2009. augusztus 18., kedd

Rigójancsi

22 megjegyzés

Rigó Jancsi romantikus történetét sok helyen leírták már, fele igaz, fele legenda, de tény, hogy a csupa csoki sütemény tradícionális magyar édességnek számít.
Rigó Jancsi neves nagykanizsai származású cigányprímás volt, Európa szerte fellépett, sokat játszott zenekarával többek között Londonban, Párizsban, Bécsben, - Amerikába is eljutott.

1896-ban 37 éves volt, Párizsban muzsikált egy étteremben. Itt vacsorázott egyszer Claire Ward, egy amerikai milliomos lánya, férjével, Caraman-Chimay belga herceggel. Jancsi nem volt egy férfiszépség, de erős kisugárzása volt, valamint olyan ördögien és érzelmesen-érzékien kezelte a vonót, hogy a hölgyeket rendre elvarázsolta. Claire beleszeretett a sármos prímásba. A szerelem olyan erősnek bizonyult, hogy elhagyta férjét és két gyermekét, és megszökött Rigó Jancsival. A hegedűs elhozta szerelmét Magyarországra, sőt édesanyjának is bemutatta. Szerelmük Európa szerte botrányt kavart, gyakran szerepeltek a lapokban szenzációként. A pár házasságot kötött, különböző európai városokban éltek. Valahányszor Budapestre látogattak, a Rémy szállóban vettek szállást. Állítólag itt kérte meg Jancsi cukrász barátját, készítsen a feleségének egy olyan süteményt, amely szimbolizálja kettőjüket. Más források szerint, egy élelmes pesti cukrász készítette a süteményt, s kihasználva az érdeklődést, Rigó Jancsiról nevezte el. Bárhogy is történt, a csokoládés-habos édesség gyorsan népszerűvé vált.
A szerelmes történetnek azonban rossz befejezést írt az élet. Miután a házaspár elköltött a 10 év alatt több millió dollárt, a szerelem is elmúlt. Claire feleségül ment egy olasz hotelportáshoz. Rigó Jancsi pedig elzüllött, lebujokban muzsikált, és koldusszegény lett. Állítólag 1927-ben halt meg.

Rigójancsi


Hozzávalók: 15 db 5x5 cm-es kockához

A tésztához:
5 tojás
150 g cukor
150 g finomliszt
25 g kakaó
2 evőkanál olaj
csipet só

A töltelékhez:
7-8 dl tejszín
150 g porcukor
1 vaníliás cukor
40 g kakaó
1 evőkanál zselatin
4-5 evőkanál víz

A mázhoz:
80 g csokoládé
1 evőkanál olaj
2 evőkanál sűrű baracklekvár
1-2 evőkanál rum

Elkészítés:

Az elkészítésről részletes fázisfotókat az angol nyelvű változatban találtok.



Először megsütöm a kakaós tésztát.
A sütőt 180 fokra előmelegítem. 30x25 cm-es nagy gáztepsibe sütőpapírt szabok és megolajozom.
Kimérem a lisztet, kakaót, teszek bele egy csipet sót és jól összekeverem. Egy másik tálba belemérem a cukrot, beleütöm a tojásokat egészben. A mixerrel addig keverem, míg fehér és nagyon habos lesz - kb. 5-7 perc. Először alacsonyabb fordulaton, majd maximumon. Ha már jó habos, akkor kanállal óvatosan beleforgatom a száraz hozzávalókat, végül az olajat is. A tepsibe öntöm, és elegyengetem, egy kissé a széleken magasabb legyen. 8-10 perc alatt 180 fokos sütőben megsütöm. Kiveszem, és hagyom kihűlni. Ekkor pontosan kétfelé vágom (megmérem). Lehúzom róluk a sütőpapírt. Az egyik felet visszateszem a tepsibe, a másik felet a simábbik aljával felfelé egy tálcára teszem - szórok alá egy kis porcukrot, hogy ne ragadjon.
Egy csészébe teszem a lekvárt, hozzáadom a rumot és összekeverem. Ezt a keveréket a lapra kenem - így eltömődnek a pórusok.

Elkészítem a mázat.

A csokit egy kistálkába tördelem, hozzáadom az olajat, és mikróban felolvasztom 2x15 másodperc alatt. Egy késsel jól összekeverem, és a lekvárral megkent lapra símítom. Hűtőbe teszem egy félórára. Ekkor már megdermedt, de nem kemény a máz, lehet szeletelni. A felső, mázas lapot 5x5 cm-es kockákra szabdalom.



Megcsinálom a krémet.

A zselatinra öntöm a vizet, elkeverem és 5 percig állni hagyom. A kakaót és a porcukrot összeszitálom.
A tejszínt előző nap behűtöm. Egy tálban kemény habot verek belőle, majd belecsorgatom a zselatint és elmixelem, és óvatosan hozzákeverem a kakós cukrot, de ezt már kanállal forgatom bele.
A krémet az alsó lapra öntöm, egyenletesen elsímítom habkártyával, majd a felső lap kockáit egyenként a tetejére sorakoztatom. A sütit hűtőbe teszem.
A kockák mentén szeletelem.
A rigójancsit elkészíthetjük tortának is.

Megjegyzések

22 megjegyzés ehhez: "Rigójancsi"

Judith írta... [Válasz erre...]
2009. augusztus 18. 18:11

Olyan tokeletesen neznek ki ezek a szeletek! Soha nem sutottem meg Rigo Jancsit, valahogy feltem tole. Ugy gondoltam, egy ilyen klasszikus megsutesehez tobb tapasztalat kell. De a szeletelest igy megoldva sokkal egyszerubbnek tunik... Koszi!

Andi írta... [Válasz erre...]
2009. augusztus 18. 18:13

Jajajaj,ez a kedvencemmmmmmmmm!Elvettem belőle legalább hármat!:-)))

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. augusztus 18. 18:18

Judith, igen, így könnyű szeletelni. Másképp nem is nagyon tudnám, mert a tejszínhabos krém nagyon könnyű, nem lehet a kést rányomni.

Andi, küldenék szívesen. Nagyon finom lett, férjem és a gyerekek majdnem mind megették már, még kettő van.

Andi írta... [Válasz erre...]
2009. augusztus 18. 18:23

Na az talán elég lesz nekem!Éppenhogy:-))

Belly írta... [Válasz erre...]
2009. augusztus 18. 19:01

Anyáááááám,de szépek!!!!

szepyke írta... [Válasz erre...]
2009. augusztus 18. 19:06

Igen, tényleg gyönyörűek!
A romantikus történet vége tényleg szomorú, de ez a sütemény örök kedvenc!

Yasmine írta... [Válasz erre...]
2009. augusztus 18. 19:12

Nagyon szép!! Még nem csináltam soha, csak a receptjét őrizgetem már jó régóta. Olyan szépre csináltad, tanítani kellene. :-))

Mónika írta... [Válasz erre...]
2009. augusztus 18. 19:21

Egy cukrászremekmű!
Gratulálok!:))

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. augusztus 18. 19:31

Köszönöm! Hízik ám a májam :D

lúdanyó írta... [Válasz erre...]
2009. augusztus 18. 21:17

Nekem is a kedvencem, de még sosem álltam neki megsütni. A leírásod alapján meg fogom próbálni!

Maimoni írta... [Válasz erre...]
2009. augusztus 18. 22:30

Gyönyörű, tökéletes!
Rossz nézni...:))))
Jobb lenne enni!

trinity írta... [Válasz erre...]
2009. augusztus 19. 1:03

Tényleg profi lett!!
Tehát-kínzol minket:)))

duende írta... [Válasz erre...]
2009. augusztus 19. 8:41

Csodálatos, Whise Lady! :)
Gyönyörűek. Én is készülök rá már egy ideje, csak sosincs rá igazán alkalom - mármint hogy ne ketten eszegessük... :))

szazala írta... [Válasz erre...]
2009. augusztus 19. 9:05

Nagyon irigyellek ezekért a szépségekért!Van hozzá érzéked és türelmed!
Nálam általában a rondadefinom variációk játszanak:((de azért mindig elfogynak :))

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. augusztus 19. 10:44

Duende: nálunk édesszájú népek vannak, 3-4 nap alatt elfogy. A férjem mindjárt kettesével kérte. De persze itthon voltak a gyerekek, ezért készült 15 db. Nekem van egy pici 17 cm-es tortaformám is, arra az esetre, ha hárman vagyunk csak. A legtöbb sütit tortaalakban is meg lehet sütni, pl. ezt is. Féladagból ebben a pici formában sütök hétvégente, ha kevesen vagyunk.

Szazala ne hidd, hogy bonyolult, nézd meg a fázisfotókat is, bárki el tudja ám készíteni.
A ronda de finom az nálunk is előfordul.

Brigitta írta... [Válasz erre...]
2009. november 17. 20:12

Szia!
Elkészítettem,nagyon finom lett,köszönöm a remek receptet!
Tortának szeretném majd megsütni,ha egész adagot készítek akkor a 26cm-es forma megfelelhet?Én így gondolom,de azért rákérdezek.
Köszönöm!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. november 18. 10:15

Örülök, hogy jól sikerült.
Ez egy 22 cm-es formába való adag, a 26 cm-es nagynak tűnik. Ez az adag 25x15 cm tepsiben készült, az 375 cm2, a 26-os forma területe pedig 530 cm2, kb. másfélszeres. Persze, attól is függ, hogy milyen magasra szeretnéd.

Brigitta írta... [Válasz erre...]
2009. november 19. 16:02

Mire leírtam én is arra jutottam,hogy valszeg majd dupla adaggal kell készítenem,kicsit túloztam a 26-os formával.
Köszönöm a választ!

vakvarjú írta... [Válasz erre...]
2011. június 11. 15:33

Bocs, de nem nagyon értem az arányokat, a receptben azt írod, 30x24-es tepsiben készíted, itt meg azt, hogy 25x15-ösben... tortának szeretném megsütni, de nem tudom, miből számítsam át a mennyiségeket...

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. június 11. 15:44

@vakvarjú
A nagy tepsiben sütöm a tésztát. Ezután félbevágom (nem lapjával!),a 30 cm-ből így lesz 15 cm. Az egyik fele lesz az alja, a másik a teteje. A felezett résznél alufóliafalat csinálok, így készül tovább féltepsiben.

Nic írta... [Válasz erre...]
2011. november 19. 6:20

Hi! Thanks for this! I have the recipe by Gundel, but yours is equally good and easier to make! Turned out perfect, great treat for tomorrows guest after dinner!

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2012. május 7. 21:16

Csokis tortalap alappal csak a krémet kell elkészíteni, és kész lesz a RIGÓ JANCSI-torta!!!!!!!!!

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com