2009. augusztus 14., péntek

Pavlova torta

9 megjegyzés

A Pavlova-torta Ausztrália és Új-Zéland nemzeti desszertje.
Itt olvashattok egy fantasztikus összefoglaló cikket róla. Nem is szaporítom a szót, olvassátok el. Én így sütöm:

Pavlova torta



Hozzávalók: 18 cm átmérőhöz
2 hűtött tojásfehérje
80 g porcukor
1 kávéskanál ecet
1 vaníliáscukor vagy vaníliakivonat
1/2 evőkanál kukoricakeményítő
1 dl tejszín
gyümölcsök

Elkészítés:
A sütő aljába két rétegű alufóliát teszek, előmelegítem. Gázsütő 1-es fokozat, 150 fok.
Egy magas tálban alacsony fordulaton félig felverem a tojásfehérjét. Hozzáadom az ecetet és kemény habot készítek. Ekkor háromszori adagban hozzáadom a porcukrot és a vaníliát is. Ezzel szép fényesre verem. Legvégül rászitálom a keményítőt és egy-két fordulattal elkeverem benne a mixerrel.
Egy tepsit kikenek vajjal. A habot evőkanállal beleteszem a közepébe, és kör alakúra formázom úgy, hogy belül mélyebb legyen, kívül egy vastag peremmel, magassága 4-5 cm-es. Betolom a sütőbe és kb.60-70 percig sütöm-szárítom. Szép rózsaszínű lesz.
Ha kész, pici színt is kapott, akkor a becsukott sütőben hagyom kihűlni.
Nagyon óvatosan vékony lapáttal szedem fel a tepsiről, mert egy picit a vajazás ellenére is leragadhat. Én zománcos tepsiben sütöm, valószínű, hogy teflonban nem ragad oda. A sütőpapírozás a pavlovánál nem járható út.



Tálaláskor a kevés porcukorral felvert tejszínhabot a mélyedésbe kanalazom, majd darabolt gyümölcsöket helyezek rá.
Most félbevágott, kimagozott szőlőszemeket és sárgadinnyekockákat raktam rá.

A pavlova szeletelése nem egyszerű feladat, főként, ha sok tejszínhab és gyümölcs van rajta. Recés késsel szeletelhetjük.
Egyszerűbb, ha egyszemélyes korongokat sütünk, 4 db elfér egy tepsiben.

A pavlova alapot felhasználása előtt megsüthetjük. Így ünnep, vendégség alkalmával csak megtölteni kell.
Vegyünk egy akkora nylonzacskót, amelybe a tortaalapot kényelmesen belecsúsztathatjuk. Tegyük bele a pavlovát, fogjuk össze a nyílást kis lyukat hagyva, szívjuk ki a levegőt (tüdővel), de úgy, hogy azért elég laza maradjon, ne roppanjon meg a torta. Befőttesgumi vagy ólomdrótocska segítségével zárjuk le. Így ropogós marad felhasználásig.

Megjegyzések

9 megjegyzés ehhez: "Pavlova torta"

Limara írta... [Válasz erre...]
2009. augusztus 14. 19:15

Bűnre csábítasz ezzel! Nagyon szeretem! :))

Rainbow írta... [Válasz erre...]
2009. augusztus 14. 19:30

Istenien nez ki, biztosan olyan fincsi is:)) Csak nyelek jo nagyokat.:))

duende írta... [Válasz erre...]
2009. augusztus 14. 21:21

Még sosem mertem nekiállni... Lehet hogy majd most? :)
nagyon jó a leírásod, szerintem ez alapján sikerülni is fog! valamiért félek tőle. :))
Pedig a habcsókot imádom.
Tényleg megcsinálom, annyira jól néz ki...

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. augusztus 14. 21:35

Csak bátran, nem nehéz.

Andi írta... [Válasz erre...]
2009. augusztus 14. 23:29

Még én se készítettem,de finom lehet! Jól néz ki, édesnek....sajnos:-)

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2009. október 3. 11:09

És ha a kukoricakeményítőt liszttel helyettesítem? Mivel kis, szeeegény egyetemista vagyok, csak az alap található meg a kamrámban:)
U.i.: a kis, szeeegény egyetemista hálás a gyors-OLCSÓ-egészséges rovatodért:*

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. október 3. 17:51

Szerintem nyugodtan helyettesítsd.
A jövőre nézve viszont azt mondanám, hogy a keményítő az alapcucc legyen. Saját pudingot főzhetsz vele, nagyon sokféle ízben, süteménykrémeket csinálhatsz, stb. SOKKAL olcsóbban, mint ha boltban veszel ilyesmit. És még nagyon sok helyen használható. 500 g 300 Ft körül van, és sokáig elég. Nekem kb. két hónapig.
A rovatot nem vezetem elég lelkiismeretesen, utálom kiszámolni a dolgokat.

4Gyerek írta... [Válasz erre...]
2011. február 18. 9:13

Nekem bejön a sütőpapír a pavlovánál. szerinted miért nem járható?

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. február 18. 11:01

@4Gyerek
Nekem nem vált be, a pavlovaalap törékeny, nehezebb leszedni róla apapírt, mintha a tepsiből szedem ki. Szilikonlapot is szoktam használni.

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com