz! Szét lehet szedni az izületeknél! Jó étvágyat!

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2012. február 18. 16:39

...két gerezd fokhagymát kifelejtettem...

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2012. február 23. 18:43

Üdv.Sajna megleltem ezt az irományt. Csak jóindulatból,jelezném:NEM KELL előfőzni,éppen az a LÉNYEGE,hogy minden együtt fő össze,fűszer,pari,paprika,stb.Egyben.Nem külön!Mint egy pörkölt.Ettől lesz az az íz,ami végett annyi ember szereti.Nem külön főtt burgi,hanem benne,a vége felé,csili,szegfűizé NEM!Ettől MAGYAR.Ez a recept nem tudom honnan a bánatból szerződött,de szentségtörés jellegű..P.S.:megyo

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2012. február 23. 19:47

Ok,kissé lefüstölt az agyam,nem akartam bántani senkit,aki ilyet tesz a körömmel,vagy így szereti...:P.S:megyo

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2012. február 23. 23:20

@megyo
Ez minősíthetetlen iromány volt tőled.
Senkire sem erőltetem rá egyetlen abszolút igazságként, a szokásaimat.
Az azonban bizonyos, hogy aki a pörköltben órákig rommá főzi a pirospaprika ízét és színét, a belefőzött krumpli miatt hosszú lével készíti, az semmit de semmit sem tud a magyar pörköltről.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2012. február 24. 17:59

OK.Február 18,16.35,névtelen,mindent elmond...A Barátaim pidig nyihogtak.17-en.26 éve készítek ételeket,gasztronómiában felettébb otthon vagyok.Eddig mindig megfeleltem.Nem kicsit,szeretik amit készítem.Nem erőltetsz valóban senkire semmit,mindenki maga választ

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2012. február 25. 1:42

@Névtelen
Őszintén gratulálok, nagyon büszke lehetsz magadra!

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2012. február 27. 14:38

Én füstölt körmöt is szoktam hozzá adni fele arányban.......

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2012. április 27. 10:16

Aki körömpörköltet szereti /igazit/ magyarosat,ne finnyáskodjon ! Vagy egyen salátát,vagy valami hasonlót!Szerintem az igazi körömpörköltet csak az egyen aki nem finnyás! És ne fogyózzon szegényke!

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2012. december 20. 10:12

/ki probáltam én is a körömpörköltet és bevált nagyon szeretjük.Ez a recept nagyon jó,Azert én nem csontoznám ki.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2013. február 5. 18:17

Nem szokásom hozzászólni semmihez de.. Ez a recept egy vicc. Miért kell ezt még közzé is tenni?
Ilyen hozzá nem értést rég olvastam már. Egyértelmű, hogy fogalmad nincs semmiről, mégis meg vagy győződve arról, hogy te aztán tudsz főzni. Hihetetlen.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2013. február 16. 10:47

Nagyon jól hangzik, kipróbálom! Tetszik a szegföbors benne, ad valami különlegest biztosan. Szerintem sem kell midnent úgy fözni, ahogy azt ezer éve "tanulták". Miért ne lehetne kísérletezni, vagy saját szánk ízére formálni a dolgokat. Nem szemellenzövel születtünk és az eredeti körömpörköltet is kitalálta valaki. Szóval ha elsönek ez lett volna a recept, amit Te tettél fel, akkor most ezért balhéznának :) S az elöfözést W.L. azért csinálja, hogy ne adjon hozzá plusz extra zsírt, mert ami kifött a körömböl, az is böven sok...Nem kell midnennek úszni a zsírban, ha lehet trükközni.
Nekem tetszik. Köszi.
Vali

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2013. június 15. 11:01

A recept elolvasása előtt megnéztem a képet.Nem tetszett.Aztán a recept sem.Ezt csak hagyományos módon szabad elkészíteni.Ettem már paellát előttem készítve Gironában,és ettem magyarosat.Ne sértsük meg más népek gasztronómiáját,a miénket se hagyjuk!

László Pallag írta... [Válasz erre...]
2013. október 4. 19:37

Én a zsír helyett füstölt szalonnát sütök, megsütöm a hagymát rendesen,majd a fokhagymát is belesütöm,pirospaprikát elkeverem a meleg zsírban. Beleteszem a körmöt zöldpaprikát(szerintem az a finom ami piros)beleteszem és felöntöm vízzel. Ha felforrt jöhetnek a fűszerek, bors, borókabogyó, majoranna, kakukkfű és paradicsom minimum 4 részre vágva.Az egészet 2-3 óráig főzni kell, ha már majdnem leesik a csontról a hús jöhet bele csülök,a főzés vége előtt kb. 20 perccel szoktam tenni bele rozmaringot .Természetesen sózni mindenki ízlés szerint sózhatja én a tányéron sózásnak nem vagyok híve az ilyen kajáknál,mert a húst nem járja át a só és vagy nagyon sós lesz az egész vagy sótlan.Ha megfőtt lehet cuppogva falni :)

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2014. július 30. 17:43

@serci Igy igaz!
Cseresznyepaprika

iván írta... [Válasz erre...]
2014. augusztus 15. 12:53

@Wise Lady

Tegnap megcsináltam a körömpörkölt receptedet. Mint ahogyan néhai nagymamám mondta: Hét nyelven beszélt
Teljesen megegyezik a véleményünk a nyers körmök előfőzését illetőleg, én négy teljes de darabokra vágott körmöt három óráig főztem sós vizben s egy aránylag alacsony hőmérsékleten lassu főzőedényben. Az egyetlen hibát amit csináltam, az volt, hogy a végén egy kissé sok leve lett, amit főtt kurmplival kellett felszivatni. Kösz a kiváló receptet, amely afrikai feleségemnek is nagyon tetszett.

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com