2009. augusztus 3., hétfő

Sertéspörkölt és pirított tarhonya

4 megjegyzés

A nyaralás után meglátogattuk anyukámat, ő főzte nekünk ezt az ebédet a következő módon.

Sertéspörkölt



Hozzávalók: ezzel a számítással nagyon sok emberre is főzhetjük
Személyenként 30 dkg vegyes sertéshús: lapocka, comb, oldalas
Negyedannyi vöröshagyma, mint amennyi hús
Minden 1 kg húshoz:
1 evőkanál zsír
1/2 zöldpaprika (elhagyható)
1/2 paradicsom (elhagyható)
10 szem bors
csipet kömény
1 gerezd fokhagyma
1-2 evőkanál pirospaprika (ízlés szerint)

esetleg erős paprika

Elkészítés:
A húsokat 3-4 cm-es kockákra vágjuk, a hagymát, fokhagymát felaprítjuk. A zsírt felforrósítjuk és a húst elkezdjük pirítani rajta. Kb. 5 percig pirítsuk, amíg a húsok fehérek lesznek, közben folytonosan keverjük, rázogassuk. Ekkor hozzáadjuk a hagymákat, és azzal is pirítjuk, pároljuk még legalább 5 percet. Ekkor kevés vízzel felöntjük (1 kg hús esetén kb.0,5-1 dl, attól függ, mennyi levet ereszt maga a hús), beleadjuk a paprikát, paradicsomot, a fűszereket, sót a pirospaprika kivételével. Lefedjük, és felforraljuk. Lassú tűzön fedő alatt főzzük kb. 1 órát, közben ellenőrizzük, hogy elég leve van-e, ha kell kevés vizet adjunk hozzá. Ha már a hús megfőtt, beletesszük a pirospaprikát is, összerázogatjuk, és kb. 5 perc alatt összeforraljuk. A paprika besűríti a szaftot, vigyázzunk, nehogy odakapjon.

Pirított tarhonya

Hozzávalók:
250 g tarhonya
1 evőkanál zsír vagy olaj
2,5 dl víz


Elkészítés:
A zsiradékot felforrósítjuk, beletesszük a tarhonyát, folytonos keverés mellett megpirítjuk. Ráöntjük a vizet, megsózzuk, lefedjük és a lángot mérsékelve kb. 5-8 percig pároljuk. Ekkor megkeverjük. Ha kicsit megfogta az alját, akkor kevés vizet löttyintsünk rá, zárjuk el a tüzet és hagyjuk a fedő alatt megpuhulni, ami kb. félóra.

Megjegyzések

4 megjegyzés ehhez: "Sertéspörkölt és pirított tarhonya"

szepyke írta... [Válasz erre...]
2009. augusztus 4. 9:28

Szeretem!:D

Én a hagymával kezdem, utána megy rá a hús, a paprika...
De mindegy, hogy mi a sorrend, mert remek étel! Viszont én nokedlivel szeretem a legjobban!:D

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. augusztus 4. 10:53

Igen, úgy is lehet, azt hívjuk paprikásnak. Ez viszont pörkölt, itt ez a sorrend.
Én is nokedlivel szoktam leggyakrabban.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2012. július 29. 10:24

@szepyke Igen, az a paprikás, a bográcsos pörköltnél is mindig a hagyma a hús után kerül a bográcsba...épp most főzi Édesapám a friss disznóvágás után a pörköltet, én meg a tarhonyát csinálom hozzá:)))

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2015. február 2. 12:30

A tarhonyát kétszer annyi vízzel öntöm fel, különben túl száraz, ropogós marad. :)

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com