Szárzeller krémleves - angol zeller, halványított zeller


Elég ritkán kapok szárzellert, pedig gyakran vásárolnám. Ennek a zellerfajtának a gumója pici, gyökerekkel teli, a levele viszont széles, erős levélszáron akár 40 cm-re is megnő. Egy kissé lágyabb a zelleríz, mint a nálunk ismert gumózeller esetében, a levélszár zsenge, ropogós, ezért főként ezt a részt használjuk.
Nevezik szárzellernek, angol zellernek és halványított zellernek is. Sok helyen olvasható a halványító zeller elnevezés, pedig nem a növény halványít, hanem a növényt halványítják. A halványított zeller ezért egészen világos zöldes-sárgás színű. A halványítás a termesztés közben zajlik úgy, hogy a növekvő zellert elárnyékolják a nap elől, pl. úgy, hogy a szárakat felkupacolják földdel, vagy egy másik eljárás, amikor a zellert mély árkokba ültetik. A fényszegénységben felnövő zeller ezáltal elhalványul, elveszti sötétzöld színét.

Szárzeller krémleves



Hozzávalók:
3 szál angol zellerszár
3 nagyobb krumpli

1 evőkanál friss bazsalikomlevél vagy 1 teáskanál szárított
őrölt fehér bors
1,5 dl tejszín
10 dkg húsos szalonna vagy füstölt sonka.

Anyagköltsége: biztosan kijön egy zacskós krémleves árából

Elkészítés:
A kockára vágott füstölt szalonnát vagy sonkát megpirítom, félreteszem.
A szárzellert felszeletelem, a krumplit kockára vágom. Egy lábosba beleteszem, és annyi vizet öntök rá, hogy ellepje. Hozzáteszem a bazsalikomot, kevés sót, és az egészet puhára főzöm. Ha megfőtt, botmixerrel összeturmixolom. Hozzáadom a tejszínt, még sózom és borsozom, egyet forralok rajta. A sűrűséget tejjel állítom be.
Tálaláskor megszórom a sonkakockákkal, bazsalikomlevéllel díszítem.

5 megjegyzés:

  1. Ez izgalmas...Még csak salátában próbáltuk, nyersen..Úgy is finom! De ezt is felteszem a listára!!!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól néz ki. Zsófika lánykám elég leves mániás igy valószinüleg kiprobáljuk majd. Képzeld sehol nem kapok szezám magot az isteni recidhez amit kiakartam probálni. :-( Még nagy áruházban sem.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finom leves volt, még a fiacskám is megette, pedig válogatós.
    Nincs szezámmag? Hát ez érdekes, vajon nagykerből fogyott ki? Miért nem rendelnek?
    Bioboltban se?

    VálaszTörlés
  4. Az a "halványított" az helyesen halványító zeller akar inkább lenni :). http://hu.wikipedia.org/wiki/Zeller#Halv.C3.A1ny.C3.ADt.C3.B3_zeller

    VálaszTörlés
  5. @mulidesign

    Elterjedt, de nem helyes, ugyanis ez a zeller nem halványít semmit. Ellenben őt halványítják a termesztés során, hogy szép halvány színe legyen és ne méregzöld. Ezt árkolással, takarással, azaz árnyékolással érik el. Erre a posztban is utaltam.
    Angol nyelven BLANCHED CELERY, amelynek a helyes fordítása: halványított zeller.

    VálaszTörlés

@templatesyard